De vele vormen van collageen

Collageen is een stof die veel in de belangstelling staat. Wat is collageen eigenlijk en welke soorten heb je? Heeft het zin om het te slikken voor je huid? Of voor je gewrichten? Vanaf ons 25e kan de lichaamseigen productie gaan afnemen. Je huid kan daardoor minder elastisch worden. Er zijn vele vormen van collageen. We leggen je er graag meer over uit.

Wat is collageen?

Het bevindt zich in het lichaam buiten de lichaamscellen in de zogenaamde extracellulaire matrix. Dit houdt in dat het zich dus niet in de cel, maar in de vloeistof en weefsels daaromheen bevindt. Het is nog niet helemaal duidelijk wat deze matrix precies voor functies heeft, maar er zijn wel bepaalde functies te onderscheiden. Het is een soort gelatineachtige stof die steun biedt aan cellen. Daarnaast helpt het bij de communicatie tussen cellen.

extracellulaire matrix

Waar is collageen belangrijk voor?

Het is belangrijk voor stevigheid en structuur. Voor de huid zorgt het voor elasticiteit, trekkracht en dat de huid samen gedrukt kan worden. Dit is belangrijk voor genezing van de huid. Maar ook in de gewrichten, spieren, pezen, botten en bloedvaten speelt het een belangrijke rol.

Soorten collageen

Er zijn wel meer dan 28 typen  in ons lichaam aanwezig. Sommige weefsels en organen bevatten meerdere types. Collageen type I is het meest aanwezige type. Kraakbeen bevat voornamelijk type II. Zowel type I als type II kunnen helpen bij klachten aan spieren, pezen, gewrichten, botten en pezen. Maar type I tot en met IV zijn het meest belangrijk in het menselijk lichaam.

Types

Er bestaan diverse soorten. Ze worden aangeduid met Romeinse/Latijnse getallen; zoals type I, II, III en IV. De verschillende types hebben diverse functies in het lichaam.

Hoofdzakelijke types:

I Huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, bloedvaten, kraakbeen
II Tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp
III Huid, synovia, bloedvaten
IV filtersystemen
VII Epitheelweefsel, urinewegen, geslachtsorganen
VIII bloedvaten

Bron wikipedia

Ongedenatureerd of gehydrolyseerd?; wat houdt dat in??

Uit onderzoek is gebleken dat ongedenatureerd beter is. Het zit hem al in de naam; de natuurlijke vorm van de stof is niet bewerkt van het oorspronkelijke bron, de structuur van de eiwitten is onveranderd. Gehydrolyseerd houdt in dat het collageen al is afgebroken in collageenpeptiden. Van deze vorm heb je veel meer nodig om werkzaamheid te ondervinden ten opzichte van ongedenatureerd collageen. Het wordt ingezet bij diverse soorten reumatische aandoeningen.

Waar wordt het uit gehaald?

Er zijn veel supplementen op de markt in diverse vormen, bijvoorbeeld poeders, drankjes en pillen. De verschillende bronnen die firma’s daarvoor gebruiken zijn onder andere runderen, vissen, varkens, eieren en kippen. Het weefsel van het dier dat daarvoor gebruikt wordt is bot, pezen, long en bindweefsel, eierschaal en huid. Als je een supplement kiest, kies dan voor een product met een keurmerk, zodat je weet wat je slikt. Bijvoorbeeld bij viscollageen kan je letten op een MSC keurmerk voor duurzame, wilde vangst.

Er bestaat geen synthetisch collageen en plantaardig collageen is toch anders en minder goed onderzocht. De aminozuurstructuur van plantaardig collageen is anders opgebouwd.

Huid

Voor de huid helpt collageen type I om de stevigheid van de huid te behouden en vermindert het zichtbare rimpeltjes. Overigens is vitamine C net zo belangrijk voor de vorming van collageen en als antioxidant tegen huidveroudering. De huid bestaat voor 70% uit collageen. En van dat percentage weer voor 85% uit collageen type I. De zon versnelt de afbraak van collageen, dus probeer daar met mate in te gaan zitten als je rimpels wilt vertragen. Uiteraard is de zon ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Dus de zon is ook belangrijk!

Crèmes met collageen?

Dit heeft nagenoeg geen nut, want de peptiden zijn te groot om door te huid te worden opgenomen. Dan kan je beter een crème met vitamine A, C en E gebruiken.

Gewrichten

Wist je dat je ook zelf bottenbouillon kan maken om zelf collageen te onttrekken aan de botten van dieren zoals kippen, runderbot? Het is dan ook aan te raden om botten te gebruiken die de gewrichten ook nog bevatten.

Mocht je vragen hebben dan staan we altijd voor je klaar in de winkel. Uiteraard zijn we ook de telefoon voor je beschikbaar.

Het bericht De vele vormen van collageen verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *