De wondere wereld van wonderolie

Wonderolie is, je raadt het nooit, afkomstig van de wonderboom: een naam die hij waarschijnlijk ooit gekregen heeft door de bijzonder grote snelheid waarmee hij groeit. In de tropen kan de wonderboom zo’n 12 meter hoog worden; in gematigdere gebieden rond de Middellandse zee blijft hij kleiner en meer struikachtig.

Uit de zaden van de wonderboom wordt wonderolie geperst. Wonderolie, Ricinusolie en castorolie zijn drie verschillende namen voor hetzelfde spul: een dikke, stroperige transparante olie waar je heel leuke dingen mee kunt doen, zoals pakkingen maken tegen menstruatiepijn en je haargroei bevorderen. Ik geef je een rondleiding door de wondere wereld van wonderolie.

Oeroud wonder

De wonderboom, Ricinus communis, is een van de oudste geneeskrachtige planten van de mensheid. Zaden van de wonderboom zijn al gevonden als grafgift in Egyptische graven uit 5000 voor onze jaartelling, wat aangeeft hoe belangrijk deze plant al was in de oude Egyptische beschaving. Ook de oude Grieken en Romeinen gebruikten wonderolie, en ook in de Middeleeuwen werd castorolie in onze contreien gebruikt. In de 18e eeuw gold een tweewekelijkse laxerende kuur met wonderolie als een essentieel middel voor een stralende gezondheid.

Maar….doe dat maar niet

Wonderolie is een stevig laxeermiddel, dat tegenwoordig (liever) niet meer in die hoedanigheid wordt toegepast. Vooral omdat er veel veiligere, meer opbouwende en gezondere methoden zijn om de gezondheid van je darmen en stoelgang te bevorderen. Meer weten? Bel ons!  Maar ook omdat random twee weken lang een laxeermiddel innemen gewoon niet gezond is.

….en doe dit ook zeker niet!

Tot zo’n 20 jaar geleden kwamen er nogal eens hoog-hoogzwangere vrouwen in de winkel die echt helemaal klaar waren met hun 41-weken-buik. Zij namen wonderolie om de bevalling op te wekken, een effect dat waarschijnlijk samenhangt met de laxerende effecten van de olie. Dit is uiteraard waanzinnig gevaarlijk, omdat de stimulerende effecten ervoor kunnen zorgen dat je baby in het vruchtwater poept en jullie in acute nood kunnen komen. Gebruik wonderolie nooit inwendig tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft!

Vergif

Als we toch bezig zijn met het belichten van de meer donkere kanten van wonderolie: naast de waardevolle olie bevatten de zaden van de wonderboom ook een indrukwekkende gifstof: ricin. (Voor liefhebbers van de (geweldige!) serie Breaking Bad: ja, díé ricin. Serie nog niet gezien? Echt een aanrader!) Ricin is een van de krachtigste plantaardige vergiften ter wereld. Gelukkig voor ons is dit heavy vergif wateroplosbaar en lipofoob (lost niet op in vet), waardoor het niet in de koudgeperste olie terecht komt.

De kracht van wonderolie

Voordat je nu denkt “wat moet ik met dit enge spulletje”: naast allerlei archaïsche en obsolete toepassingen is wonderolie tegenwoordig nog steeds een enorm waardevolle stof. Zo heeft wonderolie unieke deblokkerende eigenschappen, en is het effectief te gebruiken als middel om de haargroei te bevorderen. Ook in de huidverzorging is wonderolie onmisbaar.

Wonderolie op je huid

Wonderolie heeft een hele dikke, stroperige textuur. Op de huid werkt deze olie een klein beetje uitdrogend en verzachtend. Wonderolie is enorm glanzend, vettig en sluit de huid enigszins af, waardoor het een heel geschikt ingrediënt is in allerlei natuurlijke cosmetica zoals lipgloss. Wonderolie trekt bovendien vetoplosbare troep aan. Onder een plaatselijk beschermend laagje wonderolie kan je huid ter plekke weer goed op orde komen.

Wonderolie is een cruciaal onderdeel van de Oil Cleansing Method. Dit is een methode om je gezicht te wassen waarbij je alleen maar olie en water gebruikt. Deze methode is een prachtige manier om een beschadigde zuur-en-vetmantel te helpen herstellen. Hele volksstammen met een moeilijke huid zweren erbij. Het werkt als volg:

Oil Cleansing Method 101

Stap 1: mix een olie van 10% wonderolie met 90% jojobaolie. In plaats van alleen jojobaolie kun je ook een mix maken van andere plantenoliën [link: https://www.vanderpigge.nl/uitwendige-verzorging/plantaardige-olien-en-je-huid/] zoals amandel, argan, olijf, avocado, macadamia, enzovoort, zolang je er maar die 10% wonderolie in verwerkt. Want het is de wonderolie die het, nou ja eh, wonder dus, verricht. Persoonlijk vind ik jojobaolie als overige 90% van je mengsel het beste werken, omdat je die gemakkelijker van je huid kunt afspoelen dan andere oliën.

Stap 2: breng het oliemengsel rijkelijk aan op je gezichtshuid (niet eerst nat maken) en masseer het overal goed in, zodat make-up en vuil in de olie kan oplossen.

Stap 3: was de olie af met een goed warm nat washandje of doekje. Leg de warme doek eerst even over je gezicht en veeg de olie vervolgens van je gezicht af.

Spoel na met een plens koud water.

Voilà: een schoon en fris gezicht met een intacte vetmantel. Puur natuur. In plaats van afspoelen met water kun je ook een reinigingsmelk gebruiken om de olie van je huid af te wassen. Onderaan dit blog vind je een instructie.

Wonderolie in je haar

Wonderolie is een uniek middel om een gezonde, weelderige haargroei te stimuleren. Gebruik wonderolie hiervoor uitwendig, gemengd met andere oliën in bijvoorbeeld een haaroliemasker. Een uitgebreide gebruiksaanwijzing vind je in dit blog over oliemaskers. Let op: gebruik in een oliemasker voor je haar maximaal  ongeveer 10-20% wonderolie, gemengd in andere oliën.

Veel mensen kammen ’s avonds met een wenkbrauwborsteltje wat pure wonderolie door hun wimpers en wenkbrauwen voor een vollere oogopslag. (Wel lang volhouden!)

Wonderolie heft stagnaties op

Uitwendig toegepast dringt wonderolie krachtig door in weefsels, lost obstructies op en opent en ontspant de bloedvaten. Een pakking met wonderolie kan worden ingezet om de stagnatie in en rondom de baarmoeder te doorbreken, de weefsels en bloedvaten in de onderbuik diep te ontspannen en zo de doorstroming van levensenergie/Qi/Prana/Nwyfre (= het Keltische woord voor levensenergie) te herstellen.

Op basis van deze energetische effecten wordt wonderolie in de Ayurveda al duizenden jaren toegepast in de vorm van geneeskrachtige pakkingen. Ook op pijnlijke gewrichten kan de deblokkerende invloed van een wonderoliepakking een uitkomst zijn.

Ayurvedische wonderoliepakking tegen menstruatiepijn

Menstrueren hoeft geen pijn te doen.  In het Westen hebben zóveel vrouwen maandelijks flinke pijn, dat we collectief zijn gaan denken dat menstruatiepijn normaal is en “erbij hoort”. Niets is minder waar. Pijn is een teken van stagnatie: een verminderde doorstroming van weefsels en een blokkade in de levensenergie, waardoor verkramping en ongemak ontstaat. Pijn geeft dus aan dat er iets niet goed gaat. Menstrueren is gezond en van levensbelang; het is een natuurlijk onderdeel van de vrouwelijke regeneratieve cyclus.

In de Ayurveda wordt de wonderoliepakking (wat dus hetzelfde is als een castoroliepakking) al duizenden jaren gebruikt. Het is een klassieke methode om je onderbuik te verwarmen, stagnaties in de vrouwelijke energiestroom te deblokkeren en een gezonde menstruatiecyclus te bevorderen. Door regelmatig castoroliepakkingen te doen kun je het ontwikkelen van een normale, soepele en klachtenvrije menstruatie ondersteunen.

Gebruik castoroliepakkingen bij flinke menstruatieklachten in combinatie met ontkrampende cycluskruiden zoals duizendblad, vrouwenmantel, Chinese engelwortel, herderstasje, wilde yam en monnikspeper. In dit blog lees je meer over deze kruiden.

Voor de pakking heb je nodig:

 • Een goede kwaliteit wonderolie/castorolie;
 • Een dikke flanellen wollen of katoenen doek. Vouw de doek zo dat hij het gebied van je onderbuik helemaal kan bedekken: dus van navel tot schaambeen en in de breedte tot aan je beide SIAS (dit zijn de botuitsteeksels aan de voorkant van je heupen die je voelt als je je handen op je heupen zet).
 • Een (rubber of anderszins platte) kruik;
 • Een lekkere grote zachte handdoek of dikke wollen doek.

Zo maak je de pakking

 • Verwarm de castorolie door de fles net zolang in een bakje met heet water te zetten totdat de olie goed lekker warm is.
 • Nestel jezelf op een lekkere ontspannen plek. Je zit ongeveer anderhalf uur met de pakking op je buik, dus zorg dat je je water of kopje thee en je luistermeditatie of iets dergelijks binnen handbereik hebt.
 • Smeer je hele onderbuik in met de warme castorolie.
 • Giet vervolgens wat warme castorolie op de flanellen doek. Hij hoeft niet helemaal te druipen van de olie; gewoon een beetje erop smeren is voldoende. Leg de ingesmeerde doek op je onderbuik (met de oliekant op je huid).
 • Leg vervolgens een hete kruik op de doek en wikkel de boel helemaal (inclusief onderrug dus) in een grote zachte handdoek of dikke wollen doek.
 • Ontspan je. Drink een kopje thee, luister naar ontspannende muziek, mediteer, doe ademhalingsoefeningen, lees een ontspannend boek, schrijf in je dagboek, luister naar een yoga nidra sessie of doe een geleide meditatie. Zet je telefoon uit!
 • Na ongeveer 90 minuten kun je de pakking verwijderen. (Na een uur kan natuurlijk ook, als 90 minuten je echt veel te lang lijken.) Veeg de overtollige olie van je buik en doe rustig aan voor de rest van de dag.
 • Behandel je oliepakkingdoek met ossengalzeep voordat je hem wast, om de olie er zo goed mogelijk uit te krijgen. Uiteraard is het geen probleem als je pakkingdoek een beetje vettig blijft na het wassen; je kunt ‘m gewoon opnieuw voor de oliepakkingen gebruiken.

Waarschuwing vooraf

Ernstige klachten zoals tussentijdse bloedingen, uitzonderlijk zware bloedingen, bloedingen die uitzonderlijk lang duren en pijn die niet vol te houden is of waarbij je bijvoorbeeld niet rechtop kunt staan, zijn stellig aanleiding om éérst naar je huisarts te gaan om te laten onderzoeken of alles wel pluis is. De vraag aan je arts is in deze dus puur diagnostisch.

Hoe vaak en wanneer doe je de pakking?

De castoroliepakking doe je alleen op dagen dat je niet bloedt. Bij milde klachten of als je af en toe wat klachten hebt, kun je de castoroliepakking incidenteel en naar behoefte doen. Een heel goed moment om de pakking te doen is bijvoorbeeld als maandelijks ritueel in de week voorafgaand aan je menstruatie. Bij zwaardere klachten of als de klachten (zoals flinke pijn) structureel iedere maancyclus terugkeren, kun je de pakking bijvoorbeeld drie keer per week doen gedurende een hele maand – met uitzondering van de periode waarin je bloedt.

Doe de pakking verder niet als je acuut ziek bent, en niet als je (mogelijk) zwanger bent. Gebruik de pakking niet tijdens je menstruatie (dus niet als je bloedt).

Deblokkeren is een proces

Wonderoliepakkingen heffen stagnaties op en dit kan soms even een proces zijn. Het komt vaak voor dat de eerste menstruele bloeding – en soms ook de tweede – na het starten van de wonderoliepakkingen een stuk zwaarder of wat pijnlijker is. Dat klinkt misschien paradoxaal (je doet de pakkingen toch om stagnaties op te heffen?), maar dit is een natuurlijk gevolg van het “verteren” of verwerken van de vastzittende-en-nu-vrijkomende energie.

In meer fysiologische termen: cellen en weefsels die lange tijd verkrampt zijn geweest, zijn langere tijd slecht voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Ook afvalstoffen zijn lang niet goed afgevoerd en hebben zich in de weefsels opgehoopt als zure reststoffen. (Een beetje zoals toen de vuilnismannen in Amsterdam middenin de zomer opeens een tijdje in staking gingen, weet je nog?) Wanneer de doorstroming toeneemt, is er eerst dus een overmaat aan afvalstoffen om af te voeren en het evenwicht van de nieuwe aan- en afvoer is niet meteen op orde. Dit kan tijdelijk voor een verergering van de klachten zorgen, waarna herstel optreedt.

Wonderolie voor je gewrichten

Bovenstaande pakking kun je ook uitstekend op pijnlijke gewrichten toepassen. Volg daarvoor dezelfde procedure op het pijnlijke gewricht in kwestie en gebruik een doek in de juiste maat voor het te bepakken gebied. Je kunt de pakking op gewrichten wat korter laten zitten, bijvoorbeeld een half uurtje.

Meer weten? Mail ons, bel ons, of kom gezellig langs in de winkel!

Het bericht De wondere wereld van wonderolie verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *