Hoe verf je textiel? Ontdek het hier!

2 jun. 2021 10:47:00

Hoe leuk is het om je eigen kleding een unieke draai te geven? En hoe gezellig om dit samen met je vrienden te doen? Ik ga je alles vertellen wat je moet weten om met een prachtig nieuw item te eindigen.

Dylon

In deze blog ga ik je vertellen over het merk Dylon. Dylon heeft twee soorten verf, de Dylon textielverf hand verf en de Dylon wasmachine textielverf. Het is een leuk product om je kleding op te pimpen.

Welke stof

In het algemeen zijn natuurlijke stoffen zeer geschikt om met permanente textielverf te behandelen. De meerderheid kan worden geverfd met fantastische resultaten. De meest voorkomende hiervan zijn katoen, linnen, viscose en denim.Een paar natuurlijke stoffen kan je beter met de hand wassen en ook beter met handwas verf worden geverfd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijde, wol, kasjmier en mohair. De meeste stoffen kunnen dus gewoon geverfd worden, alleen synthetische stoffen niet. Synthetische stoffen kunnen niet geverfd worden met DYLON textielverf, omdat ze de kleur niet kunnen vasthouden. 

Soorten verf

Zoals ik al benoemd hebt bij het kopje Dylon, zijn er twee soorten verf, de Dylon textielverf hand verf en de Dylon wasmachine textielverf. Ik ga je over beide uitleggen, zo kan je de verf kiezen die jou het fijnst klinkt.

Kleuren

Textielverf een zogenaamde subtractieve kleur, wat betekent dat wanneer twee kleuren worden gecombineerd, deze een donkerdere kleur vormen. Met andere woorden, het is onmogelijk om naar wit of een lichtere kleur te verven. Je kan kleuren dus zeker wel veranderen, maar let op welke kleuren je mengt.

Laten we beginnen!

De Dylon handwas verf gebruik je als volgt; was het kledingstuk als eerst goed, om vlekken of niet zichtbare afwerkingen te verwijderen. Trek dan rubberen handschoenen aan en los de verf op in 500 ml warm water. Vul vervolgens een kom of roestvrijstalen gootsteen met ongeveer 6 liter warm water van zo’n 40°C, roer er 250 gram zout door en voeg de verf toe, roer het geheel goed door. Dompel het textiel onder water. Roer het de eerste 15 minuten goed door, daarna kun je het gedurende 45 minuten regelmatig doorroeren. Dan ben je bijna klaar, spoel het textiel af in koud water, totdat er geen kleur meer uitkomt. Droog de stof buiten bereik van verwarmingen en direct zonlicht. Nu is je nieuw item klaar! 

Wasmachine

Gebruik je liever de Dylon wasmachine verf? Hier beginnen we ook met een goed gewassen item. Plaats de stof vochtig in de wasmachine. Verwijder de labelhoes van de pod volledig, verwijder de deksel van de pod en plaats het rechtop in de trommel, bovenop de stof. Voer een katoenprogramma uit, het liefst op 40 graden Celsius en anders op 30 graden Celsius. Wanneer het programma is voltooid, verwijder je alleen de pod uit de wasmachine. Voeg vervolgens wasmiddel toe en voer nog een keer hetzelfde programma uit. Wanneer hij klaar is kan je de stof eruit halen en voeg je opnieuw wasmiddel toe en voer je nog een keer hetzelfde programma uit, alleen nu op 40 of 60 graden Celsius. Droog de stof buiten bereik van verwarmingen en direct zonlicht. En nu is je item klaar!

 

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *