Gewrichts- en spierklachten door de overgang

Een veelgehoorde, maar nog onderschatte klacht voor vrouwen in en na de overgang is, dat ze gewrichts- en spierklachten ontwikkelen. De spieren en gewrichten worden stijver en strammer en je komt ’s ochtends moeilijk op gang. Uiteraard hoort stijver worden erbij als we ouder worden en we worden ook steeds ouder. Maar voor vrouwen is dit een nog nijpender en storend probleem. Waardoor ontstaat dit?

Je staat ’s ochtends op als een plank en alles lijkt op slot te zitten. Je hebt veel tijd nodig om op gang te komen en weer wat losser te worden en je voelt echt een soort bewegingsdrang om je prettiger te voelen. Herkenbaar probleem als je 50+ bent? Grote kans dat je veranderde hormoonhuishouding hierin een rol speelt.

Symptomen spierklachten

  • Stijve en gespannen spieren
  • Stramme en stijve gewrichten
  • Moeite met opstaan en lopen en bewegen
  • Pijn aan spieren en gewrichten

Waardoor ontstaat dit?

Het is heel verklaarbaar, maar desalniettemin wel vervelend. Door de dalende oestrogeenspiegel daalt ook de hoeveelheid collageen in een vrouwenlichaam. Collageen is een belangrijke stof voor onze spieren, pezen, gewrichten en banden.  We hebben hier dus al eens eerder over geschreven, want over collageen valt aardig wat te vertellen. Collageen kan uit type I, II, III bestaan. Door deze daling voel je je ’s ochtends helaas stijver en gespannen. Je spieren en pezen moeten letterlijk weer op gang komen.

Spiermassa en soepele gewrichten

Sowieso moeten mensen als ze ouder worden extra goed opletten dat ze nog voldoende bewegen en voldoende eiwitten eten, want als je ouder wordt neemt je spiermassa helaas sneller af. Maar voor vrouwen in de overgang is dit nog belangrijker.

Door de dalende oestrogeenspiegel worden je gewrichten ook minder goed vochtig gehouden en doorbloed helaas. Dit vergroot uiteraard ook de kans op het ontstaan van artrose.

Maatregelen bij spierklachten door de overgang

  • Beweeg ruim voldoende en zeker minimaal een half uur per dag. Ga het liefst 3 x per week naar de sportschool voor krachttraining om je spier- en botmassa op pijl te houden. Houd je niet van de sportschool? Koop een paar gewichten en ga zelf aan de slag! Minimaal 2 keer per week krachttraining is aanbevolen door de WHO (world Health Organisation) voor vrouwen.
  • Eet voldoende eiwitten: minimaal 1-1,2 per kg lichaamsgewicht. Dit houdt dus in als je 60 kg weegt, om elke dag 60 gram eiwitten te eten. Als je veel beweegt en sport, moet dit meer zijn. Gebruik eventueel een voedingsapp om dit te checken.
  • Zorg voor voldoende slaap en ontspanning.
  • Collageen kan je aanvullen in supplementvorm. Dit is steeds populairder.
  • Het is mogelijk om zogenaamde fyto-oestrogenen in te nemen om het tekort enigszins af te vlakken en aan te vullen.
  • Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Het is duidelijk dat een ongezond leefpatroon overgangsklachten op alle vlakken kan verergeren. Vermijd zoveel mogelijk alcohol, roken, suiker, zout en bewerkte producten.
  • Andere belangrijke stoffen tijdens de overgang zijn goede vetzuren zoals Omega 3 uit vis of algen. Daarnaast zijn er allerlei kruiden die je in je eten kan toevoegen zoals gember en curcuma.
  • Zorg voor een gezond gewicht. Ook dit is een probleem in de overgang.
  • Drink voldoende water; ja oestrogeendaling heeft ook weer effect op je vochthuishouding.
  • Zorg voor voldoende ontspanning; spierspanning kan toenemen door teveel stress. Dus neem een momentje voor jezelf en ga lekker wandelen, yoga doen, mediteren of iets anders waar je blij van wordt. Het is nu ook echt tijd voor jezelf in deze fase!
  • Gebruik een fijn smeermiddel voor je spieren en gewrichten; aanraking blokkeert eerder de pijngewaarwording door spanning.

Het bericht Gewrichts- en spierklachten door de overgang verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *