Corona; crisis of kans?
Het is je misschien wel opgevallen dat wij weinig blogs schrijven over wat voor middelen je kunt inzetten tegen corona. Daarnaast zal je vast wel eens zijn opgevallen dat wij in onze blogs niet alles mogen schrijven over producten in verband met de claimswetgeving. Deze twee zaken zijn nauw met elkaar verbonden. In Europa is ieder gezondheidsbedrijf gebonden aan de Europese claimswetgeving. Dit betekent dat we bij onze producten geen medische claims mogen maken, maar alleen toegestane gezondheidsclaims. Als gevolg daarvan mogen wij geen medische aandoeningen noemen, maar mogen we wel zeggen (mits volgens bepaalde regels geformuleerd) dat iets de gezondheid kan ondersteunen. Om een voorbeeld te geven: we mogen niet zeggen dat een crème tegen eczeem werkt, maar we mogen wel zeggen dat een crème het herstellend vermogen van de huid bevordert. Dit kan de interpretatie waar een middel werkelijk voor is soms behoorlijk lastig maken.
Onlangs is een artikel verschenen waaruit blijkt dat door het verbod op medische claims de gewenste bescherming van de consument, tenzij aantoonbaar effectief, de plank volledig misslaat. De toegestane gezondheidsclaims zijn voor consumenten moeilijk te interpreteren en vaag: EU-health-claims-are-failing-consumers-and-manufacturers-The-regulation-is-not-working
RVG of medisch hulpmiddel
Om dit nog wat ingewikkelder te maken; als er WEL bij een crème staat dat het tegen eczeem werkt, dan heeft de fabrikant deze crème geregistreerd als geneesmiddel (en krijgt de crème een RVG-nummer) of geregistreerd als medisch hulpmiddel. Het verschil is dat een geneesmiddel een farmacologische werking heeft en een medisch hulpmiddel een fysische werking. Beide zijn echter dure dossiers om te laten maken, dus veel kleinere firma’s kunnen dit niet doen. Vooral de kostendrempel voor een RVG-nummer ligt heel hoog.
Corona en voedingsstoffen
Wat heeft dit alles met corona te maken denk je nu misschien? Welnu, het coronavirus dat de ziekte covid 19 veroorzaakt is een relatief nieuw virus. Coronavirussen kennen we wel al lang, want daar krijgen we vaak ieder jaar verkoudheden door. Het huidige virus vertoont echter mogelijk een vrij ingewikkeld ziektebeeld waarbij nogal veel verschillende symptomen de revue kunnen passeren. De meeste mensen hebben er milde symptomen van, maar er is een groep die er doodziek van wordt. Dit lijkt ook vooral mensen met overgewicht te treffen, maar ook relatief gezonde mensen kunnen er flink ziek van worden.
Er zijn dit jaar al grofweg 25.000 studies gepubliceerd over allerlei facetten van het coronavirus. Hoe het nou precies zit waarom mensen met overgewicht zo ziek worden, maar soms ook relatief gezonde mensen, vraagt om nog meer onderzoek. Er zijn inmiddels wel allerlei onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat zowel de verhoogde ontstekingsactiviteit bij mensen met corona, als een tekort aan diverse voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij mensen met overgewicht. Dit kan uiteraard ook een rol spelen bij relatief gezonde mensen. Ook zij kunnen bepaalde essentiële stoffen niet binnenkrijgen. Dit zal nog veel meer uit de onderzoeken moeten blijken.
Claims en corona
En nu kom ik bij de kern van mijn verhaal, want ondanks dat er een paar hele solide studies gedaan zijn die aanwijzingen geven over leefstijl en voedingstekorten, mogen wij hier relatief weinig over zeggen. Dit heeft te maken met dat zo’n medische claim niet gemaakt mag worden bij een voedingsstof als de specifieke werking van die stof niet erkent is door de Europese Unie. Dit wordt gezien als reclame die niet is toegestaan. Wij kunnen daar hele hoge boetes voor krijgen.
Niettemin worden wij ook achter de schermen door onze toeleveranciers, en door ons eigen team dat de onderzoeken bestudeert, op de hoogte gebracht van de laatste wetenschappelijke publicaties van stoffen die aangetoond werkzaam kunnen zijn tegen corona.
Medische wereld en coronabehandeling
De medische wereld is vanaf het begin van de coronacrisis bezig geweest met een speurtocht naar de juiste geneesmiddelen. Hierbij werden de onderzoekers wel gedwongen om te experimenteren met medicatie, want het was ongewis wat er wel en niet zou aanslaan. Doordat de ziekte zich verder ontvouwde kwamen ze er al doende achter welke middelen wel en welke niet een significant verschil maakten.
Leefstijl en adviezen
Wat wij jammer vinden, en daarin zijn we niet de enige, is dat er door de overheid nagenoeg geen aandacht wordt geschonken aan leefstijl. Bij Jinek (op 21 oktober jl.) kwam de IC-arts Peter van der Voort wederom aan het woord over zijn onderzoek naar resveratrol. Hierbij bevestigde hij voor de tweede keer dat de mensen die op de IC belanden grotendeels overgewicht hebben. Ook hij schaarde zich achter de opmerking van Peter R. de Vries dat de overheid niks meldt over werken aan een gezondere leefstijl, maar dat dit wel aan te bevelen is.
Er is inmiddels een campagne om het dragen van mondkapjes te stimuleren. We willen graag pleiten voor een campagne die zich richt op een gezondere leefstijl met voldoende beweging en een gezond, evenwichtig en gevarieerd dieet met veel groente en fruit.
Voedingssupplement
Onlangs heeft de Britse minister van gezondheid publiekelijk aanbevolen om een bepaald prohormoon in te gaan nemen wat alom verkrijgbaar is en waar we in de winter en masse een tekort aan hebben. Binnen Europa is dit een van de weinige overheden die aandacht geeft voor het belang hiervan. Gelukkig dat in de persconferentie van 17 november jl. voor het eerst aandacht is geschonken aan de eigen verantwoordelijkheid die je kunt dragen voor je gezondheid. Dit na een brandbrief van diverse wetenschappers en specialisten dat hier veel te weinig aandacht aan wordt gegeven: Leefstijl en corona.
Als wij bloggen dat komen daar altijd vaste adviezen in terug:
- Gevarieerde en uitgebalanceerde voeding
- Beweging en sport
- Ontspanning
- Meditatie
- Eventueel de juiste supplementen en kruiden ter ondersteuning
Samenwerking en bruggen slaan
Onlangs woonde ik een webinar bij over het prohormoon waar ik net over schreef. De optimistische spreker zag het wel heel mooi: de coronagezondheidscrisis kan misschien eindelijk een brug slaan tussen het reguliere veld en natuurgeneeskundige veld, omdat dit jaar al meerdere keren bepaalde voedingsstoffen die kunnen helpen zeer positief in het nieuws zijn geweest. Door de vele verschillende symptomen van covid 19, blijken diverse stofjes uit onze voeding hier een rol in te spelen. Daarnaast blijkt dus meer dan ooit dat leefstijl een grote rol speelt bij de ernst van het ziekteverloop.
Voor de medische wereld is het net zo goed een ontdekkingstocht om de juiste remedies te vinden. Het gebruik van diverse, soms zware, medicatie kan de nodige bijwerkingen hebben. Natuurlijke middelen kunnen daarbij juist de balans helpen herstellen en hebben relatief weinig bijwerkingen. Desalniettemin kijken wij altijd of je gezien jouw persoonlijke verhaal (ziekte, medicijngebruik, zwangerschap, borstvoeding) wel een bepaald supplement of kruid mag gebruiken.
We zouden ervoor willen pleiten dat deze werelden elkaar beter weten te vinden en samenwerken voor ieders welzijn en de juiste informatieverstrekking.
Weerstand?
In ieder geval weet je nu waarom wij artikelen over ‘weerstand’ plaatsen in plaats van ‘dit kun je doen tegen corona’. Mocht je advies willen, dan kunnen we je dit wel mondeling verstrekken, want in 1-op-1-gesprekken mogen we je nog steeds deskundig adviseren. Hierbij putten wij uit de laatste wetenschappelijke informatie. We leven in symbiose met de wereld om ons heen waarin veel ziekteverwekkers huizen. We kunnen dan maar beter zorgen dat ons lichaam – ons huis – zo goed mogelijk beschermd is en optimaal functioneert.
Het bericht Corona; crisis of kans? verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.