Examenstress kan je overkomen op allerlei momenten. April, mei is een bekende fase in het jaar waarin veel jongeren weer examen moeten doen. Superspannend natuurlijk!
Maar je kunt ook zenuwachtig zijn voor een rijexamen of een presentatie op je werk. Dat voelt soms ook als een examen. De zenuwen gieren door je keel, je krijgt zweterige handen, je hartslag gaat omhoog en je kunt ook last van je darmen krijgen. Je krijgt deze klachten omdat je lichaam extra adrenaline en cortisol gaat produceren (fight or flight).
Symptomen examenstress die je kunt hebben
- Buikklachten (diarree, buikpijn en misselijkheid)
- Spierklachten (spierpijn in je nek, schouders en rug)
- Hartklachten (hartkloppingen en soms een hogere bloeddruk)
- Huidklachten (eczeem, rode jeukende uitslag zoals netelroos, hoofdhuidklachten die erger worden)
- Slaapproblemen (moeilijk inslapen, wakker worden of vroeg wakker worden)
- Geestelijke klachten (concentratieverlies, controleverlies, piekeren of faalangst, chagrijnig zijn)
- Zweterige handen
- Hoofdpijn
Examenstress kan zulke ernstige vormen aannemen dat je bijna niet meer kunt functioneren. Neem dan altijd contact met de huisarts op. We kunnen je bij minder heftige stressklachten wel helpen met kruiden en supplementen die geschikt zijn voor zelfzorg. Valeriaan is een bekend product dat kan helpen bij examenstress, maar ook magnesium kan ondersteuning bieden om rustig te blijven en goed te slapen.
Van der Pigge examenstress-tips
Helemaal gesjeesd achter je bureau zitten van de stress of je concentratie verliezen is niet fijn. Als je tijd verliest, neemt vaak de stress hand over hand toe. Daarom willen we je helpen om wat leefregels in acht te nemen om je concentratie en stress te hanteren.
- Rust, reinheid en regelmaat. Jaa je zal het je ouders of grootouders wel eens hebben horen zeggen, maar dat kan hier echt helpen.
- Zorg voor een vast slaapritme, dus vaste tijden naar bed, vaste tijden eruit. Als je niet per se naar school hoeft, blijf je snel liggen. Maar dat is niet goed voor je biologische klok en ritme.
- Probeer niet te gaan leven op energiedrankjes of koffie. Dat geeft een tijdelijke piek, maar vervolgens creëer je een dip doordat de rush van de cafeïne en suiker weer voorbij is. Daarnaast werken caffeïnedrankjes heel verstorend op je slaap, vooral na 15:00 ’s middags.
- Maak een duidelijk schema waarnaar je gaat werken. Plan bijvoorbeeld een aantal dagen per vak in en schat ook in hoeveel tijd je nodig hebt per vak en hoeveel tijd je hebt op een dag.
- Zorg voor voldoende pauzes en ontspanning. De boog kan niet de hele tijd gespannen staan, dus zorg voor regelmatige pauzes, ga even naar buiten om op te laden of ga even sporten.
- Eet gezond. Je hebt al snel de neiging om een zak snoep op je bureau te leggen, maar suiker zorgt ook weer voor een tijdelijke energierush en put uit. Eet volwaardig, met voldoende groente, fruit, volkoren brood, avocado’s, smoothies, noten en zaden, vlees en vis. Je kunt bijvoorbeeld gezonde energierepen maken! Begin de dag met een eiwitrijk ontbijt. Dat zorgt voor een stabiele suikerspiegel gedurende de dag.
- Zorg voor een opgeruimde kamer en werkplek. Deze reinheid zorgt voor een opgeruimde geest.
- Houdt een vast ritme qua leren aan. Ja super saai, maar daar gedij je vaak wel het beste op.
- Communiceer goed met je ouders wat je wel en niet nodig hebt. Vraag om steun. Niet om onnodige druk. Geef je grenzen aan waar jouw behoeften liggen. Je ouders vinden het ook spannend en willen je graag helpen, maar waar helpen ze jou wel en niet mee?
- Zie ook dat het straks voorbij is en dat je dan voor altijd klaar bent met de middelbare school! Wat een mooi vooruitzicht op een nieuwe toekomst!
Nog een paar tips bij faalangst:
- Bedenk je wat het ergste is wat er kan gebeuren. Dat kan je angst relativeren.
- Doe speciale ademhalingsoefeningen om jezelf uit je hoofd en stress te halen en om te kalmeren.
- Relativeer je fouten, stap niet in de perfectionisme valkuil, fouten maken is menselijk en niemand is perfect. Fouten maken maakt je menselijk.
- Word je bewust dat je uitstelgedrag misschien wel eens te maken kan hebben met faalangst. Als je je dit beseft heb je al meer kans om het te relativeren en aan de slag te gaan.
- Praat erover.
- Een goede planning en voorbereiding voorkomt dat je in de stress raakt dat je het niet redt.
- Vraag aan je ouders niet om het te bagatelliseren. Vraag erom dat ze je vertrouwen geven. Dat kan soms lastig zijn. Ouders denken soms dat het helpt om het kleiner te maken, maar daarmee erkennen ze niet dat het voor jou een reële angst is. Het is belangrijk om duidelijk te zeggen waar je behoefte aan hebt.
Ben je erg faalangstig? Neem dan contact op met een zorgspecialist voor speciale begeleiding. Jong geleerd, oud gedaan. Hoe eerder je leert omgaan met je eigen faalangst, hoe beter je straks in je vel zit met een nieuwe studie.
Zoek je zelfzorgmiddelen om je door deze periode heen te helpen? Je kunt ons altijd bellen voor advies over supplementen en kruiden.
Heel veel succes! Je kan het!
Het bericht Examenstress-tips verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.