Een zwaarlijvig probleem: insuline- en leptineresistentie

Onlangs schreef ik een blog over resveratrol en leptine. Leptine is het hormoon dat bij veel mensen met corona sterk verhoogd is. Deze sterke verhoogde leptinewaarde is een reden waardoor meestal zwaarlijvige mensen extra gezondheidsrisico’s lopen rondom corona.

Het zou een belangrijke stap zijn als we een hoog leptinegehalte in korte tijd kunnen verlagen, maar op de vraag hoe dat moet is nog geen eenduidig antwoord. Hoe je het ook wendt of keert, corona blijft voorlopig nog wel in onze biosfeer hangen. Als je weet dat je in een risicogroep valt, laat het een positieve uitdaging zijn om nu de tijd te nemen om een verandering in je leefstijl aan te brengen. Laat je uitdagen om de coronacrisis als kans te gebruiken.

Ik realiseer mij dat ik wat stukjes oversla.

Insuline en leptine zijn hormonen, boodschapstoffen die aangeven dat we energie nodig hebben, hongerig of verzadigd zijn. Het zijn communicatiestoffen tussen je organen en je hersenen. Als we resistent zijn voor de boodschapstoffen is ons lichaam doof voor de informatie. De originele signaleringstaak kan dan niet goed worden uitgevoerd.

Insulineresistentie

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt. Het heeft sleutelrol in het proces dat ervoor zorgt dat de glucose (suikers, koolhydraten) uit je voeding je cellen inkomt. Het opent de deur van je cellen om energie – in de vorm van glucose – binnen te laten. Heel essentieel, alles draait om energie.

In onze huidige maatschappij is het aanbod aan functionele voedingsmiddelen vaak veel te laag. Je zou de apen in de dierentuin eens onze haribo’s, snickers, chips of weekendbollen met smeerkaas moeten gaan voeren. Je wordt dan meewarig aangekeken en gelijk de dierentuin uitgezet. Toch?

Kijk je in onze boodschappenwagens, dan weet je hoe we voor onszelf zorgen. Hoe meer snelle ongeraffineerde koolhydraten (witmeelproducten, rijst, pasta, koekjes, zuivel en snoep) we eten, hoe harder de alvleesklier moet werken om te voldoen aan insuline. Ons systeem wordt door een overmatig aanbod aan koolhydraten overvraagd. De cellen worden minder gevoelig voor insuline, de deur (de receptor van de cel) blijft op slot. Je krijgt zowel een te hoge bloedsuikerwaarde in je bloed als ook hoge insulinewaarde. Toch blijft je lichaam wachten op de energie, je voelt je futloos en ja, dan ga je op jacht naar zoetigheid. Insulineresistentie zorgt voor hoge bloedsuikerwaarden die uiteindelijk door je lever worden omgezet in vetten.

Als deze situatie lang aanhoudt zie je bepaalde welvaartsziekten ontstaan, zoals overgewicht, hoog bloedsuiker, hoog cholesterol, chronische ontstekingen, oogklachten en hoge bloeddruk ook wel het metabool syndroom genoemd. Een belangrijke link naar het leptineverhaal heeft te maken met de toename aan buik- en orgaanvet.

Leptineresistentie

Leptine is een verzadigingshormoon dat we met name aanmaken in onze vetcellen. Deze boodschapstof wordt naar onze hersenen gestuurd alwaar het seintje “je-hebt-genoeg-gegeten” wordt afgegeven. Bij veel mensen met overgewicht is de gevoeligheid voor deze stof afgenomen. Net zoals er insulineresistentie bestaat, bestaat er ook leptineresistentie. In beide gevallen blijft het “ho-he-hu-je-hebt-genoeg-gehad-signaal” uit en is er een verlengd verlangen om door te eten.

Geen verzadiging en een gebrek aan energie. Insuline blokkeert bovendien de werking van leptine en de vetafbraak. Geen wonder dat de ontregeling van deze hormonen hand in hand gaan. Daarnaast is je lichaam geprogrammeerd op de oude genen die in tijde van schaarste energie in de vorm van vet opslaat. De schaarste van nu zit hem vooral in de onvolwaardigheid van onze voeding.

Het hebben van hoge leptinewaarden blijkt dus nu rondom corona het verloop behoorlijk negatief te beïnvloeden. Dat kan een extra reden zijn om aan je gezondheid te werken. Ik kan bij voorbaat al zeggen dat het voor veel mensen niet makkelijk is. En tóch is het mogelijk met aanpassingen in de voeding en beweging.

Beide waarden zijn te herstellen. Je kan weer gevoelig worden voor de boodschappen uitgezonden door de hormonen.

Voeding

De ballast van de overmaat aan (snelle) koolhydraten, geraffineerde witmeelproducten, maar ook van zoete dranken, alcohol en toegevoegde suikers moet terug of liever weg. Op termijn mag ook de maaltijdfrequentie naar beneden.

Qua voeding moet er wat verschuiven en het grappige is dat het tellen van de energie van de voeding ondergeschikt is. Als de schaarste in onze voeding door de onvolwaardigheid komt, moet het minder bewerkt zijn, maar puurder. Vetten zijn bést oké, denk dan aan olijfolie, noten, zaden en avocado’s, maar beperk de industriële geknutselde vetten, rood vlees en kaas. Om eenvoudige ge- en verboden te maken, is het slim om geen gluten, zuivel en suikers te gebruiken.

Groenten zijn enorm belangrijk. Binnen mijn natuurgeneeskundige opleiding werd in het kader van ”eat more vegetables” gesteld dat je 40 verschillende soorten per week moest eten. Dat is beter haalbaar dan je denkt. In mijn salade vanavond zaten er al negen.

Lifestyle

Rust (geen stress), reinheid en regelmaat is óók voeding. Het helpt te herstellen in energie en de hormoonhuishouding.

Bewegen

Krachttraining is eigenlijk ideaal, maar niet voor iedereen haalbaar.

Wat jij aan overbodige voeding niet meer nodig hebt zou je over de schutting gooien, maar dat is “bij de apen af”.

Denk je dat bovengenoemde aanpassingen in je leven van belang zijn en wil je meer advies op maat, dan kun je overwegen een afspraak te maken met een van onze therapeuten voor een consult.

Het bericht Een zwaarlijvig probleem: insuline- en leptineresistentie verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *