Kaliumjodide: een geneesmiddel bij straling

Kaliumjodide is een stof die jodium levert. Het komt voor in geneesmiddelen, de zogenaamde jodiumtabletten. Deze jodiumtabletten kunnen bij een kernongeval worden gebruikt, als er radioactieve straling in de lucht is. Waarom wordt dit geneesmiddel bij een kernongeval gebruikt en wat is het verschil met een voedingssupplement?

Waarom jodiumtabletten bij een kernongeval?

Bij een kernongeval kunnen er radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht.  Eén van die stoffen is radioactief jodium. Deze stof kan door inademing in het lichaam terecht komen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door kort vóór het vrijkomen van radioactieve straling jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ongevaarlijk (stabiel) jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Neem jodiumtabletten alleen op advies van de overheid

Jodiumtabletten bevatten een hoge hoeveelheid jodium. Het is alleen nodig om deze tabletten in te nemen als er radioactief jodium uit een kerncentrale vrijkomt of bij een kernongeval. De bescherming van de schildklier is het effectiefst als de jodiumtabletten kort (maximaal 6 uur) of vrijwel gelijktijdig met de blootstelling aan radioactief jodium worden ingenomen. De overheid laat weten wanneer jodiumtabletten ingenomen moeten worden. Dit gebeurt via een NL-Alert-melding op je mobiel, of op de website crisis.nl of op een calamiteitenzender van de radio-of televisieomroep. Neem deze geneesmiddelen dus nooit zomaar, of uit voorzorg, omdat dit geen bescherming biedt.

Daarnaast is goed om te weten dat deze jodiumtabletten alleen beschermen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. Ze beschermen niet tegen effecten van andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrij kunnen komen. De overheid kan bij een kernongeval ook andere instructies geven over wat u kunt doen, zoals schuilen of evacueren van een bepaald gebied.

Voedingssupplementen met jodium beschermen niet tegen radioactieve straling

Voedingssupplementen met jodium zijn niet hetzelfde als jodiumtabletten die je gebruikt bij een kernongeval. Het geneesmiddel kaliumjodide is bedoeld om schade te verminderen door straling bij een kernongeval, als de overheid dit adviseert. Een voedingssupplement met jodium heeft een heel ander doel, het aanvullen van de voeding met het mineraal jodium. Een voedingssupplement bevat daarvoor kleine hoeveelheden jodium.

Het geneesmiddel kaliumjodide (jodiumtablet) bevat een hoge hoeveelheid jodium. Eén tablet bevat 65 milligram jodium. Dit is meer dan 400 keer zoveel jodium vergeleken met een voedingssupplement dat de maximale veilige dosering van 150 microgram jodium kan bevatten.

Meer weten?

Bekijk meer informatie over jodiumtabletten op de website van de Rijksoverheid.

Dit artikel komt van voorlichtingsbureau IVG

Het bericht Kaliumjodide: een geneesmiddel bij straling verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *