Komt een Airfryer zijn belofte na? Lees hier de voor- en nadelen

14 mei 2018 16:06:27

is het tijd voor een nieuwe frituurpan? Maar weet u niet wat u moet kiezen, een airfryer of een traditionele frituurpan? Met andere woorden, kiest u voor frituren in hetelucht of kiest u voor frituren in frituurvet? Frituurvet is slecht voor uw gezondheid, misschien een reden om toch over te gaan naar een airfryer? In deze blog beschrijf ik de verschillen en de voor-en nadelen van hetelucht friteuses en frituurpannen.

 

Voordelen en nadelen tussen airfryers en frituurpannen

Voordelen van een airfryer:                                                      Voordelen van een friteuse:
– Het is veilig in gebruik;                                                              – Veel verschillende friteuses;
– Makkelijk om schoon te maken;                                                – Het is goedkoper dan een airfryer;
– Het is gezonder dan een friteuse;                                             – Er zijn dubbele friteuses;
– Meer dan alleen frituren                                                            – Smaak van gefrituurde snacks;
– Geen frituurvet of -olie.                                                             – Elke snack komt er goed uit.

Nadelen van een airfryer:                                                          Nadelen van een friteuse:
Meeste airfryers zijn te klein;                                                     – Het hete vet is gevaarlijk;

– Airfryers zijn duurder dan een gewone friteuse;                        – Het schoonmaken is een vervelende klus;
– Sommige airfryers zijn lawaaiig;                                                – Je moet frituurvet kopen;
– Niet elke snack is een succes;                                                  – Frituurvet is ongezond;
– Airfryers kunnen gaan walmen en stinken.                               – Een friteuse stinkt in huis.

 

Frituurvet of hetelucht?

Als u toe bent aan een nieuwe frituurpan, doordat uw oude stuk is of gewoon toe bent aan vervanging, gaan mensen vaak op internet kijken. Als u op het internet gaat rondspeuren ziet u al snel dat u uitkomt op een friteuse die met frituurvet werkt of eentje die met hetelucht werkt. Frituurvet en hetelucht is direct het eerste overduidelijke verschil tussen de twee friteuses.

In de traditionele friteuse zit een warmte element die het vet op temperatuur brengt, daarna is uw pan klaar om producten te bereiden. Als u de mand van de friteuse vult met producten hoort u het geluid van het hete vet dat in aanraking komt met uw snacks. De producten worden lekker knapperig door de frituurolie en geeft zijn herkenbare smaak die veel mensen erg lekker vinden. Wat wel jammer is, is dat het frituurvet veel calorieën met zich mee brengt.

De hetelucht friteuse of airfryer bakt op hetelucht hierdoor heeft u geen frituurvet of frituurolie nodig. Een airfryer is dus gezonder. Als u de beschrijving van een airfryer leest, lees u dat u soms wat olie nodig hebt. Het gaat daar niet om frituurolie maar om een beetje olijfolie. Maar vaak is het niet nodig om olie te gebruiken en kunt u het product gewoon in de airfryer doen. Door de hetelucht in de airfryer worden je snacks of friet gegaard.

Wilt u alleen frituren of wilt u meer?

Een airfryer kan alles wat een traditionele frituurpan ook kan. Het kan namelijk uw favoriete snacks frituren waardoor u dus kunt genieten van een lekkere hap, maar wel zonder dat u vette vingers krijgt. Maar een airfryer kan niet alleen frituren, het kan veel meer dan dat! Sommige airfryer-fans maken de meest waanzinnige gerechten met de airfryer. In een airfryer kan namelijk ook een biefstuk of een stuk vis worden gegrild. Ook kunt u een mix van uw favoriete groentes roosteren of ploffen. En er kan zelfs een cake of taart in worden gebakt. Zou u al die dingen ook met een gewone friteuse kunnen? Ik denk het niet! Dus een airfryer is een frituurpan, maar een frituurpan is geen airfryer.

Schoonmaken en reinigen

Als de gewone friteuse een paar keer gebruikt hebt begint het vet al te walmen en wordt het al bruin. Dan is het vaak tijd voor nieuw vet. Ik zelf vind het een vies en vervelend werkje om te doen. Maar naast dat het vies is, stinkt het en kost het ook heel veel tijd. En hoe langer u de friteuse gebruikt hoe viezer de friteuse wordt van binnen maar ook van buiten. Als de friteuse te vies is om nog schoon te maken is dat vaak de reden voor mensen om de oude friteuse weg te doen en een nieuwe te kopen. Een friteuse is in tegenstelling tot de airfryer goedkoper maar dat frituurvet kost wel een hoop geld! Zo’n €5,00 per fles.
Een airfryer schoonmaken is een stuk makkelijker, maar u moet dan wel na ieder gebruik de airfryer reinigen met de hand. Als u de airfryer niet regelmatig schoonmaakt, dan gaat oud vet aankoeken en na verloop van tijd worden die resten zwart. Dat is heel ongezond en valt haast niet meer schoon te krijgen. De airfryer kan er van gaan stinken of zelfs walmen of roken. De fabrikanten van een airfryer geven aan dat de onderdelen in de vaatwasser mogen. Ik raad aan om gewoon uw frituurpan en frituurmandje met de hand in een sopje te reinigen. Als u dit doet blijft uw antiaanbaklaag in top conditie en blijven de kunststof onderdelen van goede kwaliteit.

Wilt u in de schuur of keuken frituren ?

Vaak hebben mensen hun frituurpan in de schuur staan, omdat ze niet willen dat hun hele huis naar de frituur ruikt. Frituren in vet is natuurlijk heel lekker maar het brengt ook een vieze geur met zich mee. Als u geen last wilt hebben van frituurlucht, heeft u twee opties. u kunt uw friteuse buiten uw huis plaatsen, zoals in de garage of de schuur. Of u neemt een airfryer. Met een airfryer heeft u namelijk geen last van frituurlucht omdat het op hetelucht bakt. Na het airfryen ruikt u wel wat u gemaakt hebt. Net zoals bij normaal koken. Maar als de airfryer niet goed is schoongemaakt of als je te vette producten gebruikt kan een airfryer ook gaan stinken.

Een airfryer is energiezuiniger

De meeste gewone friteuses verbruiken tussen de 2000 en 3200 watt. De frituurpan moet voorverwarmen en daar bovenop komt ook de bereidingstijd. Dat is een hoop energie die wordt verbruikt. Een grote airfryer verbruikt 2200 watt, natuurlijk moet de airfryer ook voorverwarmen, maar dat gaat veel sneller dan bij een gewone friteuse. Wel is het zo dat een airfryer er langer over doet van het frituren van friet of snacks. Maar als er onder de streep wordt gekeken is een hetelucht friteuse zuiniger dan een frituurpan die met frituurvet werkt.

Welke friteuse past bij u?

Als u niet zonder de smaak van gefrituurde patat of snacks kunt, bent u beter uit bij de gewone frituurpan. Vaak hebben mensen als ze ‘een vette hap’ gaan eten, dat ze dat dan ook goed moeten doen. En daar hoort dan natuurlijk wel frituurvet bij. Als u lekker wilt snacken, dan gaat er niks boven een puntzak met gefrituurde friet en een lekkere snack. Maar zelf vind ik dat dit het beste kan in een goede snackbar. Iedereen kent wel een snackbar waar ze lekkere friet hebben.

Conclusie en advies

Zelf denk ik dat de beste keuze is om een keer voor een hetelucht friteuse te gaan. U hoeft geen frituurvet meer te kopen en u eet gezonder. Ook is het schoonmaken van een airfryer veel makkelijker dan het schoonmaken van een gewone friteuse. En je kunt veel meer dan alleen frituren met airfryer, je kunt naast het frituren ook bakken, braden, grillen en roosteren. Dus je kunt veel meer dan met een gewone friteuse. Friet en snacks smaken prima uit een airfryer, maar natuurlijk niet precies zoals bij de snackbar. En als u een moment heeft dat u zin hebt in een ouderwetse snack dan kunt u altijd gewoon nog lekker naar de snackbar. De rest van de dagen kunt u gebruik maken van de gezondere airfryer. Een mooie middenweg lijkt mij.

Een goede airfryer kopen?

De aanschaf van een airfryer hoeft geen grote aanslag te zijn op uw budget, Bekijk hier het aanbod van goede en goedkope airfryers!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *