De pompoen, wie kent hem niet? Deze vrolijke herfstgroente zie je nu in veel moestuinen en in de supermarkt. Want het is immers herfst! En herfst is pompoentijd! De pompoen is fantastisch om te zien en een van de grootste groentesoorten. Hij kan reusachtige vormen aannemen. De grootste en zwaarste pompoen is gekweekt door onze zuiderburen, de Belgen. Dat was in 2016 en het gevaarte woog maar liefst 1190 kilo.
Groeiwijze
De pompoen kan het beste gezaaid worden in april, mei in de volle grond. Dan kun je hem oogsten in augustus. Dus als je een pompoen hebt gekocht, kan je de zaadjes na het schoonmaken en drogen, bewaren in een luchtdicht donker blikje en dan kan je ze in het voorjaar gebruiken! Let wel op dat de pompoen veeeel groeiruimte nodig heeft! De wortels vertakken zich onder de grond ook 2 meter. Pompoenen houden van veel compost.
Soorten pompoen
Als je in de supermarkt kijkt, zie je ze in allerlei kleuren, vormen en maten. Zo heb je de bekende oranje pompoen, maar ook de flespompoen, de groene pompoen en de kalebas flesvormige pompoen. De meeste pompoenen die je in het tuincentrum ziet, zijn vooral voor de sier in huis en tuin bedoeld.
Pompoenvrucht
Het vruchtvlees van pompoen is rijk aan oplosbare vezels; daar worden je darmen en darmflora heel blij van. Daarnaast bevordert dit het gevoel van verzadiging en dat je vol zit. Vezels zijn van essentieel belang voor ons. Pompoen zit ook vol ijzer, calcium, kalium, vitamine C en E. Pompoen is oranje, deze kleur geeft ook aan dat hij rijk is aan carotenoïden. Dit zijn voorlopers van vitamine A. Carotenoïden zijn supergoed voor je immuunsysteem, je huid en je hart en vaten. Voor je ogen zijn carotenoïden onmisbaar, hierdoor kan je ook beter zien in het donker. We raden dan ook aan om elke dag alle kleurtjes van de regenboog te eten qua groente en fruit.
Koken met pompoen
Pompoen is lekker in allerlei gerechten! Je kan er werkelijk van alles mee doen. In de herfst en winter kan je heerlijk verwarmende soep maken met kokosmelk en kerrie. (one of my favorites). Je kan een heerlijke pompoenquiche maken of pompoen in een verwarmende curry verwerken. Maar wist je dat je er ook gebak en taarten mee kan maken? Er is een soort pompoen die extra zoet is namelijk. Deze heet de kabocha pompoen. Hij is groen van buiten, maar van binnen knaloranje.
Hierbij nog een heerlijk recept van een pompoensalade met gerst.
Pompoenzaden
De zaden van de pompoen zijn gewoon eetbaar. Als je de zaden eruit hebt gehaald, kan je ze afspoelen onder de kraan. Vervolgens laat je ze drogen. Als je pompoenzaden gedroogd hebt, haal je de laatste oranje restjes eraf. Je kan het witte omhulsel met een scherp mesje eraf snijden. Alhoewel dit wel veel tijd kost. Je mag ze ook met wit omhulsel eten. Alleen dan komt er ook nog bij kijken dat je ze eerst moet koken en dan drogen. De pit is groen en eetbaar. Pompoenzaden zijn gezond.
Wat maakt pompoenzaden zo gezond?
Qua macro’s zijn pompoenzaden superrijk aan eiwitten, wel 30 gram per 100 gram. Qua vetzuren zit er wel 23,6 gram meervoudig onverzadigde vetzuren in (in de vorm van omega 6).
Qua vitaminen en mineralen zijn de zaden rijk aan vitamine B11, E en vitamine K. Er zitten vooral veel mineralen in als kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium (wel 535 gram per 100 gram), selenium, en zink.
Daarnaast bevatten pompoenpitten ook veel vezels die goed zijn voor een gezonde darmflora.
Prostaat
Pompoenpitten worden in de natuurgeneeskunde al heel lang ingezet bij prostaatklachten. Inmiddels is vanuit wetenschappelijk oogpunt ook wel duidelijker geworden waarom dit kan helpen. De pitten worden vooral geadviseerd bij prostaatvergroting, een aandoening die mannen boven de 50 nog regelmatig treft. Hoogstwaarschijnlijk heeft het toepassen van pompoenpitten bij deze aandoening te maken met de hoeveelheid zink en lignanen die erin zitten.
Lignanen
Lignanen zijn fyto-oestrogenen, krachtige antioxidanten en ontstekingsremmers die veel voorkomen in zaden, granen, peulvruchten, groenten en thee. In het zadenspectrum is vooral lijnzaad rijk aan lignanen. Bij prostaatvergroting is er vaak een verhoogd dihydrotestosterongehalte. Dit specifieke gehalte heeft onder andere ook invloed op het kaal worden van mannen. In de wetenschap wordt steeds duidelijker hoe belangrijk deze lignanen zijn voor onze gezondheid. Zo hebben ze ook invloed op onze glucosespiegel en cholesterolgehalte.
Gelukkig zijn er tig recepten online te vinden voor het gebruik van pompoen in de keuken. Hele pompoenen zijn in alle soorten en maten te krijgen, maar als je geen zin hebt om te snijden, ook ingevroren of op de groenteafdeling in de koeling. Veel plezier met experimenteren!
Het bericht De gezondheidsvoordelen van de prachtige pompoen verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.