3 topdressings by Loes

Mijn moeder is koningin dressing maken. Als zij een eigen account zou hebben op insta, dan zou ze de dressingkoningin heten. Iedereen is altijd heel enthousiast over het soort dressings die ze maakt en elke salade is daarmee een feestje. De verhouding van elke dressing is altijd 2/3 olie en 1/3 azijn of citroensap. (een zuurtje dus). Mocht je een salade groter willen maken, dan houd je nog steeds deze verhouding aan. Voor een salade van 2-4 personen neem je dus: 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn. We delen graag 3 topdressings by Loes.

Dressing 1

Lekker met een groene salade en afgekoelde gekookte sperziebonen met tomaat en fijngesneden rode ui. Je kan de ui eventueel even laten marineren met wat azijn om hem wat zachter te maken.

Mosterd of mayonaise werkt als een emulgator tussen de olijfolie en azijn om er een compacte dressing van te maken, want olie en azijn mengen van nature namelijk niet.

2/3 olijfolie

1/3 rode wijnazijn

Zout en peper

Halve theelepel mosterd

Snuf suiker

Goed roeren

Dressing 2

Lekker met een groene salade met gehakte walnoot erover. Laat je fantasie lekker gaan wat voor groens je gebruikt.

2/3 walnootolie

1/3 citroensap

1 theelepel grove mosterd

Zout en peper

Half theelepeltje honing

Teentje knoflook uitgeperst

Goed roeren

Dressing 3 

Lekker met een tomatensalade of een witlofsalade met appel.

2 fikse eetlepels mayonaise

1 eetlepel water

Zout en peper

Halve theelepel dijonmosterd

Half theelepeltje honing

Goed roeren

Tip

Maak je eigen rode wijnazijn door restjes wijn (rood en wit) in een fles te gooien. Zo krijg je een heerlijke zelfgemaakte wijnazijn.

Hiervoor heb je wel een starter nodig. Je kunt hiervoor 125 ml ongepasteuriseerde appelcider-azijn gebruiken. Je hebt de azijn nodig om de fermentatie op gang te brengen. Het moet per se ongepasteuriseerd zijn omdat dan de bacteriën voor de fermentatie aanwezig zijn.  e giet dit in een schone fles. Uiteindelijk is de beste verhouding

250 ml rode wijn

250 ml water liefst uit een fles (geen kraanwater)

125 ml appelcider-azijn

Je zet de fles weg op een donkere plek op kamertemperatuur voor minimaal 3 tot 4 weken. De fles afsluiten een kaasdoek afsluiten met een elastiek. Er moet namelijk zuurstof bij kunnen komen. Als er schimmel ontstaat is het uiteraard niet goed. Maar er mag wel een ‘moeder van azijn’ op ontstaan. Dit is een soort vlokje of schijf. Het beste is om hem 2 maanden te laten staan. Dan verzuurt de alcohol voldoende. Je kunt het zeker een jaar laten rijpen. De moeder kan je ook aan anderen geven zodat ze zelf een eigen azijn kunnen maken.

Je kunt een garde gebruiken om de salade goed te mixen.  Eet smakelijk!

rode wijn azijn

rode wijn azijn

Het bericht 3 topdressings by Loes verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *