Hoe voorkom en behandel je verkoudheid, griep en hoesten op de beste manier?

22 jan. 2016 16:47:54

Tijdens de koude herfstmaanden wordt je weerstand meer op de proef gesteld dan in de andere maanden van het jaar. Door het koude weer zitten we vaak binnen en op deze manier worden bacteriën eenvoudig doorgegeven. Zo heb je dus al snel last van een welbekend herfstkwaaltje. Gelukkig zijn herfstkwaaltjes redelijk onschuldig en kun je ze goed behandelen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Stoppen met roken heeft ook een positieve invloed op de verkoudheid.

Verkoudheid

De herfstkwaal verkoudheid komt het meest voor. Men heeft bij verkoudheid regelmatig last van een verstopte neus, of juist van een loopneus en niezen. Daarnaast komt keelpijn, hoesten en het hebben van een grieperig gevoel ook vaak voor. De klachten van verkoudheid houden vaak een week lang stand, en worden daarna vanzelf minder. Maar toch zijn de verkoudheidsklachten makkelijk te verlichten. Een aantal goede methodes om verkoudheidsklachten te verminderen zijn; stomen onder een warme douche, of boven een bak met heet water. Bovendien is het aangeraden om ieder neusgat apart te snuiten, om te voorkomen dat het slijm in de bijholten wordt geperst tijdens het snuiten. Stoppen met roken heeft ook een positieve invloed op de verkoudheid.

Het gebruik van geneesmiddelen bij verkoudheid

Verkoudheid gaat meestal na verloop van tijd vanzelf over. Maar er zijn gelukkig verschillende geneesmiddelen op de markt te vinden die de klachten van een verkoudheid verlichten of helemaal laten verdwijnen.

Fysiologisch zout: Fysiologisch zout geeft een goede verlichting bij een verstopte neus, omdat het ingedikt slijm verdunt. Zo worden de klachten van een verstopte neus aanzienlijk verminderd.

Neusspray: Neusspray heeft de werkzame stoffen xylometazoline, tramazoline en/of oxymetazoline die zorgen ervoor dat de zwelling van het neusslijmvlies verminderd wordt. Een neusspray mag maximaal 7 dagen achter elkaar gebruikt worden.

Paracetamol: Je kunt eventueel een paracetamol innemen om de klachten als hoofdpijn en pijn bij het voorover bukken te verminderen. 

Hoest

Een bijkomend verschijnsel dat vaak bij verkoudheid voorkomt is hoest. Hoest bestaat uit twee verschillende soorten: productieve hoest en droge hoest. Productieve hoest is hoest waarbij slijm wordt opgehoest. Droge hoest is een hoest die veroorzaakt wordt door een prikkeling of irritatie van de luchtwegen. Je kan hoest het beste verhelpen door bijvoorbeeld de keel goed in te smeren met een keelsnoepje of een lepel honing.

Griep

Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Twee tot vier dagen nadat het virus je lichaam is binnengekomen ontstaat er hoge koorts en een uitgeput en beroerd gevoel. Tevens komen de klachten spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een droge prikkelhoest bij griep bijna altijd voor.

De griep voorkomen

Mensen die last hebben van griep zijn vooral de eerste vijf tot zeven dagen erg besmettelijk. Je kunt besmetting met het griepvirus voorkomen door zakdoekjes te gebruiken bij niezen of hoesten en door je handen regelmatig te wassen en af te drogen met een tissue of keukenpapier. Gebruik niet een handdoek die ook door anderen gebruikt is, want zo kan het griepvirus zich eenvoudig verspreiden.

Het behandelen van de griep

Er bestaan jammer genoeg geen zelfzorggeneesmiddelen tegen de griep. Het is uiteraard wel mogelijk om een paracetamol in te nemen, maar de beste remedie tegen griep is kortweg gezegd uitzieken. Bij uitzieken is het niet per se nodig om in bed te blijven liggen, als je maar rustig aan doet. Dit is belangrijk, omdat je lichaam al zijn energie nodig heeft om te herstellen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om voldoende water te drinken, zo blijft de vochtbalans op peil.

Huisarts

Verkoudheid, hoest en griep gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Maar helaas zijn er bijzondere gevallen waarin het is aan te raden om naar de huisarts te gaan:

Als een kind griep heeft:

Bij een kind jonger dan 2 jaar, neem direct contact op met de huisarts;
Bij een kind ouder dan 2 jaar, neem contact op met de huisarts als de koorts langer dan 3 dagen duurt.

Als een volwassene griep heeft:

Als er opvallend veel slijm loskomt tijdens het hoesten;
Als de persoon met griep kortademig wordt;
Als de persoon met griep heel weinig drinkt of plast;
Als de persoon met griep suf wordt;
Als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
Als de persoon met griep opnieuw koorts krijgt na een paar dagen koortsvrij te zijn geweest.

Bij hoest

Als de persoon met hoest het benauwd heeft of een piepend geluid maakt tijdens het ademhalen;
Als de persoon met hoest bloederig slijm ophoest;
Als de persoon met hoest ouder is dan 75 jaar.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *