Dé beste deo tegen zweten? Ga voor anti-perspirant!

Ben je zat van al die loze deo beloftes van merken die welíswaar goed beschermen tegen zweten, maar niet genoeg voor die warme dagen of gelegenheden waarbij je liever helemaal niet zweet? Dan heb ik goed nieuws voor u. Door de unieke werking van een Anti-perspirant wordt zweet namelijk helemaal geblokkeerd! Dat is pas een beste deo!

Waarom een anti-perspirant tegen zweten?

Een anti-perspirant is eigenlijk de beste deo tegen zweten. Het vermindert de zweetproductie. Dit komt door aluminiumzouten die de zweetklieren vernauwen. Aluminiumzouten blijven op je huid liggen en kunnen niet je lichaam binnendringen. Je krijgt er dus geen borstkanker van en ook geen ontstoken zweetklieren. Aluminumzouten kunnen alleen in hoge concentraties huid- en oogirritatie veroorzaken. Het enige wat wel erg vervelend is aan de hoeveelheid aluminiumzouten in de drogisterijdeo’s, zijn de witte strepen in kleding die ze veroorzaken.

LET OP: ook anti perspirants zijn er in verschillende sterktes, afhankelijk van de hoeveelheid aluminiumzouten!

Dé beste deo / antiperspirant tegen zweten?

Voor overmatig zweten kunt u het beste Odorex Extra Dry Depper als anti-perspirant gebruiken. Gegegarandeerd de beste deo tegen zweten!

De unieke werking van Odorex Extra Dry

Odorex Extra Dry bevat een bepaalde concentratie Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY. Dit is een antiperspirant, wat inhoudt dat het een speciaal gellaagje op de huid creëert. Dit gellaagje bedekt de zweetklieren, waarna aluminiumzouten oplossen in het zweet en een verbinding aangaan waardoor de zweetklieren deels geblokkeerd worden. Er kan dus minder zweet geproduceerd worden. Antiperspiranten die vrij verkrijgbaar zijn (dus zonder doktersvoorschrift) mogen hooguit 15-20% aluminiumzouten bevatten, maar hoeveel aluminiumzouten Odorex Extra Dry precies bevat, is geheim.

Belangrijke richtlijnen bij een anti-perspirant

– Breng egaal een dikkere laag aan op de huid, hierdoor komen alle zweetklieren ook echt in contact met het product. Dit gaat moeilijker dan met een spray, als je dus veel zweet, gebruik dan liever een stick of een roller. Hoe dunner het product hoe minder effectief het over het algemeen werkt. Er dient echter wel water aan het product toegevoegd te zijn anders werkt het weer minder goed.
– Voor het gebruik hoort de huid van de oksel goed van te voren goed droog te zijn. Eventueel kan je de huid zelfs even droog fohnen.
– Gebruik een antiperspirant elke dag en bij voorkeur 2x per dag. Een antiperspirant begint pas goed zijn werjk te doen na een aantal dagen, dan raken namelijk de zweetklieren pas verstopt. Stop je met aanbrengen? Dan verdwijnt de werking ook geleidelijk weer.
– Uit onderzoek is gebleken dat je een antiperspirant met name ook in de avond moet aanbrengen. Dan is de kans groter dat de zweetklieren verstopt raken.
– Om de anti-perpsirant nog nog effectiever in te zetten kun je de antiperspirant ook in de huid masseren.
– Probeer niet te dicht op de huid te scheren, dan is de kans dat je de plugs uit de zweetklieren namelijk ook groter
– Aluminium zirconium tetrachlorohydrex-glycomplex of aluminium zirconium chlorohydrate werken beter (er wordt een diepere plug gevormd) dan aluminium chlorohydrate. Een arts kan bij ernstig zweten ook een sterkere aluminium chloride oplossingen aan u voorschrijven, maar hou er wel rekening mee dat dit de huid behoorlijk kan irriteren.
– Kijk of er stoffen als dimethicon en kalmerende ingrediënten als allantoïne aan het product toegevoegd zijn. Zoals ik net al noemde, kan aluminium de huid namelijk wat irriteren.
– Aan een goed werkende anti-perspirant / deodorant zit over het algemeen een prijskaartje, voor een paar euro heb je over het algemeen niet de sterkste formule te pakken.

Hoe herken ik een anti-perspirant?


– Aluminium zirconium tetrachlorohydrex-glycomplex Een goede deodorant (of eigenlijk anti-perspirant) tegen het zweten bevatten aluminiumzouten. Deze zijn te herkennen aan de volgende benamingen:

– aluminium zirconium chlorohydrate
– aluminium chlorohydrate. (werkt minder goed dan de 2 bovenstaande)

Zweet, hoe en waarom? 

Zwetende oksels, glimmende voorhoofd of klamme handen, toch is het natuurlijk en nuttig, maar waarom eigenlijk? 

Het produceren van zweet is erg belangrijk bij het gelijk houden van onze lichaamstemperatuur. Door te zweten raak je warmte kwijt, al die kleine druppers verdampen op je huid en daardoor koel je af. Slechts 1% van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Toch is het een vervelende plek voor zweet. Dit komt door de slechte ventilatie, het vocht verdampt minder snel dan op de rest van het lichaam.  

Ons lichaam kent twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene. Zweetklieren komen over het hele lichaam voor, toch bevatten je oksels de meeste zweetklieren. Per dag scheiden de zweetklieren gemiddeld een liter vocht uit. Bij zware inspanning of extreem warm weer transpireren we meer. Dit kan oplopen tot wel 10 liter per dag. 

Niet alleen de beste deo gebruiken. Let ook op andere dingen!

Niet een beste deo tegen zweten is een goed middel tegen zweten, maar daarnaast spelen de volgende aspecten ook een rol bij zweetvorming.

  • Hormonen 

Hierdoor gaat je lichaam extra zweet produceren en dan krijg je vervelende zweetgeuren.  

  • Verkeerde voeding 

Ruik je ineens een andere geur bij jezelf? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker kunnen allemaal je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. En natuurlijk scherp voedsel met veel ui en knoflook zorgt ervoor dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden.  

Een veranderde zweetgeur kan ook een signaal zijn van een tekort aan magnesium of calcium. Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor je lichaam. Pure chocola bevat magnesium en is lekker. 

  • Medicijnen 

Sommige medicijnen hebben als mogelijke bijwerking overmatig zweten. Zelfs een simpel paracetamolletje kan nachtelijk zweten als bijwerking hebben. Hormoon regulerende medicijnen kunnen zweten ook verergeren.  

Bij een spannende situatie kan het zweet uitbreken. Maar ook als je door belangrijke momenten gaat kan dit effect hebben op je zweetgeur. Emoties zorgen ervoor dat je apocriene klieren een onaangename zweetgeur veroorzaakt.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *