Misschien ziet de fruitschaal bij jou thuis er hetzelfde uit: wat appels, avocado’s, passievrucht, sinaasappels en bananen. Die laatste worden door mijn gezin niet gegeten… Wel worden ze overal voor gebruikt: smoothies, baksels en mijn granolarecept. Bij ons eet ieder de homemade granola op zijn manier: mijn ene kind doet er wat havermelk bij, mijn andere mengt de het met wat Griekse haveryoghurt en bessen, mijn oudste negeert de granola steevast, terwijl mijn man het liefst de brokken zo vanaf de ovenplaat bij een bakje koffie weghapt. Het lijken dan ook op heerlijke krokante koekjes!
Meestal maak ik een plaat (of twee) granola in de avond. Het ligt aan hoeveel (overrijpe) bananen er over zijn.
Droge ingrediënten
◦ 150 gram gemengde ongebrande noten
◦ 75 gram pompoenpitten
◦ 300 gram havervlokken
◦ optioneel: 3 el rauwe bio cacaopoeder
Natte ingrediënten
◦ 2 overrijpe bananen
◦ 90 gram ahornsiroop
◦ 75 gram gesmolten kokosolie
◦ 1 tl vanille extract
◦ flinke snuf zeezout
Bereiding
Verwarm de oven op 125ºC. Hak de noten grof en doe deze samen met de andere droge ingrediënten in een grote kom. Meng de natte ingrediënten met een staafmixer tot een gladde massa. Schenk vervolgens dit mengsel bij de droge ingrediënten. Schep goed om!
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de granola erover. Bak 30 minuten op 125ºC en vervolgens een uur op 90ºC. Laat afkoelen in de oven. Door de lage temperatuur blijven de goede vetten behouden en zal de granola niet verbranden. Ik maak de granola in de avond en laat het de hele nacht in de oven afkoelen. In de ochtend is het dringen bij de ovendeur.
De granola is zeker drie weken houdbaar in een goed afgesloten pot, maar bij ons is het voor die tijd al lang op.
Dit recept is bedacht door onze collega Maud Moonen-Quadvlieg.
Wil je meer recepten van ons zien? Kijk dan bij onze categorie koken en recepten.
Het bericht Homemade granola verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.