Keelpijn natuurlijk behandelen

Keelpijn kan knap vervelend zijn als het je flink te pakken heeft. Je hebt pijn aan je strot, voelt je niet lekker, hebt soms moeite met praten en slikken, en slapen is ook een probleem. Waar komt keelpijn eigenlijk vandaan en wat kan je eraan doen?

Oorzaak

Meestal is het een verkoudheidsvirus dat keelpijn veroorzaakt. Soms kan het ook het gevolg zijn van het Epstein-Barr-virus dat de veroorzaker is van de ziekte van Pfeiffer. Een bacterie zoals een streptokok komt ook regelmatig voor, maar minder dan een virale infectie. Als mensen puffers gebruiken voor COPD zie je soms ook door schimmelvorming keelpijn ontstaan.

Andere oorzaken die we ook nog tegenkomen bij thuisarts.nl zijn

 •  Roken
 • Schreeuwen
 • Te droge lucht inademen (niet zo gek als de verwarming steeds aanstaat)
 • SOA’s
 • Een vergrote schildklier

We kijken nu vooral naar virale keelpijn.

Symptomen

 •  Pijn en/of branderigheid
 •  Moeite met praten of slikken
 •  Soms opgezette lymfeklieren
 •  Hese stem
 •  Soms koorts
 •  Soms hoesten

Hoe lang kan keelpijn duren?

Dat hangt een beetje af van de oorzaak. Een ‘normale’ keelpijn kan je binnen 10 dagen zelf overwinnen. Mocht het langer duren dan 10 dagen, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan voor verder onderzoek. Als je keel heel erg dicht gaat zitten is het ook verstandig om naar een arts te gaan.

Wat kan je er zelf op natuurlijke wijze aan doen?

Sommige natuurlijke huismiddeltjes kunnen wel helpen. Je kan denken aan dropjes, thee met honing en gember en/of salie. Je kan ook gorgelen met zout water. Verder kan je beter niet roken (als je dat überhaupt al doet), voldoende rust nemen en niet te veel praten. Je kan je weerstand ondersteunen met natuurlijke middelen. Daarvoor kan je ons het beste even bellen 0235312454. We kunnen je goed helpen met de juiste producten die je verlichting kunnen geven voor je keel en je weerstand kunnen verhogen.

Gorgelen met zout water

Neem een glas water en voeg daar een theelepel zout water aan toe (zoals Keltisch zout, zeezout of Himalayazout). Gorgel 30 seconden en spuug uit. Zout water is trouwens ook goed voor je tandvlees.

Middelen uit de reguliere drogisterij die je kunt gebruiken tegen keelpijn

Trachitol
De zuigtabletten bevatten lidocaïnehydrochloride, een plaatselijk pijnstillende stof. Hierdoor wordt het keelslijmvlies minder gevoelig voor pijn. Ook zit er propyl-4-hydroxybenzoaat in, een stof die de groei van bacteriën remt.

Strepsils
Strepsils zijn zuigtabletten die desinfecterende stoffen bevatten. Deze stoffen doden bacteriën en voorkomen ontstekingen. Werkzame stoffen: amylmetacresol 0,6 mg en 2,4-dichloorbenzylalcohol 1,2 mg. Er zit wel suiker en glucose in, wat weer niet zo goed voor je weerstand is.

Toch kan je vaak net zo goed een laurierdropje of ander zuigsnoepje nemen. Vaak biedt dat net zo effectief wat verlichting. Of 3 keer per dag gorgelen met zout water.
Er zijn ook natuurlijke middelen tegen keelpijn. Helaas mogen we daar hier niks over zeggen. Je kan ons wel bellen voor advies.

Bij ernstige keelpijn die door bacteriën worden veroorzaakt, krijg je uiteindelijk antibiotica voorgeschreven. Je kan een hoop ellende voorkomen door voldoende rust te nemen, goed voor je weerstand te zorgen, goed en gevarieerd te eten en voldoende water te drinken. Wil je dat we jou daarbij helpen? Dat doen we graag! Je kan ons bellen op 023-531 2454.

Het bericht Keelpijn natuurlijk behandelen verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *