Beschadigd haar herstellen met Kokosolie

10 feb. 2016 14:16:37

Er zijn vandaag de dag zoveel haarproducten op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met exotische ingrediënten en wilde beloftes verleiden fabrikanten je tot een aankoop. Waar de een aan een handjevol drogisterijproducten genoeg heeft, is de ander bereid om veel geld neer te leggen om hun droge of beschadigde lokken een opknapbeurt te geven. Gelukkig is er een zeer eenvoudig middel dat natuurlijk, goedkoop en wetenschappelijk bewezen effectief is; Kokosolie!

Waarom kokosolie

In een recent onderzoek vergeleken wetenschappers kokosolie met minerale olie en zonnebloemolie. De kokosolie kan ook daadwerkelijk tot het haar doordringen in tegenstelling tot de andere oliën. Dat heeft twee redenen:

1. De kokosolie heeft de juiste combinatie van moleculaire grootte en vorm. Het is erg klein en heeft een rechte lijnstructuur hierdoor zal het snel in het haar komen.
2. De kokos heeft de juiste chemische structuur het heeft namelijk laurinezuur, dat een sterke affiniteit voor haareiwitten heeft.

Een haarmasker van kokosolie biedt daardoor veel voordelen:

1. Het zorgt voor meer volume, omdat het de leegtes in het haar opvult.
2. Het dringt tot diep in het haar door en voedt het intensief.
3. Het hydrateert intens en voorkomt latere uitdroging.
4. Het beschermt tegen eiwitverlies, wat essentieel is voor beschadigd haar.
5. Het beschermt tegen beschadadiging door borstelen en kammen.
6. Het geeft je haar een prachtige en geweldige glans.

Is kokosolie wel gezond?

Sommige mensen denken dat kokosolie niet gezond voor je is doordat het verzadigde vetten bevat. Dit is een groot misverstand en een verkeerde denkwijze. Kokosolie bevat namelijk laurinezuur. Uit onderzoek is gebleken dat laurinezuur ervoor zorgt dat er meer postief HDL cholesterol in je bloed komt. Daardoor komt je cholesterol goed in balans. Als bijvoorbeeld de schildklier niet goed werkt bij iemand, kan diegene een te grote hoeveelheid aan negatief cholesterol in het bloed krijgen. Kokosolie bevordert een verbetering van de werking van de schildklier en hierdoor heb je minder kans op een verhoogd cholesterol.

Hoe beschadigd is jouw haar?

Beschadigd haar bestaat uit haren waarvan de haarschacht beschadigde haarschubben heeft. Dit komt vaak door wrijving met bijvoorbeeld een handdoek, andere haarschachten en (hete) stylingsapparaten. Maar daarnaast ook chemische behandelingen, die de schubben geforceerd openzetten en weer sluiten, komen de schubben niet ten goede.
Haarschubben zijn kleine klepjes die samen de buitenste laag van elk afzonderlijke haar vormen. Ze liggen eigenlijk net zoals dakpannen deels over elkaar en kunnen zowel open als dicht staan. Haarschubben zijn belangrijk voor de bescherming van de binnenkant van het haar. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de vochtbalans in het haar op pijl blijft en dat de kern van het haar op de juiste manier beschermd wordt.
Gezond haar is eenvoudig te controleren. Gezond haar is namelijk buigzaam, sterk en geeft glans. Om te bepalen of het haar beschadigd is kun je een paar testjes uitvoeren. Pak een paar enkele haren en strijk met je vingers tegen de haarrichting in langs het haar. Als deze veel weerstand biedt, dan heeft de schubbenlaag schade opgelopen.

Wat is poreus haar

Als de haarschubben niet goed sluiten is er veel kans dat er grote openingen ontstaan in het haar. Dat heeft invloed op de vochtbalans in het haar. Er wordt dan in beide richtingen meer vocht en andere stoffen doorgelaten tot het haar. Wat er in komt gaat er dus ook net zo snel weer uit. Deze eenvoudige doorlaatbaarheid verklaart de naam; poreus haar, wat betekent ‘doorlatend’. Meestal verdwijnt er bij poreus haar teveel vocht uit het haar, waardoor de vochtbalans niet meer in balans is. Daardoor krijg je uiteindelijk droog haar.

Wat is broos haar

Als de buitenkant ongecontroleerd open staat wordt gelijktijdig de binnenkant blootgesteld aan allerlei verschillende invloeden van buitenaf. Er is geen bescherming meer en zo beschadigd ook de binnenkant van het haar. Dit heeft snel als effect dat keratineketens afbreken en je haar minder sterk wordt. Het gevolg is is broos haar, ook wel breekbaar, zwak en kwetsbaar haar genoemd.

Wat kun je doen tegen beschadigd haar

Het is essentieel dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt en dit ook consistent gebruikt, want alleen zo krijgt het beschadigde haar een kans om te herstellen. Het nieuwe haar wat voortkomt uit de haarwortel is in principe weer gezond als je de juiste voorzorgmaatregelen neemt. Voldoende beweging, gezond en gevarieerd eten, het haar niet blootstellen aan te veel zon en het gebruiken van o.a. de juiste conditioner kunnen je helpen weer gezond, veerkrachtig en sterk haar te krijgen.

Manieren om kokosolie te gebruiken

1. Pre-shampoo: Maak je haar vochtig met warm water en smeer kokosolie van je wortels tot in je puntjes van het haar. Laat het vervolgens zo lang mogelijk in trekken (minimaal een half uur, maar het kan en mag ook een hele nacht zijn) en daarnaast is het ook belangrijk om je haar net zo te wassen als normaal.
2. Haarmasker: Was je haar met shampoo en breng daarna kokosolie aan als een haarmasker. Laat het ongeveer een kwartier intrekken en spoel het vervolgens goed uit.
3. Conditioner: Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van een normale conditioner. Hierbij verdeel je de kokosolie over de lengte van je haar en laat het een paar minuten goed intrekken. Spoel je haar daarna extra goed uit. Je kan kokosolie ook mengen met een normale conditioner om het een extra boost te geven.
4. Leave- in conditioner: Breng een klein beetje kokosolie aan op de lengte van het haar, door de olie tussen je handen te laten smelten en over de haarpunten te verdelen. Het haar zal de kokosolie opnemen en hierdoor worden je haarpunten extreem zacht. Dit is gebruikelijk voor zowel nat- als droog haar.
5. Anti- roos behandeling: Meng een beetje kokosolie met tea trea olie en/ of een aftreksel van brandnetelthee. Masseer dit goed in de hoofdhuid, laat het zo lang mogelijk intrekken en was vervolgens je haar zoals normaal.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *