Luieruitslag komt veel voor bij baby’s. Je ziet dan vaak een schrale en rode huid rondom de billetjes, balletjes of vagina van je baby. Luieruitslag hoeft in beginsel geen klachten te geven, maar het is wel goed om de billen en plekjes goed te behandelen om uitbreiding te voorkomen. Preventief kun je ook wat maatregelen nemen om het zoveel mogelijk te voorkomen.
Symptomen luieruitslag
- Rode billetjes
- Uitslag in de vorm van blaasjes of bultjes
- Soms kapotte billetjes
Oorzaken luieruitslag
Waardoor ontstaat luieruitslag eigenlijk?
Warm en broeierig
Je baby heeft de hele dag meestal een luier om en doet daar natuurlijk zijn of haar poepje en plasje in. Maar daar zitten natuurlijk allemaal stoffen in die bijtend kunnen zijn en de huid kunnen prikkelen. Daarnaast is zo’n luier natuurlijk heerlijk warm, maar daarmee ook een broeinest voor micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Daarom is het goed om de luier zo snel mogelijk te verschonen nadat je baby hem vies heeft gemaakt.
Natuurlijke cosmetica
Je kunt het beste synthetische cosmetica-ingrediënten vermijden, want die kunnen de huid van je kleine baby soms alleen maar irriteren. In huidverzorgingsproducten kunnen behoorlijk wat allergenenstoffen zitten of niet-natuurlijke stoffen. Kies dus daarom voor baby huidverzorging cosmetica zonder troep en op natuurlijke basis.
Groei
Je baby groeit natuurlijk als kool, dus dat houdt in dat je ook heel regelmatig de kleding moet vervangen of grotere luiers nodig hebt. Te strakke kleding en luiers werken ook niet mee om luieruitslag te voorkomen.
Tandjes
En dan hebben we nog het grote feest van tanden krijgen. Meestal vanaf een maand of 4 kunnen baby’s al tandjes krijgen. Tandjes krijgen geeft bij kinderen vaak een veranderd ontlastingspatroon waarbij de poep dun en zuur kan worden. Het is nog onduidelijk waar dit door komt, maar het lijkt erop dat de baby zijn eigen weerstand moet gaan ontwikkelen. De eerste 5 maanden is hij/zij nog beschermd door de stoffen die vanuit de moeder heeft meegekregen, maar daarna moet de baby zelf aan de slag. En 80% van ons immuunsysteem bevindt zich rondom de darmen.
Veranderd voedselpatroon
Vanaf 4 maanden ongeveer mag je rustig aan wat ander voedsel dat borst- of flesvoeding aanbieden. Deze nieuwe voedingsstoffen geven uiteraard ook een verandering van de ontlasting en darmflora. Dit kan ook effect hebben op de samenstelling van het poepje.
Luieruitslag voorkomen in beter dan genezen
Luieruitslag voorkomen kan een hele missie zijn, zeker als je naar alle bovenstaande oorzaken kijkt. Maar we geven je toch wat tips mee.
1. Vaak verschonen
Probeer de luier zoveel mogelijk te verschonen nadat je baby zijn behoefte heeft gedaan.
2. Smeer de billen in met een beschermende balsem, crème of zalf
Smeer de babybillen na verschonen in met een verzorgende natuurlijke balsem, crème of zalf. Wij hebben in de winkel allerlei mooie producten zoals onze eigen Kattenvet op basis van olijfolie en bijenwas. Of van Weleda de billenzalfproducten met zink erin.
3. Gebruik geen chemische geparfumeerde doekjes
Gebruik schoon lauw water om de billen schoon te maken.
3. Lekker geen luier
Gebruik even een tijdje geen luier, helemaal bij al geïrriteerde billen of huid. Laat je kind even lekker liggen zonder luier.
Heb je al voldoende maatregelen genomen tegen luieruitslag of zelfzorgproducten gebruikt, maar zijn de klachten na 2 dagen nog niet verminderd?
Is de uitslag begonnen met felrode plekken en zijn er nu ook schilferende randjes rondom de rode plekken te zien, terwijl de uitslag niet minder wordt?
Voel je je ongerust over de uitslag van je baby? Raadpleeg dan altijd een huisarts.
Het bericht Luieruitslag bij je baby verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.