Kokos en kokosolie

De kokosnoot is een bijzondere vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera) die ons mensen wel heel veel geeft. Wat dacht je van: kokosolie, kokosvezel/rasp, kokoscrème, kokosmelk dik en dun, kokosmeel, kokospalmsuiker, kokoswater. Ik neem je in dit blog graag mee in de voordelen van al deze producten van de kokos.

Jonge en oude kokos

Je kent waarschijnlijk wel die harige harde bruine kokosnoten uit de supermarkt die je moeilijk open kan krijgen als je niet weet hoe je dat het beste kan doen. Maar tegenwoordig zijn steeds vaker ook jonge kokosnoten te krijgen. Een jonge kokosnoot heeft van binnen zacht vruchtvlees. Hij zit nog deels in de witte schil die aan de boom om de kokos heen zit. Een jonge kokosnoot wordt in die peul/schil gelaten en netjes in een mooie vorm gezaagd. Jong kokosvlees is nog heel slap en superlekker. Je kan dit vaak niet krijgen in een normale supermarkt. Bij een goed voorziene toko is het soms wel in blik of in de diepvries verkrijgbaar. Het is helaas niet goedkoop.

jonge kokosnoot

Verschil extra virgin en geurloze kokosolie

Extra virgin kokosolie is gemaakt van gemalen kokosnoten die bij een lage temperatuur gedroogd zijn. Vervolgens wordt de kokosrasp koud geperst. Geurloze kokosolie wordt echter gemaakt van kopra (gedroogd vruchtvlees) waarbij vervolgens een raffinageproces plaatsvindt waarbij het wordt ontgeurd en gebleekt. Hierbij gaan een deel van de voedingsstoffen en dus de voordelen verloren.

Extra virgin voordelen
Het voordeel van extra virgin is dat het niet verhit wordt en koud geperst is. Nadeel voor sommigen is dat de kokosgeur eraan blijft zitten. Ik vind dat persoonlijk niet erg, ik ben een echte kokosfan. Maar als je er niet zo dol op bent, dan is het misschien niet zo prettig. Biologische extra virgin kokosolie bevat – net als extra virgin olijfolie – nog alle voordelen qua voedingswaarde en werking.

Wil je weten hoe je zelf kokosvlees uit de kokosnoot krijgt? Kijk dan naar deze video. In wordt de kokosnoot verhit in de oven, maar je kan hem ook invriezen na het splijten, dan komt het vruchtvlees ook los.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Wat is het verschil tussen kokosmelk en kokoscrème?

Kokoscrème wordt ook wel santen of klapper genoemd. Het zijn blokken geconcentreerde kokosmelk die veel worden gebruikt in de Indonesische keuken. Je kunt de blokken aanlengen met warm water om er kokosmelk van te maken. Het verschil in smaak is niet erg groot. Met een blok kokoscrème kan je 1 liter kokosmelk maken door er water bij te voegen tijdens het opwarmen.

Het vet in de kokosmelk stolt namelijk naarmate de temperatuur van het product daalt, waardoor er een harde laag boven in het blik ontstaat. Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand. Het komt van het vruchtvlees van de kokosnoot.

Blikjes kokosmelk kunnen nogal eens verschillen in hoeveelheid vet en toegevoegde hulpstoffen. Die hulpstoffen zorgen er soms ook voor dat de kokosmelk niet wordt gescheiden en gemengd blijft. Als dit niet het geval is, zie je dus het dikke kokosroom bovenop liggen, en het kokoswater onderop. Je kan dit gewoon weer door elkaar roeren.

Laurinezuur uit kokos

Laurinezuur is een vetzuur dat in kokosolie en moedermelk zit. Je darmen zetten het om in monolaurine. Nou is bekend dat monolaurine tegen allerlei micro-organismen in ons lichaam werkt, als een soort natuurlijke antibiotica. Maar het werkt niet alleen tegen bacteriën, maar ook tegen schimmels en virussen bijvoorbeeld. Uitwendig heeft laurinezuur ook deze werking, dus het helpt om een natuurlijke barrière van de huid te bewaken en om een goede flora van de huid te onderhouden.

Is kokosolie nou wel of niet gezond?

In 2018 was er een Duitse professor in Harvard die kokosolie puur vergif noemde. In het blog van Juglen Zwaan wordt heel goed uitgelegd en onderbouwd waarom kokosolie zeker geen vergif is en juist gezond is. Kokosolie als verzadigd vetzuur wordt al snel gezien als gevaarlijk voor hart- en bloedvaten. Maar wist je dat suiker en plantaardige vetten uit bijvoorbeeld geraffineerde zonnebloemolie rijk aan omega 6 en geraffineerde koolhydraten nog veel meer effect hebben op een slecht cholesterolgehalte?

MCT-olie uit kokos

MCT staat voor Medium Chain Triglycerides. Dit zijn de middellange vetzuren in het Nederlands vertaald uit de kokosolie. MCT-olie komt dus uit de kokosolie en is vloeibaarder dan kokosolie. Kokosolie heeft een vaste structuur als je de pot openmaakt. Het ziet er wittig uit als een blok was. Het heeft wel een laag smeltpunt, boven de 35 graden wordt het al veel vloeibaarder. MCT-olie blijft vloeibaar bij kamertemperatuur. Spoters gebruiken het vaak omdat het snel energie geeft. Je kan het zowel warm als koud gebruiken. Het is beter om het niet boven de 160 graden te verhitten. Het heeft minder zin om kokosolie te gebruiken als bron van MCT’s omdat de pure kokosolie relatief weinig van de benodigde C8 en C10 MCT’s bevat. De C staat voor koolstofatomen. 8 betekent 8 koolstofatomen. Kokosolie bevat ook relatief veel C12-atomen.

Langeketens-vetzuren

Reguliere producten zoals noten, zaden, vis en vlees bevatten langeketens-vetzuren en zijn daardoor minder snel als energiebron te gebruiken. Dit kan wel 6 tot 8 uur duren voordat ze beschikbaar zijn. MCT-olie is al snel beschikbaar.

Bullet proof koffie
Je hebt misschien al eens gehoord van bullet proof koffie? Dit is een koffie die je ’s ochtends drinkt en bestaat uit een kop koffie 250 ml, 1 eetlepel ghee (geklaarde boter), een eetlepel MCT-olie. beetje kaneel cacao, snuf nootmuskaat, voor smaak. Je klopt dit met een klein kloppertje door elkaar. Kom voor de lekkere kruiden gezellig naar onze winkel! Er worden diverse voordelen aan bullet proof koffie toegedicht:

  • ondersteuning bij afvallen
  • de MCT-vetten zijn goed voor je hersenfunctie
  • een goed begin van de dag vol energie
  • het verzadigt, waardoor je minder trek hebt gedurende de dag

Het wordt veel gebruikt bij het ketogeen dieet of bij een koolhydraatarm dieet.

Voordelen kokosolie

  • Kokosolie is een heel stabiel vetzuur, waardoor het geschikt is om in te bakken.
  • Kokosolie is geschikt voor Aziatische gerechten en verhoogt daarmee de smaaksensatie.
  • Het heeft geen verhogend effect op het cholesterol als je het normaal gebruikt
  • Je kan er meer energie door krijgen door bijvoorbeeld een bullet proof koffie te maken
  • Het is een geschikte snelle energiebron voor sporters
  • Daarnaast heeft het door de aanwezige laurinezuur een gunstig effect op je darmflora

Kokoswater

Kokoswater is heel gezond, mits, ja er is een mits. Er wordt nogal wat aangerommeld met kokoswater. Heb je wel eens op het etiket gekeken in de supermarkt van merken kokoswater? Let goed op wat er allemaal aan toegevoegd is. Een echte kokosnoot aan de boom vangt regenwater op door het op te nemen via de schil. De buitenlaag filtert het water waardoor het schoon is in de vrucht. Maar het probleem is dat geoogste kokoswater uit de vrucht maar 4 uur houdbaar is… Daarom verhitten fabrikanten het kokoswater om het langer houdbaar te maken. Helaas gaan daarbij natuurlijk de waardevolle mineralen en andere stoffen deels verloren wat kokoswater juist zo mooi maakt. Kokoswater staat bekend om zijn hydraterende werking door de vele mineralen die erin zitten. Dus wil je de meeste garantie dat je met echt kokoswater te maken hebt? Koop dan een echte gekoelde gesloten, jonge, biologische kokosnoot.

kokoswater

Kokosvezels en meel

De vezels van het kokosvlees zorgen voor een verzadigd gevoel en ondersteunen een stabiele bloedsuikerspiegel. Kokos bevat per 100 gram ongeveer 3 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 40 gram vet en is hierdoor geschikt voor een voedingspatroon laag in koolhydraten en past binnen het ketogeen dieet. Kokosnootvezels bevatten arabinogalactaan: deze soort essentiële vezels zitten ook in wortel, zwarte bonen, peer, tomaat, curcuma longa, salie. Arabinogalactaan werkt immuniteit verhogend en kan de activiteit van voedingslectinen (uit bijvoorbeeld peulvruchten) afremmen.

kokosmeel

Toepassingen uitwendig van kokos

Kokosolie zorgt voor een zachte huid. Daarom gebruiken wij het graag in onze huidproducten zoals de Jojoba zonnemelk. Wist je dat kokosolie van nature een uv-filter bevat van 7? Dus dat is mooi meegenomen in een zonnemelk. Kokosolie bevat qua plantaardige oliën een van de hoogste natuurlijke uv-factor. Kokosolie is een bron van vetzuren: het bevat laurinezuur, caprinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Je kan kokosolie ook gebruiken voor je haar en je hoofdhuid, lees daarvoor ons andere blog.

Samenvattend

De kokosvrucht geeft ons zeer veel nuttige voedingsproducten waar wij van kunnen genieten. Zoals met veel voedingsmiddelen rommelen fabrikanten tegenwoordig veel met de kwaliteit van in principe gezonde voedingsmiddelen, zoals kokoswater, kokosmelk, kokosolie en zo verder. Let daarom altijd goed op de etiketten wat je koopt wat er daadwerkelijk inzit. Extra virgin kokosolie is gezond binnen normaal gebruik. Een verse echte gekoelde kokosnoot is beter en betrouwbaarder dan kokoswater uit een pak. Kokosvezels leveren een belangrijke bijdrage aan de spijsvertering en je gezondheid. Kokosolie als huidverzorging is heel heilzaam en heeft mooie eigenschappen.

Wil je nog een leuk recept? kijk dan eens naar onze limoen-kokosreepjes!

Het bericht Kokos en kokosolie verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *