Eucalyptus globulus – gomboom

De naam eucalyptus komt veel mensen bekend voor. Het is echter niet één soort, er zijn wel honderden soorten eucalyptus. Alle soorten zijn bomen. In deze blog wordt eerst ingegaan op de plantengroep/het geslacht (onderdeel van een plantenfamilie) eucalyptus. Daarna wordt ingegaan op de Eucalyptus globulus, ofwel gomboom.

Eucalyptus komt uit de mirtefamilie

Eucalyptus is een verzamelnaam voor een groep bomen en struiken uit de myrtaceae of mirtefamilie. Deze familie wordt vertegenwoordigd door enkele honderden groenblijvende bomen en struiken. Alle soorten vinden hun oorsprong in tropische en subtropische regenwouden. De bomen bevatten kleine witte, gele, roze of rode bloemen die veel nectar bevatten. De bloemen van de Eucalyptussoorten vallen in de regel minder op dan de vele meeldraden.

Een van de meest aangeplante bomen

Eucalyptussen zijn veel aangeplant. Waarschijnlijk speelt hierbij mee dat ze op zeer arme grond kunnen groeien, waar veel andere planten het niet redden. Ze behoren tot de meest aangeplante bomen, met name in tropische en subtropische gebieden. Eucalyptus groeit nu in landen rond de Middellandse Zeegebied, Afrika en Zuid-Amerika. In sommige landen werd hij gebruikt om onder andere moerasgebieden droog te leggen en in de strijd tegen malaria. De boom geeft immers een sterke geur af.

Helaas is dit wel vaak ten koste gegaan van de planten die daar eigenlijk thuishoren, waardoor plantensoorten en de diersoorten die van die plantensoorten afhankelijk zijn in de verdrukking zijn gekomen.

De gomboom

De gomboom komt, net zoals de meeste andere soorten eucalyptus, uit Australië. Het is een grote boom die tot 60 meter hoog kan worden en een diameter kan bereiken van zo’n twee meter. De boom heeft een afbladerende schors (net als bij platanen), die blauw is.

eucalyptus schors

Bladeren

Anders dan bij veel andere bomen hangen de bladeren van de gomboom naar beneden, waardoor hij minder schaduw geeft. De bladeren staan verspreid en zijn eerst rechthoekig, maar veranderen van vorm als ze ouder worden. Dan worden ze krom (de bladeren buigen opzij). De bladeren hebben kleine doorschijnende holtes waar zich olie in bevindt.

eucalyptus

Bloemen

De kelk en kroonbladeren zijn met elkaar vergroeid tot een blauwig, bijna wit kapje. Dit kapje valt af wanneer de vele witte meeldraden zich gaan ontvouwen. Uit de bloemen wordt honing gewonnen. De gomboom verdraagt geen langere periode waarin de temperatuur onder de 12 graden komt. Hij kan dus niet in Nederland groeien. Ook als potplant is de boom geen lang leven beschoren.

eucalyptus bloemen wit

Hout

Het hout van de gomboom wordt gebruikt als brandhout en timmerhout en is ook heel geschikt voor de bouw van boten. Er wordt ook nog papierpulp van gemaakt.

Geneeskrachtig

De originele inwoners van Australië, de Aboriginals, gebruikten veel delen van de boom (schors, hars en bladeren) voor luchtwegaandoeningen en diarree. Ook bij ons staat de eucalyptus bekend om zijn etherische olie die ingezet wordt bij luchtwegklachten. Vaak worden er wat druppels aan een stoombad toegevoegd. De eucalyptusbladeren kunnen hiervoor ook gebruikt worden.

Het werkt infectiewerend/ontsmettend en antimicrobieel, maar daarnaast helpt het ook bij het oplossen en ophoesten van opgehoopt slijm. Eucalyptus wordt daarom ook wel verwerkt in neussprays en hoestsiropen.

Ook wordt het gebruikt in insecticide om insecten op afstand te houden, maar ook om muggensteken mee te behandelen. En het wordt verwerkt in spierproducten omdat het spierpijn kan verminderen en overbelaste spieren kan helpen herstellen.

Het bericht Eucalyptus globulus – gomboom verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *