Kimchi: Korea’s nationale voedseltrots

Kimchi wordt gemaakt van koolsoorten en diverse groenten met kruiden. Het is een gerecht dat in potten gefermenteerd wordt, een proces waarbij bacteriën  – onder bepaalde omstandigheden – eten al beginnen voor te verteren. Bij fermentatie worden bacteriën, schimmels of gisten (micro-organismen) aan een product toegevoegd om een ander voedingsmiddel te maken. Zo kan witte kool door fermentatie bijvoorbeeld zuurkool worden.

De eerste keer dat ik kimchi at, moest ik erg wennen aan de smaak, maar daarna was ik totaal verkocht. Het is niet een smaak waar je al mee bekend bent, het geeft als het ware smaakexplosie in je mond. Het leuke eraan is dat je het bij bijna alles kunt eten. Dus het is helemaal niet alleen bedoeld voor de Aziatische keuken. Pasta met kaassaus? Lekker met kimchi erbij! En het is ook nog eens supergezond. Er zijn rond de 200 verschillende soorten kimchi bekend, dus variatie volop.

Geschiedenis

Korea is niet echt voor te stellen zonder kimchi. Al duizenden jaren zijn hun gefermenteerde groenten absoluut essentieel bij hun maaltijden. In Korea is kimchi zoveel meer dan voedsel – het is een nationale culturele schat, een universeel gezondheidsvoedsel en onderdeel van de Koreaanse identiteit. Koreanen zijn geobsedeerd door gezond en lekker eten.

Koreanen hebben een speciale kimchikoelkast waarin ze verschillende kimchisoorten kunnen produceren. In Korea eten ze het wel 3 keer per dag en zijn er ook vele restaurants te vinden waar je een lekker maaltje kunt scoren. Het wordt veel gegeten met bibimpap, dit zijn verschillende soorten gemengde rijst. Een Kimchi-klassieker is met sla, kool, gember en Spaanse peper (vanaf de 12e eeuw werd de rode peper geïntroduceerd in Korea en sindsdien maakt dit een belangrijk onderdeel uit van Kimchi). Maar er zijn ook de populaire radijskimchi en de meer ongewone varianten met pompoen, oesters, champignons, wortels en andere groenten.

Gezondheidsvoordeel

Kimchi is voornamelijk zo gezond door het fermentatieproces. Hierbij ontstaan veel soorten melkzuurbacteriën. Door het bereidingsproces van het bewaren bij bepaalde temperaturen – elke temperatuur geeft ook weer een ander resultaat –  en ook door de lengte van het laten staan van de kimchi, krijg je veel soorten melkzuurbacteriën. En zoals we al vaker hebben uitgelegd, de basis van je gezondheid begint met een gezonde darmflora. In deze tijd is het zeer verstandig om te zorgen voor een goede darmflora. Hoe beter je weerstand, hoe beter je immuunsysteem functioneert.

Kimchi wordt gemaakt van allerlei groenten (soms met paddenstoelen erbij), daarom is het rijk aan vezels, vitamine A, B en C en de nodige mineralen. Het staat samen met olijfolie, Griekse yoghurt, linzen en soja in het Amerikaanse Health Magazine als een van de vijf gezondste voedingsmiddelen om te eten.

Kant-en-klaar kopen

Kimchi is ook kant-en-klaar te koop als je het eens een keer wilt proberen. Je kunt dan terecht bij Oosterse winkels en Koreaanse speciaalzaken. Soms ook bij de luxere supermarkt of biowinkel.

Zo is het te koop bij:

Amazing Toko (voorverpakte zakken) Let wel op dat soms een smaakversterker als E621 is toegevoegd.

Shilla Japanese & Korean Food Market (vers gemaakt in het versschap)

Zelf maken

Een goede voorbereiding is het halve werk, er zijn diverse recepten online te vinden om zelf kimchi te maken:

www.foodiesmagazine.nl

www.b4men.nl

www.ah.nl/allerhande

Wie weet wordt in Nederland dit fijne Koreaanse gerechtje wel net zo populair als sushi.

Een kleine waarschuwing is op zijn plaats: you love it or you hate it, maar daar kom je snel genoeg achter.

Het bericht Kimchi: Korea’s nationale voedseltrots verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *