Astma; ademen en benauwdheid

Astma is een chronische aandoening waarbij de longslijmvliezen continu ontstoken zijn. Het zwellen van de slijmvliezen in combinatie met het samentrekken van de spiertjes in longen veroorzaakt benauwdheid. Hierdoor neemt het volume aan lucht sterk af. Door de ontsteking in het longweefsel zijn de longen ook gevoeliger voor verschillende prikkels en die prikkels kunnen op hun beurt weer leiden tot een astma-aanval.

Kenmerkend voor een astma-aanval is de piepende ademhaling (weezing), die wordt veroorzaakt door het samenknijpen van de onderste luchtwegen bij de uitademing. Door te hoesten werken je longen het slijm en vuil naar buiten, maar het is vaak het ook een reactie op de prikkel.

Als het longvolume afneemt, word je benauwder en ga je sneller ademhalen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. De hulpademhalingsspieren gaan dan meedoen om voor een beetje oppervlaktevergroting te zorgen en je uitademing kracht bij te zetten. Als je voelt dat je er een belemmering is om lucht binnen te krijgen, kost praten je meer moeite en onderneem je ook zo min mogelijk fysieke arbeid. De energie/zuurstof moet naar je vitale organen. Het gevoel dat zuurstoftekort geeft – het snakken naar adem en benauwdheid – kan gepaard gaan met onrust en angst. Het zuurstofrijke liedje “You take my breath away” van Queen heeft zo een heel ander karakter. Van zo’n prachtig liedje kun je gaan blozen. Van astma word je eerst bleek en bij een behoorlijk zuurstoftekort kun je blauwe lippen en nagels krijgen.

Er zijn verschillende varianten van astma, al blijft het vaak niet bij de een of de ander.

Allergisch astma

Het immuunsysteem van je luchtwegen reageert sterk overdreven op prikkels die iemand anders wel goed verdraagt. Dat is de manier waarop je immuunsysteem reageert als het allergisch reageert. Of het nu de reactie van de slijmvliezen in je darmen is op een voedingsmiddel of de reactie van de slijmvliezen in je luchtwegen op de herrie die we inademen. Denk aan pollen, huisstofmijt en huidschilvers van (huis-)dieren. Doordat je luchtwegen al chronisch ontstoken zijn, werkt dat de gevoeligheid en geïrriteerdheid van de longslijmvliezen verder in de hand. Wist je trouwens dat medicijnen zoals pijnstillers (NSAID’s), naproxen en diclofenac ook benauwdheid kunnen veroorzaken?

Niet allergisch astma

Je longen worden geprikkeld door rook, luchtvervuiling, het te duur gekochte luchtje van je collega, verfoplosmiddelen en de vele weertypes die Gerrit Hiemstra aankondigt. Het kan vriezen of dooien, en griep en verkoudheid kunnen ook een boosdoener zijn.

Inspanningsastma

Als een grote hoeveelheid lucht bij intensieve (duur)sport langs de slijmvliezen moeten stromen, kan een uitdrogend en prikkelend effect op deze slijmvliezen ontstaan. Dit is dan de trigger waardoor een astma-aanval met kortademigheid kan worden uitgelokt. Ook wel exercise-induced-astma genoemd. Een bijzonder gegeven is dat sommige sporters door training astma ”overwinnen”.

De open deuren

Vaak is wel duidelijk wat een trigger kan zijn, maar dit zijn de 3 bekende do’s en don’ts

  • rook niet
  • probeer alle ingeademde prikkelende stoffen te vermijden, dus ook die ene collega 😉
  • beweeg als het kan juist wel

Medicijnen

Meestal worden er 2 medicijnen voorgeschreven die geïnhaleerd worden, de zogenaamde puffertje:

  • luchtwegverwijders: om op korte termijn weer lucht te geven.
  • ontstekingremmers: veelal corticosteroïden om de ontsteking te temmen, waardoor de klachten (hoesten, slijm en benauwdheid) minder prominent aanwezig zijn.

 Wij hebben gelukkig zelf ook nog wat in de melk te brokkelen

  • vermijd zuivel en citrusvruchten, ze zijn slijmvormend.

In de basis zie je met grote regelmaat een allergische constitutie. Dat betekent dat als je last hebt van astma je ook vaak last hebt van hooikoorts en eczeem.

Veel voorkomend is de gevoeligheid van de longen, maar ook de huid is vaker reactief bijvoorbeeld in de vorm van eczeem. Als de immuun-ontstekingsreactie kan worden gereduceerd, is er al weer veel winst behaald. Waar je naar kunt kijken is of het immuunsysteem weer toleranter gemaakt kan worden. Want binnen het slijmvlies-immuunsysteem, ook wel het Common Mucosal Immune Systeem (CMIS) genoemd, zie je een sterke relatie tussen voeding en allerhande toxische chemische stoffen in de lucht. Dan hebben we het over een actief reagerend immuunsysteem op bijvoorbeeld allergenen/intoleranties. Roseline schreef over het samenwerkende immuunsysteem in de huid en slijmvliezen een zeer leesbaar blog.

Er zijn stoffen die bij astma kunnen helpen om het immuunsysteem tot rust te brengen, met als gevolg dat het longslijmvlies minder opgezet is. Daarmee leg je voor je longen de basis om minder heftig te reageren op stoffen. Het is jammer, maar ook in dit blog mogen we geen medische claims maken en dus geen producten, kruiden en stofjes benoemen. Zoals bekend, we zijn er voor je via mail, telefonisch (spreekuur) en in onze mooie winkel.

Wat zou het heerlijk zijn om uit volle borst en met blosje op je wangen “ÿou take my breath away” te mogen zingen.

Het bericht Astma; ademen en benauwdheid verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *