Op alle fronten is men in de run om goed zicht te krijgen op de werking van het covid-19-coronavirus. Op zoek naar gemeenschappelijke delers. Wat maakt dat het virus bij de een zo ongelooflijk toeslaat en bij de ander amper een spoortje nalaat? Eerder hebben we al geschreven over de hogere leptinewaarden en waarom dat een domino-effect geeft en het verloop van de ziekte onfortuinlijk ernstiger maakt.
Wat hebben de mensen die op het IC belanden of overlijden met elkaar gemeen?
Op het lab in het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen is een nieuwe gemeenschappelijke deler gevonden. Daarover zei internist-infectioloog Ton Dofferhoff: We denken écht dat we iets te pakken hebben. Een lage vitamine-K-spiegel is wat zwaar getroffen coronapatiënten delen.
Rondom het onderzoek aangaande de lage vitamine-K-spiegels, zijn diverse afdelingen van CWZ betrokken: longziekten, interne geneeskunde en klinische chemie. Zij werken samen met het CARIM: Cardiovascular Research Institute Maastricht. Deze laatste organisatie heeft wereldwijd veel expertise op het gebied van vitamine K.
De publicatie van het onderzoek is op basis van de resultaten van 123 patiënten met covid-19 in vergelijking met een controlegroep van 184 personen zonder corona (uit eerdere studies verkregen).
Vitamine K
Van deze vitamine is met name bekend dat het een rol speelt in de bloedstolling en helpt bij de botopbouw. Het kan daarnaast verkalking in de weke delen zoals in de aderen en gewrichten verminderen. Je zou kunnen zeggen dat het helpt mineralisatie op de juiste plek te laten plaatsvinden.
Covid K
In het geval van corona is inmiddels goed bekend dat de immuunreactie in de longen heftige schade aanricht. Eén rol van vitamine K is de relatie met de elastische vezels in de longen. Je kunt je voorstellen dat voor in- en uitademing elasticiteit nodig is. Vergelijk het met een blaasbalg. Bij de zware longontstekingen zoals bij covid-19 raken de elastische vezels beschadigd en worden de zuurstofconcentraties heel laag. Het immuunsysteem reageert hierop door de elastische vezels te herstellen met een beschermend eiwit. Essentieel voor dit herstellend eiwit is voldoende vitamine K en als dat ontbreekt, verdwijnt de bewapening van de elastische vezels. Een lekke blaasbalg vult zich niet meer. Dit geldt ook voor de longen, met als gevolg ernstige benauwdheid.
Het covid-19-coronavirus zorgt bij veel mensen ook voor problemen met de bloedstolling. Hierdoor kunnen bloedproppen ontstaan die voor longembolieën zorgen. Ook rondom de stolling kan de werking afhankelijk zijn van voldoende vitamine K.
Er moet nog véél onderzoek plaatsvinden om te zien of bijvoorbeeld toediening van vitamine K invloed heeft op een minder ernstig verloop van corona. Want één en één is nog geen twee. De veiligheid bij toediening van vitamine K bij zieke mensen moet nog verder worden onderzocht. De uitkomsten tot nu toe zijn hoopvol.
Vitamine K mag niet worden gebruikt door mensen die bloedverdunners hebben van de trombosedienst, omdat deze vitamine de werking van deze middelen tegengaat en mogelijk tot het vormen van stolsels kan leiden. Antistollingsmiddelen zoals warfarine (coumerinederivaten) zijn geen goede combinatie met vitamine K.
Herkomst en voedingsbronnen
Vitamine K wordt met behulp van darmbacteriën gemaakt. Alles wat een negatieve invloed op de darmflora heeft (zoals antibiotica en laxeermiddelen) kan zorgen voor een geringere productie van deze vitamine.
In onze voeding komen twee vormen van vitamine K voor: vitamine K1 en K2. Vitamine K1 wordt minder goed opgenomen in vergelijking met vitamine K2. Ons Westers voedingspatroon bestaat jammer genoeg voor ongeveer 90% uit het minder goed opneembare K1 en maar voor 10% uit de beter opneembare K2.
Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten en koolsoorten, zoals boerenkool, broccoli, bloemkool, spinazie, alfalfa, groene thee, algen, sla en peterselie. Van deze voedingsmiddelen mag je naar hartenlust eten.
Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas en natto (gefermenteerde sojabonen), en in mindere mate in eierdooiers, vis, gevogelte, lever en zuurkool.
De uitzending van van Omroep Gelderland kun je hier bekijken:
Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze
Het bericht Coronablues en vitamine-K-status verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.