Ayurvedische gouden melk alternatief voor koffie

Dit heerlijke recept voor Ayurvedische gouden melk als alternatief voor koffie van Lisette Kreischer uit het boek The Plant Pharmacy is een bijzonder en oud medicinaal ayurvedisch recept. De kurkuma in dit recept geeft de melk zijn mooie goudgele kleur. Kurkuma of geelwortel is in India een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden en geldt in veel landen al duizenden jaren als helend voedsel. Drink deze melk in elk seizoen om je weerstand een stevige boost te geven en/of je lijf op te warmen. Lisette Kreischer is onder andere bekend van het boek Ecofabulous; koken in alle seizoenen; vegan kookboek. Maar daarnaast heeft ze nog vele andere boeken geschreven over vegan eten. Daarnaast is ze ook de oprichter van The Dutch Weed Burger. De burger op basis van zeewier als alternatief voor de gewone hamburger, die steeds meer in de schappen van supermarkten verschijnt.

Drankje Voor 2 personen

  • 1 volle tl kurkumapoeder
  • 250 ml water
  • 400 ml cashew-, amandel- of havermelk
  • 1 el kokosolie
  • 1/4 tl fijngemalen zwarte peper
  • 1 medjouldadel, ontpit

Bereiding

Doe het kurkumapoeder met het water in een pannetje. Breng dit mengsel afgedekt aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten koken op laag vuur. Zet vervolgens het vuur uit. Breng ondertussen de melk met de kokosolie, zwarte peper en dadel in een pannetje op laag vuur aan de kook. Zet het vuur uit zodra de melk begint te koken. Doe het kurkumawater samen met de warme melk in een blender en mix (niet te lang) tot een glad geheel. Verdeel over twee bekers en serveer warm.

ayurvedische gouden melk

Alternatief voor koffie

Tip: Op zoek naar iets anders dan koffie in de ochtend? Kook voor een superpowerboost 1/8 tl kurkumapoeder of een paar schijfjes kurkumawortel circa 2 minuten in wat water. Zeef dit mengsel al roerend in een beker met 1/8 tl kokosolie en een flinke snuf zwarte peper. Vul al roerend aan met gekookt water.

Wat doet kurkuma?

Kurkuma is een medicinaal wonderworteltje met een lange lijst van geneeskrachtige eigenschappen. Kurkuma versterkt de spijsvertering, bevordert de bloedsomloop, werkt ontstekingsremmend en bloedzuiverend, is een natuurlijk antibioticum, werkt krachtig op de gewrichten en ledematen en heeft met name een versterkende werking op de lever. Tevens heeft kurkuma een zeer goede werking op de huid door zijn antiseptische werking. De opname van curcumina, een van de geneeskrachtige stoffen in kurkuma, zou drastisch kunnen worden verbeterd door het voor inname te mengen met olie en zwarte peper. Het advies is om de kurkuma, wanneer je die om gezondheidsredenen inwendig gebruikt, altijd eerst te koken, zodat je lichaam zijn helende eigenschappen gemakkelijker kan toepassen. Kurkuma is trouwens ook een heel sterke gele kleurstof, dus ga voorzichtig te werk. Je krijgt er absoluut gele vingers van, maar de kleur slijt er vanzelf weer af.

Dit recept komt uit The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer.

In The Plant Pharmacy laat Lisette je zien hoe je het hele jaar door kunt profiteren van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Ze neemt je mee op reis door de seizoenen en zet je heerlijke, plantaardige en kruidige gerechten voor. Je kunt het boek hier bestellen: https://lisettekreischer.com/product/the-plant-pharmacy/

boek voorkant the plant pharmacy

Wil je meer gezonde recepten van ons bekijken? Klik dan hier. Wil je op de hoogte blijven van al onze blogs, aanbiedingen, acties en activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief op onze homepage.

Wist je dat we wel 200 verschillende kruiden en specerijen in onze winkel hebben? Kom gezellig een keertje bij ons langs!

Het bericht Ayurvedische gouden melk alternatief voor koffie verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *