Burn-out, dirigeer je energie

Geef het een naam: burn-out, bijnieruitputting, chronische vermoeidheid. De balans tussen draagkracht en draaglast is weg. Te veel hooi op je vork. Oorzaak: stress in je lijf. En of er nu een fysieke-, emotionele- of mentale oorzaak is, ze tellen allemaal. Meestal staan dingen te lang aan, kan je het knopje “uit” niet vinden en komt je lichaam niet voldoende terug in een herstel- of rustfase. Je systeem is geprogrammeerd om te overleven en daar blijft het in hangen.

Stress-as

Of je nu een te hoge hypotheek hebt, mantelzorger bent, werkdruk ervaart omdat je carrière wilt maken of je emotioneel lijdt omdat je de angst hebt dat je het allemaal niet goed doet, het kan je allemaal stress geven. Zelfs fysieke verstoringen zoals, verzuring, toxische belastingen een ontregelde schildklier of bloedsuikerspiegel hebben als uitkomst dat het stress is voor jouw systeem. Daarbij zie je bovendien dat we ook nog vaak tekorten hebben aan stoffen met een remmende werking op onze “stress-as” Stip op 1 is een tekort aan magnesium.

Ik heb het lef om alles op een hoop te gooien en even niet stil te staan bij de oorzaak. Waarom? Omdat ik de focus wil verschuiven naar dat wat giga veel moeite kost: zorgen voor je zelf.

Het kan wel handig zijn om inzicht te krijgen waar het scheef loopt. Om te kunnen verschuiven moet je mogelijk eerst zien wat averechts werkt. Dusss, wat verschuift er vaak als je niet meer flexibel met stress om kan gaan?

Dan wordt je ’s morgens niet makkelijk wakker, ben je over dag best vermoeid, kouwelijk en eigenlijk is je meest wakkere moment in de avond. Mogelijk zijn koffie en alcohol je vrienden. Als je dan ook nog eens slecht slaapt en merkt dat je overdag onrustig, angstig en/of prikkelbaar bent. Het is dan niet verwonderlijk dat je focus slecht is en je emotioneel niet stabiel bent. Door de onzekerheid kom je moeilijk in beweging. Als je kunt zien dat er verschillende van deze genoemde factoren jou energetisch naar beneden trekken, dan weet je dat jij degene bent die daar verandering in kunt brengen. En dat is moeilijker dan het zo klinkt, want op de een af andere manier zijn de “verkeerde keuzes” het makkelijkst. “Fast foods” zijn niet voor niets meestal ongezonde keuzes. Snelle suikers, zoute snacks, snoep, pepdrankjes of alcohol gaan je niet helpen om boven Jan te komen.

Back on track

Aandacht voor jezelf, yep: e-i-g-e-n-l-i-e-f-d-e-! Kies voor jezelf en doe dingen waar je blij van wordt. Of het nu dansen, filmpje kijken, punniken of meditatie is. En déze reinheid en regelmaat komt ook altijd weer terug: niet te laat eten en op tijd naar bed. Zorg voor je mind(fulnes), mediteer of doe ademhalingsoefeningen en zorg dat je in beweging bent. Zoek de natuur op. Wat past bij jou? Ga voelen. En zeg ook eens néé.

Een boodschappenlijstje maken

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Help !#@*! Zelfs het maken van een boodschappenlijstje kan soms al teveel zijn. Je overziet het niet meer. In deze situatie kun je overwegen om het lijstje te laten voor wat het is en toch maar eens een maaltijdbox te nemen. Gezonde voeding is heel belangrijk om de accu weer op te laden en om je immuunsysteem te ondersteunen. Want met al die stress ben je gevoeliger voor ontstekingen.

Op dat boodschappenlijstje horen gezonde, rijke voedingsmiddelen te staan. Gevarieerde voeding bevat veel (biologische) groenten, relatief weinig fruit vanwege de suikers, niet geraffineerde graanproducten (let op eventuele intoleranties voor gluten), noten, zaden en peulvruchten. Gezonde vetten uit bijvoorbeeld vette vis, avocado, olijfolie, wéér die noten en zaden, maar ook kokosolie. Qua eiwitten liever geen rood vlees, maar gevogelte, vis en uiteraard eieren. Een interessant aanvullend blog hierbij is dat van Roseline: Voedingstips voor vegetariërs en veganisten

Geen koude voedingsmiddelen

En vergeet ook niet om voldoende water of kruidenthee te drinken: 1,5 tot 2 liter per dag. En houd er rekening mee dat elk lichaam dat problemen heeft met de energieverdeling niet belast moet worden met te veel koude voedingsmiddelen. Dan betekent dat je rekening moet houden met de temperatuur van je voeding (salades en dranken uit de koelkast), maar ook met het karakter. Kruiden als gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en anijs zijn verwarmend.

Dat voeding belangrijke mineralen en vitamine bevatten weten we wel. Maar welke voedingsstoffen verdienen extra aandacht?

Het belangrijkste mineraal* om te ontspannen

Er is een mineraal dat van groot belang is voor je energie, weerstand en psyche. Tijdens stress is de behoefte aan dit mineraal* hoger. Bronnen van dit mineraal* zijn ongeraffineerde granen, (blad)groenten, peulvruchten, noten en zaden.

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor je stemming. Het zit in de bekende vette vis, zoals makreel, zalm, tarbot, heilbot, sprotjes en sardientjes. Ook zit het in plantaardige producten zoals lijnzaad, walnoten, hennepzaad.

De bekendste vitamine* uit dierlijke oorsprong

Er is een helpend vitamine om weer meer (mentale) energie te krijgen. Bijna alle B-vitaminen spelen wel een rol in je energiehuishouding. Deze vitamine* vind je vooral in dierlijke producten, vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivel en eieren.

De bekendste vitamine* uit fruit

Dee vitamine* is nodig voor je bijnieren, het orgaan waar de stressweerstand of ontregelingen vaak vandaan komen.

We kunnen niet voor je koken en hebben ook geen maaltijdboxen in ons pakket, maar willen je uiteraard graag adviseren als je daar behoefte aan hebt.

*we kunnen niet benoemen om welke vitaminen en mineralen het hier werkelijk gaat omdat we geen medische claims mogen maken. Maar we kunnen je dit uiteraard vertellen in de winkel of via de mail of telefoon: info@vanderpigge.nl of 023-5312454. We horen graag van je!

Lees ook dit ervaringsverhaal van de 23-jarige Lisa.

Het bericht Burn-out, dirigeer je energie verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *