Kan je kou vatten door kou?

Er bestaan diverse medische mythes die vrij hardnekkig blijven waar veel mensen in blijven geloven. Een daarvan is dat je kou kan vatten door kou, dat het daarom belangrijk is om je warm aan te kleden. Klopt dit nou wel of niet?

Mag ik mijn jas uit?

Het griep- en verkoudheidsseizoen gaat over het algemeen samen met dalende temperaturen. Logisch dat mensen daarom de link maken dat als het koud is, je ziek kan worden. Vaak kregen we dus als kind te horen dat we vooral onze jas aan moesten trekken als we naar buiten gingen of een sjaal om moesten. Ik liep bijvoorbeeld jarenlang pleinwacht in de pauzes op school bij mijn dochter, het beleid was dat kinderen altijd een jas aan moesten houden. Vaak kwamen kinderen naar me toe met ‘mag ik mijn jas uit?’, want door het spelen kregen ze het warm.

Waar word je nou echt ziek van?

Je kan eigenlijk alleen ziek worden door het binnendringen van een virus. De meest bekende virussen die we in de winter kennen zijn het rhinovirus, coronavirus en influenzavirus. Deze komen onze luchtwegen binnen doordat we in aanraking zijn geweest met iemand die drager is van een van deze virussen. Als je pech hebt, krijg je er ook nog eens 2 tegelijk. Virussen worden meestal overgedragen door de lucht als een ander praat, niest of hoest. Soms kan er ook besmetting plaatsvinden door contactoppervlakken zoals een deurklink, een glas aanraken of een winkelwagentje etc. Overdracht kan ook plaatsvinden door een drager die zelf geeneens ziek is.

Ventilatie

Inmiddels hebben we door corona wel geleerd dat je goed moet ventileren. Dit besef is door de pandemie meer ingedaald dan ooit. Vroeger deden we dit veel minder dan tegenwoordig. Sinds corona hebben we zelfs in klaslokalen CO2-meters hangen om te zien of er een raam open moet. Het probleem met niet ventileren is dat de virusdeeltjes zich in de lucht steeds meer vermeerderen, dus als je een klas vol kinderen heb, besmet je elkaar zo. In de koude tijden van het jaar ventileren we minder. Dus daar ligt ook een link naar het idee dat we sneller ziek worden in de winter door kou.

Of kan het toch?

Er zijn wel 2 kanttekeningen te plaatsen bij de invloed van kou en ziek worden. Je lichaam kan zijn energie vaak verdelen, maar als je het zelf koud hebt, dan is je lichaam heel erg bezig om zichzelf warm te houden, dit kost energie, die ten koste kan gaan van het onderhouden van je weerstand. Dus je kan vatbaarder worden als je het steeds koud hebt.

Ten tweede is het zo dat de bloedvaten in de luchtwegen zich vernauwen als je het koud hebt. Het probleem kan dan zijn dat witte bloedcellen zoals lymfocyten, minder snel naar de luchtwegen kunnen komen. Als er dan een fout virus al is binnen-+gedrongen, kan deze zich dus als een tierelier vermenigvuldigen omdat hij geen tegenstand krijgt.

De Wim Hof methode

We hebben al wat blogs gewijd aan het gebruik van kou voor je gezondheid. Als je gedoseerd met kou omgaat, kan het zelfs gezond zijn. Zie daarvoor onze blogs over koud douchen,en kou gebruiken als therapie. Koudetherapie in combinatie met de Wim-Hof-ademhaling geeft veel mensen baat. Je lichaam is een heel slim systeem en kan heel wat hebben. Maar ziek worden door puur het uitdoen of niet aantrekken van je jas, klopt dus niet. Er is op zijn minst een ziekteverwekker als een virus nodig om ziek te kunnen worden.

Wil je tips voor je weerstand? Ook daar hebben we meerdere blogs over geschreven. Zie oma weet raadt, 14 voedingsmiddelen voor je immuunsysteem. Je kan ook altijd bij onze blogs zoeken naar ‘weerstand’, dan krijg je alles te zien  wat we hebben geschreven.

Uiteraard staan we altijd voor je klaar met advies om je te helpen als je last hebt van een lage weerstand.

Het bericht Kan je kou vatten door kou? verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *