8 voordelen van chocola

Wie smikkelt er nou niet van chocola? Chocola, voedsel van de goden. Bijna letterlijk, want zo zagen de Inca’s en Maya’s dit zeker. Chocoladedrank werd daar het eerst gedronken en werd door de Spanjaarden dan ook meegenomen naar Europa, waarmee het de wereld veroverde. De geur en smaak zijn uniek van chocola en je kan er dan ook hele leuke en lekkere dingen mee maken. Maar wat zijn nou 6 voordelen van chocola?

Witte, melk en pure chocola

De ene chocola is de andere niet om mee te beginnen. Witte chocola bevat nagenoeg niet de gezonde stoffen die in bruine chocola zitten. Witte chocola is voornamelijk gemaakt uit cacaoboter. Dit is een onderdeel van de cacaoboon. Melkchocola bevat dus melk en chocola. De gezonde chocola is vooral de chocolade met meer dan 70% cacaomassa. In melkchocola zit ook vaak veel suiker net als in witte chocola. Vaak zit er in dit soort repen wel 50 tot 60% suiker.

Rauwe chocola

Rauwe chocola is dus onverhit. Dit kan wel voordelen hebben door meer behoud van de inhoudsstoffen maar heeft ook wat meer oxaalzuur. We willen niet teveel oxaalzuur binnen krijgen, want dat bevordert botontkalking.

Pure chocola

De beste chocola is puur boven de 70%. En dan het liefst chocola waarbij bij de ingrediënten als eerste in de rij cacaomassa wordt genoemd en niet suiker.

  1. Cacao bevat zogenaamde flavonoïden, genaamd flavonolen en polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schade door de aanmaak van vrije radicalen. Chocola die rijk is aan flavonolen kan al bij 10 gram per dag voldoende zijn. Dan ligt het er wel aan welke cacao is gebruikt en hoe het is verwerkt. Er is 1 merk op de markt genaamd Acticoa, wat de gezondheidsclaim mag dragen van de Europese Voedselautoriteit EFSA “Flavanolen uit cacao helpen de elasticiteit van de bloedvaten te bewaren wat bijdraagt aan een normale bloedcirculatie.” Hiervoor moet je wel 200 mg flavonolen eten en dat komt overeen met 10 gram acticoa.
  2. Vergeleken met koffie, thee en wijn is cacao de rijkste bron van anthocyanidinen en epicatechinen. Dit zijn sterke antioxidanten die helpen bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam. Ze werken dus tegen veroudering.
  3. Is rijk aan magnesium; dit zorgt voor een betere doorbloeding, een lagere bloeddruk en zorgt dat je je beter kan ontspannen.
  4. Het zorgt door de polyfenolen voor een beter LDL cholesterolgehalte, omdat er minder oxidatie plaatsvindt.
  5. Heeft een positieve invloed op de endorfines in onze hersenen. Er zitten endorfines in chocola.
  6. Het vult de dopamine aan in onze hersenen waardoor je je vrolijker kan voelen. Het bevat anandamide, dat staat bekend om het geluksgevoel dat het geeft. Eén van de andere stoffen is fenylethylamine. Deze stof geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent.
  7. Je kan beter leren door de flavonolen die erin zitten en tevens bevat het wat cafeïne. Dit verbetert concentratie, geheugen en je humeur.
  8. De gezondheidsvoordelen van cacao zitten niet puur en alleen in de cacaoboon. Vooral de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen blijkt ons gezonder te maken. Cacao wordt onder andere door lactobacillen en bifidumbacteriën gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen met een gunstig effect op de gezondheid.

Nog wat waarschuwingen

Huisdieren zoals honden en katten kunnen niet tegen chocola vanwege de theobromine die erin zit. Dit is giftig voor huisdieren.

Eet met mate  en vooral als er veel suiker inzit, moet je terughoudend zijn. Dus lees goed de etiketten. Kies dus vooral voor pure chocola.

Kies voor merken die letten op eerlijke handel met de boeren, want er vindt een hoop uitbuiting plaats in de cacao-industrie.

Wil je leuke verantwoorde recepten met cacao? Kijk dan hier. Wil je meer op de hoogte blijven van onze recepten, weetjes, blogs en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief op onze homepage onderaan.

Het bericht 8 voordelen van chocola verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *