Erythritol; de kans is groot dat je hier nog niet over gehoord hebt. Het is een onschuldige suikervervanger! Van nature zit het in sommige paddenstoelen, vruchten (o.a. watermeloen, druif en peer) en gefermenteerde voeding zoals wijn, kaas en soja-saus. Veel zoetstoffen hebben een negatief effect op het lichaam. Erythritol heeft dit niet. Het heeft niet echt een bijsmaak maar kan wel een ander gevoel in je mond geven. Je moet het proeven om te ervaren. Daarom vinden sommigen het niet overal even lekker in, maar dat is een kwestie van smaak.
Polyolen
Polyolen zijn een groep van suikeralcoholen. Daar vallen zoetstoffen onder zoals xylitol, maltitol en sorbitol. Ook erythritol is een polyol. Het opvallende aan erythritol is dat het minder calorieën bevat dan de andere zoetstoffen. Het is de enige polyol die helemaal geen calorieën levert. Zie deze tabel.
Suiker: 4 kcal per gram
Xylitol: 2.4 calorieën per gram
Sorbitol: 2.4 calorieën per gram
Erythritol: 0.24 calorieën per gram
Geen kunstmatige zoetstof
Bijzonder is dat erythritol vaak gewonnen wordt uit glucose door de gist Moniliella pollinis. Het is dus een natuurlijk verworven zoetstof. Door fermentatie van vaak GMO-vrije mais wordt de zoetstof ook geëxtraheerd. Het ziet er ook net uit als suiker door het filter- en droogproces. Hang niet meteen aan de alarmbellen bij het woord ‘glucose’, want dat is alleen de bron en zit dus niet meer in de erythritol zelf.
En stevia dan?
Stevia is nog zo’n natuurlijke zoetstof die de laatste jaren veel gebruikt wordt om plantaardig, lichaamsvriendelijk en caloriearm eten te zoeten. Stevia is een plantje met een enorme zoetkracht. Soms zie je het plantje wel eens in het tuincentrum en als je er een blaadje van proeft dan proef je het zoet. Het vervelende van stevia is dat het nogal een bittere bijsmaak heeft. Als je het pure plantenextract gebruikt smaakt het wat dropachtig. Erythritol heeft deze bittere bijsmaak niet. Het is daarom veel geschikter om mee te koken. Je hebt er alleen wel wat meer van nodig dan van normale suiker. Het heeft 70% de zoetkracht van suiker.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van erythritol voor je lichaam?
- Het is laag calorisch
- Het heeft geen effect op je suikerspiegel (in tegenstelling tot sommige andere zoetstoffen)
- Het mag bij diabetes gebruikt worden
- Het is veel gezonder dan suiker
- Het kan bijdragen aan gewichtsverlies
- Het heeft geen effect op je tanden en kan zelfs tandplak verminderen omdat het de zuurgraad positief beïnvloedt
- Wordt in de dunne darm opgenomen en via de nieren weer uitgescheiden.Doordat het wordt opgenomen in de dikke darm, komt het nauwelijks in de dikke darm terecht. De meeste zoetstoffen uit deze groep komen wel in de dikke darm terecht omdat ze niet worden opgenomen en geven zo sneller een verstoorde stoelgang.
- Het vertraagt de maagontlediging wat en zorgt voor meer verzadiging omdat het de hormonen die daarbij betrokken zijn activeert
- Kan bij een candida-infectie (het voedt de candida niet)
- Kan bij een fructose-intolerantie (bevat geen fructose)
Heeft het laxerend effect?!
Het kan wel bij meer dan 50 gram eten een laxerend effect op de darmen hebben, maar omdat het grotendeels opgenomen wordt door de dunne darm, in tegenstelling tot andere zoetstoffen, heeft het nauwelijks effect op de dikkedarmflora.
Is het veilig in gebruik?
Zoetstoffen die op de markt komen, worden uiteraard goed onderzocht op veiligheid. In 1999 werd erythritol goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO. In 2003 besloot het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) dat erythritol veilig kan worden gebruikt in voedingswaren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het veilig dagelijks te gebruiken is, zelfs als je er dagelijks veel van eet. (Buiten het laxerende effect wat je natuurlijk niet wilt hebben.)
Belangrijk blijft wel om op de traceerbaarheid van de grondstof te kunnen beoordelen op kwaliteit. Er zijn meerdere aanbieders op de markt waarvan niet direct te zeggen valt hoe goed de kwaliteit van het product is en hoe het verworven is. Is het bijvoorbeeld van genetisch gemanipuleerde mais gemaakt?
Conclusie
Wij mensen houden nou eenmaal af en toe van wat zoets. Als je om de een of andere reden geen suiker mag, is het toch fijn dat er zoiets bestaat als erythritol. Daarnaast is gewone suiker ronduit slecht voor je gezondheid en krijgen je daar sluipenderwijs veel van binnen, omdat het door de industrie overal in verwerkt wordt. Dus als je dan zelf iets lekkers wilt maken, is het fijn dat deze zoetstof bestaat die niet gevaarlijk of ongezond is.
Wij verkopen van Mattisson biologische erythritol. Dit merk heeft het biologische keurmerk, waardoor in ieder geval de kwaliteitsgarantie gewaarborgd is, aangezien dit aan strenge eisen moet voldoen. Mocht je dit willen bestellen; we kunnen het apart voor je zetten in de winkel, maar we kunnen het ook opsturen https://www.vanderpigge.nl/bestelformulier/. Bel ons mocht je vragen hebben! (dit product staat niet in onze webshop!)
Het bericht Erythritol; een onschuldige suikervervanger verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.