Acne, puisten en een litteken! Hoe moet je dat behandelen?


Iedereen krijgt te maken met acne

Ongeveer 90% van de mensen krijgt op een gegeven moment in zijn leven te maken met acne. En dat geldt niet alleen voor tieners, maar ook volwassenen. Ongeacht of het een man of vrouw is. Acne is de meest bekendste en meest voorkomende huidaandoening vergeleken met de andere huidaandoeningen. Uit onderzoek is er slechts een klein deel van die mensen die zoeken naar een oplossing voor hun acne. Het kan zijn dat ze dan niet weten wat ze moeten doen of er niet veel bij nadenken. Maar het is niet onmogelijk om van acne af te komen. Hoe eerder u begint om er iets aan te doen, hoe kleiner de kans is dat er acne littekens of pigmentvlekjes ontstaan.

Oorzaken acne – Interne oorzaken

Bij de vorming van acne of puistjes spelen meerdere processen een rol. Hormonale acne kan daar dus één van zijn. Het kan dus komen door een onregelmatige verhoorning van de bovenste huidcellen, een verhoogde talgproductie, een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën en dodde huidcellen kunnen zich ophopen en de afvoer van talg belemmeren. Acne heeft daarom meerdere oorzaken, maar ook meerdere gezichten. Het aantal kan dus verschillen per persoon. De andere heeft last van gele puistjes, maar de ander kan last hebben van bultjes met zwarte putjes.

Gelukkig kunt u acne met de juiste verzorging en behandeling in de meeste gevallen onder controle krijgen. Maar de behandeling van acne heeft alleen zin wanneer al deze bovenstaande punten tegelijk worden aanpakt. En dat is dan meteen ook de reden waarom de meeste behandelingen niet werken.

Oorzaken acne – Externe oorzaken

Cosmeticaproducten

Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren. De veel voorkomende oorzaak is het gebruik van cosmeticaproducten. Cosmeticaproducten zijn vette producten, maar kunnen ook juist producten zijn die zorgen voor een uitgedroogde huid. Cosmeticaproducten bevatten dan ook irriterende ingrediënten die acne kunnen veroorzaken. Door het aanpassen van uw huidverzorgingsregime zal er een sterke verbetering van de acne optreden.

Voeding

Er is onderzoek gedaan en daar blijkt uit dat melkproducten één van de oorzaken van acne zijn. De reden daarvoor is vanwege de hormoonachtige stoffen die melkproducten bevatten. Behalve melkproducten zijn voedingsstoffen met een hoog suikergehalte ook de oorzaak van acne. De suikerpiek in uw bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie. Maar mensen met acne kunnen gerust melkproducten en producten met suiker eten en drinken, maar let er op dat het dan niet te veel wordt.

Stress en weinig slaap

Stress en te weinig slaap hebben ook een een negatieve invloed op acne. Het is wel bekend dat stress aandoeningen aan de huid, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren. Maar stress maakt de huid ook vatbaarder voor bacteriën, waardoor acne kan verergeren.

Roken

Er is ook een onderzoek gedaan naar het verband tussen roken en acne, en daar werd aangetoond dat er een behoorlijk sterke relatie bestaat tussen roken en acne. Bovendien blijkt ook het aantal gerookte sigaretten per dag gecorreleerd te zijn met de ernst van de acne. Het gaat hierbij om acne met relatief weinig ontstekingen en vooral veel bultjes en mee-eters. Dit is ook de soort acne die het meeste voorkomt bij volwassenen.


Acnes symptomen en de soorten acne

Voordat u met succes acne kunt gaan behandelen is het essentieel vast te stellen om welke soort acne het gaat. Gaat het om milde puisten met vooral bultjes en kleine zwellingen of zijn er ook veel echte puistjes, papels of zelfs abcessen te zien?

Soms lijkt het alsof iemand acne heeft, maar is er in werkelijkheid iets anders aan de hand. Het is heel belangrijk om dit te onderkennen. Want een aandoening behandelen als acne, terwijl het dat niet is, vergroot de kans op verergering van uw kwaal.

De aanwezigheid van roodheid in het gezicht, kleine zichtbare bloedvaatjes, een overgevoelige huid en pukkeltjes waar geen talg in zit, maar vooral vocht, is zeer waarschijnlijk geen acne. De verschijnselen, of een combinatie ervan, duiden op rosacea. Of heeft u last van roodheid in het gezicht, kleine zichtbare bloedvaatjes, een overgevoelige huid en puistjes waar geen talg in zit maar vooral vocht, dan kan het zijn dat u rosacea heeft.
Rode bultjes kunnen wijzen op een overgevoeligheidsreactie op huidverzorgingsproducten of make up. Ook dan bevatten ze geen talg. Vaak jeuken de bultjes ook.
Heeft u vooral kleine bultjes op uw voorhoofd die wat jeuken, dan heeft u vermoedelijk last van een gist op de huid. Puistjes rondom de mond kunnen wijzen op periorale dermatitis en dan zit uw 

gezicht onder de jeukende rode bultjes dan kan er sprake zijn van een 

overgevoeligheid voor de producten die u gebruikt. Het is belangrijk om te weten waardoor uw puistjes veroorzaakt worden, want een aandoening behandelen als acne terwijl daarvan geen sprake is, kan de kwaal verergeren.


Tips tegen acne
:

  • Ga niet overmatig boenen, scrubben, stomen of uitknijpen.
  • Reinig uw huid twee keer per dag met een milde cleanser. Zo krijgen vuil en bacteriën geen kans om problemen te veroorzaken.
  • Gebruik dagelijks een exfoliant met salicylzuur zodat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen.

Er bestaat een heel belangrijke regel die in acht genomen moet worden bij de behandeling van acne. De huid met acne is een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet acne dus ook behandeld worden. Wees voorzichtig en doe niets wat de irritatie verergert. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol. Gebruik alleen cosmeticaproducten die echt een functie hebben en gebruik ze niet vaker dan aangegeven. Hoe meer de huid wordt gemanipuleerd, hoe groter de kans op problemen.

Regelmatig scrubben of stomen verergert puisten. Reinig de huid niet vaker dan nodig en gebruik voor de acne-huid producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid is bewezen. Een van de meeste effectieve cosmetische ingrediënten voor de behandeling van acne is salicylzuur. Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen. Een concentratie van 1 a 2 % is meestal voldoende om milde acne of mee-eters te behandelen.

Ook benzoylperoxide is een zeer geschikt ingrediënt om acne te behandelen. Benzoylperoxide is sterk genoeg en geeft minder irritatie dan de veelgebruikte concentratie van 5%. Het doodt de bacteriën en wordt al 40 jaar met succes ingezet tegen acne. Bij goed gebruik, dun smeren en een keer per dag, verdragen de meeste mensen het goed. Smeer benzoylperoxide niet alleen op het puistje zelf, maar op het hele aangedane gebied.

Met andere woorden, als je met een cosmetica product alleen de bestaande puistjes behandelt, zal je acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Aangezien benzoylperoxide bacteriedodend werkt, is gebruik bij alleen comedonen en bultjes minder zinvol. Overige cosmetische ingrediënten die de huid met acne kunnen verbeteren zijn ingrediënten die ontstekingsremmend of barrière herstellend werken, zoals bijvoorbeeld niacinamide, allantoine, groene thee, glycyrrhiza glabra of quercitin. Ook gebruik van vitamine C is bekend dat het acne kan verminderen. Bij de meeste vormen van acne kom je met de hierboven beschreven verzorging vaak al een heel eind.

Een aantal producten dat wij aanbevelen zijn:

Biodermal Crème
Deze crème van Biodermal biedt een effectieve behandeling voor acne, jeugdpuistjes, mee-eters en onzuiverheden. De crème is uiterst geschikt voor een gevoelige huid.

Rilanja Anti Acne Creme
Voorkom puistjes met deze antibacteriele crème van Rilanja. Door de Tea Tree Oil voorkomt u puistjes en mee-eters.
Met toevoeging van Salicylzuur, Tea Tree Oil en Allantoine.

Garnier Daily Wash Pure Active
Reinig je huid met Garnier Pure Active Exfoliating Daily Wash. Verrijkt met zuiverende zink en salicylzuur, het zuivert en voorkomt oneffenheden, waardoor uw huid gereinigd is en heerlijk zacht aanvoelt.

Maar bij hardnekkige gevallen, is er beslist meer nodig. Peelings met een hoge concentratie glycolzuur of liever nog salicylzuur kunnen de onzuivere huid sterk verbeteren. Daarbij kunnen ze ook de door acne ontstane pigmentvlekjes vervagen. Laser of lichtbehandelingen gaan de bacteriën te lijf en remmen de talgproductie. Een voordeel is dat hierdoor ook pigmentvlekjes en acne littekens minder zichtbaar zullen worden. Goedkopere laser of lichtbehandelingen zijn behandelingen met blauw of rood licht, maar deze hebben alleen een tijdelijk effect. Voor ernstige acne bestaat de Photo Dynamische Therapie, die de overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit is een nieuwe behandeling met goede resultaten, maar helaas erg prijzig.

Voor mensen met acne is de drempel om naar een arts te gaan hoog. Maar twijfelt u toch over de oorzaak van je puistjes? Of helpen de bovenstaande verzorgingsadviezen onvoldoende? Vraag uw huisarts of dermatoloog om hulp. Als u echt een goed resultaat wilt, dan ontkomt u er toch vaak niet aan om goede huidverzorgingsproducten en/of behandelingen te combineren met middelen die een arts kan voorschrijven. Zij kunnen extra behandelingen of middelen voorschrijven. Daarom is een goede samenwerking tussen schoonheidsspecialist en arts ook van groot belang. Wees voorzichtig met schoonheidsbehandelingen. Helaas worden maar al te vaak producten en methoden gebruikt die de huid meer kwaad dan goed doen. Scrubs, maskers, uitdrogende stoffen en het uitdrukken van puistjes kunnen acne verder verergeren.

Behandeling van acne is in de meerderheid van de gevallen heel succesvol. Maar het is wel een zaak van lange adem. Acne heeft niet een simpele oorzaak, en evenmin een simpele oplossing.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *