6 Dingen die je vooral wel en die je vooral niet moet doen bij vuurwerkangst bij je dier

Met of zonder vuurwerkverbod: er wordt alweer flink geknald. En dat is vervelend voor veel honden en katten. Vuurwerkangst komt namelijk vaak voor en kan een het plezier voor een dier flink verknallen. We geven je graag 6 dingen die je vooral wel en vooral niet moet doen bij vuurwerkangst bij je dier.

Wat wel te doen

  • Zorg voor een veilige leefomgeving en schuilplaatsen
    Het is belangrijk dat je dier in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer ergens een holletje van te creëren. Laat voor katten tussendeuren in huis open zodat ze naar een rustiger vertrek kunnen en biedt extra schuilplaatsen aan door bijvoorbeeld dozen neer te zetten. Houd gordijnen dicht zodat er wat minder lichtflitsen in huis zijn.
  • Ondersteun met ontspannende kruiden

Kruiden kunnen fantastisch werk doen om te helpen ontspannen, ook voor dieren! Denk bijvoorbeeld aan een kruidentinctuur van valeriaan, lindebloesem, hop en passiebloem.
Vanwege de strenge Europese Claimsverordening kunnen we op deze plaats niet verder uitweiden over producten, maar in de winkel adviseren we je graag!

  • Bij ernstige klachten: raadpleeg een gedragstherapeut
    Als je dier veel last heeft in de weken rondom Oud & Nieuw is het een goed idee hulp te vragen van een gedragstherapeut.
    Voor honden is gedragstherapie  al meer ingeburgerd. Van katten wordt wel eens gezegd dat je ze niks nieuws kan leren, maar niets is minder waar! Ook voor angstige katten kan gedragstherapie uitkomst bieden.
  • Zorg dat al je huisdieren gechipt én geregistreerd zijn
    Zorg dat je in deze periode checkt of alle huisdieren gechipt zijn. Het komt vaak voor dat dieren wel gechipt zijn, maar dat de chip niet is geregistreerd of de gegevens achterhaald zijn. Deze tijd van het jaar is hét moment om dit te controleren. De kans dat een dier schrikt, vlucht en/of de weg niet meer naar huis weet is namelijk extra groot door het afsteken van vuurwerk. De grootste databank is Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
  • Voorkom dat je dier in paniek wegrent
    Houd katten binnen en honden aan de lijn, wandel op rustige momenten. Sluit deuren, ramen en kattenluikjes, maar laat tussendeuren juist open zodat je dier z’n eigen veilige plekje kan kiezen.
  • Op Oudejaarsavond
    Laat je dier niet alleen bij vuurwerkangst, maar steun hem door je aanwezigheid.
    Dieren die bang zijn niet negeren! Angst is een onvrijwillige emotie die je niet kunt vergroten door aaien. Je dier mag worden getroost. Het is wel belangrijk dat je zelf rust en opgewektheid uitstraalt. Hier lees je meer over het al dan niet belonen van angst.
    Doe de gordijnen dicht en zet muziek of tv aan.
    Je kunt voor afleiding zorgen in de vorm van een speeltje, wat lekkers en hersenwerkjes.

Wat niet te doen

  • Vetranquil geven
    Als extra ondersteuning kunnen er verschillende middelen worden ingezet. Uiteraard is er de keus tussen natuurlijke middelen en medicijnen van de dierenarts. Een berucht middel is Vetranquil (ook in de handel onder de namen Calmivet en Sedalin). Dit medicijn wordt gebruikt als spierverslapper. Er zijn echter aanwijzingen dat het de zintuigelijke waarneming niet verandert, maar juist scherper maakt. Je dier heeft dus net zoveel stress van het vuurwerk, alleen kan het zijn overlevingstactiek om weg te kruipen niet meer toepassen! Een zeer traumatische ervaring en niet zelden zijn dieren na gebruik van dit middel alleen maar angstiger geworden. Als je je dier kalmeringsmedicijnen wilt geven, laat je dan door de dierenarts goed informeren over de mogelijke bijwerkingen.
  • Boos worden of je dier straffen
    Het kan best een uitdaging zijn om met een angstig dier om te gaan: het kan je geduld op de proef stellen en zeker katten kunnen nog wel eens onzindelijk worden. Wat er ook gebeurt: word niet boos op je dier. Hij doet het niet expres en als je boos of geïrriteerd raakt, wordt de vuurwerkangst alleen maar groter.
  • Je dier negeren
    Je angstige dier negeren is niet alleen praktisch onmogelijk, het helpt ook niet. Veel beter kun je er zijn voor je dier en hem of haar steunen en troosten.
  • Je dier confronteren met de angst
    Soms wordt wel eens gezegd dat je dier blootstellen aan de angst kan helpen, in het geval van vuurwerk zou je je dier dan blootstellen aan veel knallen. Dieren worden hier echter alleen maar angstiger van. Ook professionals die dit claimen zou ik absoluut vermijden, hetzelfde geldt voor vuurwerktraining in groepsverband voor honden.
  • Je dier alleen laten
    Je hond of kat heeft je nodig nu, laat je dier tijdens de jaarwisseling niet alleen.
  • Zelf gaan stressen of juist een feestje geven in huis
    Je dier heeft het meest aan je als je zelf rustig bent. Het heeft geen zin om zelf ook in de stress te schieten. Word je zelf onrustig of schrik je van vuurwerk? Denk ook aan kruiden voor jezelf!
    Sommige dieren vinden bezoek erg gezellig, maar als je dier vuurwerkangst heeft, maak het niet te gek.

Dit artikel is geschreven door Melody Eveleens van De Groene Os. De Groene Os is een merk natuurlijke supplementen en kruidenproducten voor dieren en ontstaan vanuit Van der Pigge. Je kunt bij ons terecht voor natuurlijke ondersteuning bij gedrag, beweging, huid en vacht, spijsvertering en luchtwegen van je hond, kat of paard. Daarnaast helpen we je graag verder met advies en informatie over natuurlijke diergezondheid.

Wil je graag advies van ons winkelpersoneel voor jouw huisdier? Neem dan contact met ons op. We verkopen alle producten van ons zusterbedrijf De Groene Os. We kunnen je adviseren in de winkel, maar ook via mail of telefoon.

Het bericht 6 Dingen die je vooral wel en die je vooral niet moet doen bij vuurwerkangst bij je dier verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *