Kaapse geranium – Pelargonium sidoides 

De Kaapse geranium is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De ooievaarsbekfamilie is een vrij grote familie met meer dan 700 verschillende planten. Deze familie is in alle werelddelen vertegenwoordigd, met name in gematigde en subtropische streken. Binnen de familie zijn verschillende groepen of subfamilies, geslachten genoemd, aanwezig. In Nederland is het geslacht Geranium het grootst en komt het geslacht Pelargonium, waar de Kaapse geranium toe behoort, niet in het wild voor. De geslachtsnaam Pelargonium is vrijwel voorbehouden voor Afrika en dan met name Zuid-Afrika. De Kaapse geranium – Pelargonium sidoides groeit van oorsprong in Zuid Afrika, waar hij ook gekweekt wordt. De ooievaarsbekfamilie bevat niet veel verschillende planten in Nederland, maar is buiten Nederland aanzienlijk groter. Planten van deze groep groeien niet in Nederland.

De familiekenmerken
Voor de ooievaarsbekfamilie zijn enkele duidelijke kenmerken aanwezig. Zo zijn de bloemen altijd meerzijdig symmetrisch en er zijn per bloem 5 kroon- (de gekleurde bloemblaadjes) en kelkbladeren (onder de kroonbladeren, doorgaans groen). Elke bloem heeft 10 meeldraden (de doorgaans gele buisjes die uit het hart van een bloem steken). Er zijn nog wel een paar kenmerken, maar daarvoor heb je vaak een loep nodig (die heb ik zelf ook nooit mee), dus die laat ik achterwege.

Wellicht is Robertskruid (Geranium robertianum) in Nederland de soort van de ooievaarsbekfamilie die de meeste bekendheid geniet. Deze tiert welig in menig tuin en heeft het in zich om flink te woekeren. Door de rode behaarde stengels en de roze bloemetjes heeft deze echter ook enige sierwaarde, waardoor hij niet overal als onkruid wordt gezien. Ook groeit de plant veel in de opener bossen.

Het uiterlijk
De Kaapse geranium komt voor in een dor en droog klimaat in zeer open landschap, zoals een kort grasland met een stenige bodem. Hij heeft een wortelrozet (een bladkrans direct aan de oppervlakte, net als een paardenbloem) en het wortelstelsel bestaat uit wortelstokken (ook wel rhizomen genoemd, ondergrondse meestal horizontaal lopende stengels). De bladeren hebben een zilverwitte onderzijde die bij mij qua kleur direct doen denken aan de bladonderzijden van zilverschoon (overigens geen familie van de Kaapse geranium) dat in Nederland vaak in de berm groeit.

De bloei
Kaapse geranium heeft paarsrode bloemen, maar zo donker dat ze bijna zwart zijn. Als de omstandigheden goed zijn, zoals bij kweek vaak het geval is, kan hij bijna het hele jaar bloeien. De bloei vindt met name plaats in het najaar en de winter. Kaapse geranium is een meerjarige plant, maar sterft in het wild vaak af door droogte. Het wortelstelsel van de plant zorgt er daarentegen wel voor dat de plant bestand is tegen brand in het grasland waarin de plant staat. De plant kan groeien op plaatsen tot een hoogte van ruim 2000 meter.

Toepassingen voor de gezondheid

Kaapse geranium – Pelargonium sidoides is een uitstekend kruid voor gezonde luchtwegen! Niet alleen verbetert hij de kwaliteit van de reacties van het immuunsysteem, maar werkt hij ook antimicrobieel en anti-viraal. Voor de luchtwegen helpt hij om slijm op te lossen. Daarom kun je dit kruid heel goed gebruiken bij:

Waarschuwingen

Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Het bericht Kaapse geranium – Pelargonium sidoides  verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *