Makkelijk groente kweken? De 20 beste groenten & tips

15 jun. 2018 09:46:50

Makkelijk veel groente kweken in je eigen kweekkas? Als je een kweekkasje koopt is dat een toevoeging aan iedere tuin. Er kunnen veel groenten in worden geweekt. Maar voordat je overweegt om een kweekkas of kleine kweekkas te kopen is het belangrijk om te weten wat de voordelen zijn en welke groenten je kunt kweken in welke maanden. In deze blog hebben de groenspecialisten van Voordeeldrogisterij alles op een rijtje gezet, wat de voordelen zijn en welke groente je kunt kweken in een kweekkas en mini kweekkas.

Voordelen van een groente / broeikas

Een broeikas is een mooie toevoeging aan iedere tuin, en je verlengt de seizoenen. Een broeikas is voor zowel beginnende als gevorderde kwekers. Met een kweekkas kun je planten in je tuin gemakkelijk een droge, warme plek geven. Als je overweegt om een kweekkas of mini kweekkas te kopen wil je natuurlijk wel de voordelen weten van een groente/broeikas. Ik heb daarom de voordelen van een groente/broeikas hieronder opgesomd.

– In de tuinkas kun je in de winter groenten laten groeien die het buiten niet zouden overleven. Enkele voorbeelden hiervan zijn andijvie, rucola, radijs en sla. In het voorjaar kun je bijvoorbeeld spitskool, worteltjes, mosterdblad en bloemkool laten groeien, terwijl dat buiten nog niet mogelijk is;

– In een kweekkas kun je dus ook wat vroeger zaaien, zo wordt de plant groot en sterk. Als het dan tijd is voor de plant kun je de plant buiten uitplanten;

– Ook kun je bijvoorbeeld Dahlia’s, Fuchsia’s en Canna’s eind maart in de pot oppotten. Als het dan tijd is om buiten te worden uitgeplant, zijn het al mooie planten in plaats van knollen, wortels of bollen;

– In de zomer kan het in de kleine kweekkas en broeikas makkelijk 45 graden worden. Zo kun je er andere bloemen of groenten in laten groeien dan dat buiten kan;

– Het seizoen kan verlengt worden. In de broeikas kun je in september/oktober nog komkommers, pepers of tomaten plukken, terwijl die buiten al lang weg zijn;

– In een kweekkas en kleine kweekkas regent en waait het niet, dus kun je zonder problemen koudekiemers zaaien;

– In de winter kan je er winterharde kuipplanten laten overwinteren.

Een (kleine) kweekkas  geeft je veel meer mogelijkheden per seizoen. Veel mensen vinden dan ook dat een broeikas een vrij en rijk gevoel geeft. Een groente / broeikas is een luxe die alleen mensen met groene vingers herkennen. Als het buiten de hele dag regent kun je in je mini kweekas of kweekkas zaaien, planten, stekken bijvoorbeeld, dat is toch ideaal! Of als het buiten maar een graad of 5 is, kun je in de kweekkas zaaien of opruimen. Als je de deur dicht houdt, is het in de mini kweekkas of kweekkas een heerlijke temperatuur van zo’n 20 graden!

Welke groente kweken in welke maand?

In een tuinkas zijn gunstige omstandigheden en daardoor worden de kweek mogelijkheden veel meer uitgebreid. Maar welke groente kun je kweken in welke maand? De tuinspecialisten van Voordeeldrogisterij hebben alles op een rijtje gezet.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Januari

– Koolrabi
– Kropsla
– opgekweekte Ramenassen
– Meloenen
– Lelies
– Delphinium.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Februari 

– Pepers
– Aubergines
Bazielkruid
– Radijs
– Rammenas
– Waterkers
– Pluksla
– Peterselie
– Dille
– Kervel
– Opkweken van peterseliewortels en bieslookkluit
– Vroege Bloemkool
– Koolrabi
– Krobsla
– Selderie
– Vroege witte kool
– Vroege Savooikool
– Uien
– Worteltjes
– Spinazie
– rode Biet
– Spinazie.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Maart

Het voorjaar gaat van start in maart, in deze periode kunnen de volgende groente- en fruitsoorten worden gekweekt in de broeikas of kleine kweekkas
– Tomatenplanten
– Broccoli
– Aubergines
– Meloen
– Kervel
– Radijsjes
– Prei (zomerprei)
– Gemiddelde vroege Bloemkool
– Paprika’s
– Erwten
– Voorkweken van vroege aardappelen.
– Sla
– Radijs.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – April 

In april kunnen weer verschillende groenten en fruit worden gekweekt in de broeikas of kleine kweekkas, zoals:
– Tomatenplanten
– vroege Bloemkool
– Pompoen
– Paprika’s
– Maïs (suikermaïs)
– witte Selder
– Komkommer
– Prei (zomerprei)
– Meloen
– Stokbonen
– late Prei
– Aubergines
– Augurken
– Tuinkers
– Kervel
– Radijsjes
– Sla
– Rabarber
– Witlof.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Mei

In de maand mei kunnen er weer veel gewassen gekweekt worden!  De gewassen die gekweekt kunnen worden in het kweekkasje zijn:
– vroege Bloemkool
– Stambonen
– Komkommers
– Meloen
– Selderie
– Kervel
– Stokbonen
– Aubergines
– Paprika
– Courgettes
– bietjes
– vroege worteltjes.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Juni

In deze maand kunnen de volgende groenten in je broeikas of kleine kweekkas gekweekt worden:
– Sla
– Peterselie
– Kervel
– Radijs
– Andijvie
– Slaboontjes
– Mosterd
– Tuinkers.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Juli

In de zomer kan prima worden doorgekweekt in een kweekkasje. Maar weet je niet welke gewassen? Wij hebben het op een rijtje gezet! De gewassen die kunnen worden gekweekt in een tuinkas of kleine kweekkas zijn:
– Tomaten
– Meloenen
– Komkommers
– Aubergines
– Prei (winterprei)
– Sla
– Radijs
– Tuinkers
– Paprika
– Peterselie
– Suikerbroodsla.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Augustus

In de maand augustus kun je weer volop gaan kweken. De gewassen die je kunt kweken in het kweekkasje zijn:
– Tomaten
– Meloen
– Suikerbroodsla
– Veldsla
– Uien
– Prei (winterprei)
– Radijs
– Tuinkers
– Winterandijvie.

Augustus is ook de perfecte maand om te oogsten, de volgende gewassen kunnen worden geoogst:
– Sla
– Radijs
– Tuinkers
– Paprika
– Aubergines
– Meloen
– Komkommers.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – September

Als het de maand september is  betekent dat, dat de herfst er weer aan komt ! Gelukkig kun je met een broeikas gewoon door blijven kweken. In de maand september kun je de volgende gewassen kweken in een mini kweekkas of tuinkas:
– Krobsla (vroege soort)
– Koolrabi
– Radijs
– Chrysanten
– Veldsla
– Spinazie
– Druiven
– Perziken
– Abrikozen.

Net als in de maand augustus kun je in de maand september ook weer gewassen oogsten. De gewassen die kunnen worden geoogst zijn:
– Sla
– Radijs
– Tuinkers
– Tomaten
– Paprika
– Aubergines
– Meloen
– Komkommer.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – Oktober

In de maand oktober is de herfst volop in gang! Je kunt alvast beginnen met het zaaien van Sla voor de oogst in het voorjaar. De gewassen die kunnen worden geoogst deze maand zijn:
– Sla
– Tomaten
– Paprika’s
– Aubergines
– Meloen.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – November

In de maand november kunnen niet veel gewassen worden gekweekt. De gewassen die het beste kunnen worden gekweekt in het kweekkasje in deze maand zijn:
– Spinazie
– Plantuitjes
– Druiven.

Welke groenten kweken in tuinkas / buiten – December

De winter staat voor de  deur, een rustige periode dus. We maken van deze rustige periode gebruik voor een grote schoonmaak- en onderhoudswerken aan de broeikas. De gewassen die je gewoon in de kweekkas kunt laten staan zijn:
– Begonia’s
– Knolbegonia’s
– Salvia’s
– Canna’s
– Surfinia’s
– Fuchsiastekken

Groenten kweken in kas

Zoals hierboven is beschreven zijn er veel gewassen en planten dat in een broeikas kan worden gekweekt. Maar hoe kweek je de gewassen? Hieronder hebben we een uitleg gegeven over een paar gewassen.

Een kropsla:

Wanneer? 
Sla kun je van maart tot augustus direct buiten zaaien. Het is verstandig om kleine beetjes te zaaien, zo kun je de oogst goed bij houden, want als de sla te lang staat zonder geoogst te worden, schiet de sla door. Als je sla eerder wilt zaaien, kun je binnen voor zaaien, maar dat raden wij niet aan. Het is te donker en te warm in huis, hierdoor krijg je lange dunne sprieten die zwak zijn.

Hoe?
Meestal gebruiken wij bakjes van de supermarkt waarin bijvoorbeeld vlees heeft gezeten. De Sla moet breedwerpig dun gezaaid worden op potgrond met wat grof zand erdoor. Wel moet in de bodem wat gaatjes zitten voor de afwatering.
Bedek de zaden heel dun. Slazaden hebben graag wat licht bij de kieming. Tussen de 1 en 2 weken ontkiemen de zaden en week of 2 later kun je de zaailingen uitplanten. Als je de grond goed vochtig maakt kun je de zaailingen met worteltjes heel voorzichtig uit het bakje scheppen. Daarna kunnen ze op hun definitieve plaats uitplanten. De sla kan binnen 8 tot 12 weken, al klaar zijn om te oogsten (gerekend vanaf het zaaien)

Aubergines:

Wanneer?
Een aubergines moet binnen gezaaid worden in de maand februari. De aubergines kan in de maand mei gekweekt worden, zowel in kweekkas, kleine kweekkas en buiten. Het beste is om aubergines in een kleine kweekkas of tuinkas te kweken want onder de 20 graden houdt ze op met groeien. Daarom zijn er weinig aubergines die het in de buitenlucht succesvol doen.

Hoe?
Aubergines houden van een grond die luchtig is, voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. Een aubergines houdt zeker niet van een zure grond! Als je de aubergines in de pot houdt is potgrond met 1-5e deel grof zand of vermiculiet prima. Als je de zaailingen in de volle grond plant is het handig om wat rijpe compost door de grond te mengen.

Aanvullende tips:
Aubergines doen het beter in de pot. Een pot warmt sneller op dan de volle grond. Ook kun je de pot in de meest gunstige omstandigheden zetten, en je hebt meer controle over het vocht en de voeding.

Uien:

Wanneer?
Als je een ui in de kweekkas wilt kweken is dat verstandig om dat eind januari en in de maand februari te doen. Als je de uien buiten wilt kweken raad ik aan om dat in maart of begin april te doen.

Hoe?
Zaaiuien kun je het eerste jaar zaaien en ook in het eerste jaar oogsten! Je hebt uien die er 2 jaar over doen, maar de zaaiuien hebben maar 1 jaar nodig. Je kunt de uien meteen ter plaatse zaaien, maar je kunt ze ook voor zaaien, in een koude kas, eind januari. Het stukje grond moet goed los zijn. De kiemduur duurt zo’n 3 tot 4 weken, dat is vrij lang.
Je kunt het voorzaaien natuurlijk ook buiten doen, de kiemduur is dan wel wat langer. Het is dan wel verstandig om er een perspexplaatje overheen te doen. Zo bescherm je de zaden tegen regen of hagel. Als de uitjes kiemen (je ziet dan een groen lusje boven de grond) moet je het plaatje weghalen zodat ze ruimte krijgen om te groeien.
Als je gaat voorzaaien in de kas plant je ze rond maart uit. De ui heeft dan ongeveer een grote spriet van zo’n 10 tot 15 cm.

Wortel:

Wanneer?
Het handige aan een kweekkas en kleine kweekkas is dat wortels vroeger gezaaid kunnen worden. Ze kunnen dan al geplant worden in de maand februari. In de zomer kunnen de wortels buiten worden gezaaid van maart tot augustus en geoogst worden van juli tot december.

Hoe?
Wortels kunnen niet worden voor gezaaid, ze moeten echt ter plaatse gezaaid worden. De zaadjes ontkiemen langzaam, ongeveer 3 weken. Wel kun je de zaadjes voorweken in zand dat een beetje vochtig is, zo ontkiemen ze iets eerder.
Zorg voor een geul van ongeveer 1 centimeter, en zaai daar zo dun mogelijk in. Dek het geultje daarna af met wat zand. Geef ze zaadjes zeer regelmatig water met een gieter.

Spinazie:

Wanneer?
Spinazie groeit snel, ze doen het vooral heel goed in het voorjaar en najaar . Scherpzaad kun je zaaien tussen half februari tot half april of in september. Rondzaad kan in de zomer worden gezaaid.

Je kunt Spinazie dus het hele jaar telen maar pas wel op in de donkere tijden van het jaar. De zomer schiet ze heel snel door. Wij vinden wel dat spinazie heel moeilijk is om te zaaien, wij zaaien nu alleen nog maar in het voor- en najaar en zelfs dan nog met wisselend resultaat, soms groeien ze slecht, het blad verkleurt, de bladeren gaan rotten van het vele regen, ze is opgegeten door slangen of het zaad is al opgegeten door de muizen. Maar wat het meest gebeurt is dat ze doorschieten.
Maar je kunt het altijd proberen, want iedereen heeft een andere grond en andere omstandigheden. Wie weet lukt het jou wel!

Hoe?
Spinazie zaai je niet voor maar je zaait ter plaatse. Als je Spinazie in rijen zaait met niet teveel ruimte krijg ze een klein, mals lichtgroen blad. Bij ruimer zaaien wordt het blad stugger en donkerder. Spinazie wilt een luchtige bodem die vochtvasthoudend is maar niet kletsnat. Spinazie houdt niet van een zure grond, dis als je een zure grond hebt, helpt het om wat kalk te strooien.
Spinazie heeft veel bemesting nodig, wij kiezen altijd voor bloedmeel of een andere stikstofrijke meststof. Als Spinazie vroeg of laat word geteeld is het belangrijk om een zonnig plekje te hebben, terwijl ze in de zomer juist schaduw en koelte wilt.

Aanvullende tips:
Er moet niet een te hoog nitraatgehalte in Spinazie komen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat er in de grond niet teveel stikstof zit. Maar stikstof is belangrijk voor de ontwikkeling van de bladeren van de Spinazie. Je zult een balans moeten vinden tussen voldoende stikstof voor de bladeren maar niet teveel dat ze nitraat op gaat slaan.  

Rode Biet:

Wanneer?
Rode bieten zaaien kan vanaf maart in de kweekkas of mini kweekkas. Als je in de open lucht zaait kan dat in april tot juni. Als je de biet wilt bewaren kun je het beste de tweede helft van mei zaaien.

Hoe?
De afstand tussen de rijen moet 30 cm zijn, later moet het worden uitgedund op zo’n 8 cm, niet verplanten! Rode bieten vinden het niet fijn om in een vers bemeste grond te staan. Een rode Biet vraagt naar een stikstofbemesting. Compost of voldoende geteerde stalmest kunnen ook goed gebruikt worden. Kalium is van groot belang, het zorgt voor een goede oogst, maar is ook goed voor de smaak en bewaarbaarheid van de bietjes. Wacht niet te lang met oogsten, grote bieten zijn fletser van smaak

Aanvullende tips:
Rode Bieten kunnen tot november geoogst worden. Ze moeten met loof en al uit de grond worden getrokken, als de loof verwelkt is kan de loof eraf. Zorg wel dat de bieten niet beschadigen

Andijvie:

Wanneer?
Andijvie kan worden gezaaid in de maanden maart tot augustus. Andijvie wordt het meest in de zomer geteeld, terwijl ze in de zomer, wanneer de dagen het langst zijn, heel snel doorschieten. Als er in de kweekkas of mini kweekkas wordt gekweekt wordt dat gedaan in het vroege voorjaar. Andijvie kiemt en groeit snel.

Hoe?
Als de andijvie eind januari gezaaid worden in het kweekkasje, kun je ze vaak in april al eten. De andijvie die later in het voorjaar buiten wordt gezaaid kan vaak binnen 8 weken gegeten worden. Onze ervaring met binnen zaaien is dat de andijvie vaak lange dunne sprieten krijgen in plaats van plantjes. Zaaien onder koud glas gaat beter. Ze doen langer over het kiemen en groeien, maar groeien wel veel voller.
Later in het voorjaar kunnen ze breedwerpig buiten worden gezaaid, en later de zaailingen verspenen. Wij zaaien zelf altijd in zaaitrays en dan 1 zaadje per plug. Zo kunnen de wortels bij het uitplanten niet beschadigen. Op welke manier je ook zaait, de zaailingen moeten diep genoeg worden uitgezaaid. Als de andijvie wordt uitgeplant, geef ze dan meteen water.

Aanvullende tips:
Andijvie groeit op de gronden die vocht vasthouden en voedzaam zijn. Andijvie heeft basisbemesting nodig met stalmest en/of compost.

Tomatenplanten:

Wanneer?
Als de temperaturen het toelaten kunnen tomaten worden geplant rond april en mei.

Hoe?
Tomaten kunnen buiten worden geteeld, als er niet een te natte zomer is. Ook is het belangrijk dat ze op een zonnige, beschutte plek staan. Als de zomer koud en nat is, groeien tomatenplanten niet goed. Ook komt er dan een schimmel om de hoek kijken. De schimmel heet ‘Phytophthora’, die schimmel is zeer besmettelijk voor tomaten en aardappelen. Als je toch buiten een goede oogst wilt, maak dan een afdakje.
Als je in een kas kweekt ben je niet afhankelijk van het weer en is de kans op een goede oogst veel groter.

Aanvullende tips:
Tomaten groeien op elke grondsoort en groeien vrij snel. Ze maken grote planten, de wortels zijn diep maar ook breed, hierdoor vinden ze een goede bodembewerking en een luchtige grond prettig. Geef tomaten niet teveel stikstofrijke mest want dat zorgt voor veel blad maar minder goede vruchtzetting en dus een minder goede opbrengst.

Paprika:

Wanneer?
Paprika’s hebben behoefte aan warmte. Voor de buitenteelt is het belangrijk om op tijd te beginnen. Zaai ze binnen voor in de maanden februari en maart. Als de plantjes 10 cm groot zijn kunnen ze verspeent worden naar afzonderlijke potten. Daarna kunnen ze in eind mei of begin juni, wanneer het warm weer is buiten worden geplant. Plant voorzichtig over om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Hoe?
Zoals we al zeiden hebben paprika’s behoefte aan warmte. Als je een vroege en goede oogst wilt hebben kun je ze het beste zaaien in een mini kweekkas of kweekkas. Als je ze toch buiten wilt planten moeten ze zo vroeg mogelijk worden gezaaid, het liefst in februari, als de planten dan in mei naar buiten kunnen heb je al forse planten. Als ze dan buiten zijn kies dan voor het zonnigste, warmste en het meest beschutte plekje. Het is verstandig om de grond 3 weken van te voren op te warmen door er een zwart plastic overheen te spannen.

Aanvullende tips:
Paprika’s hebben geen voorkeur voor grondsoort, wel moet de grond voldoende vocht en voeding bevatten. In de kleine kweekkas en kweekkas geven we rond april nog een handje algemene organische moestuinmeststof. Geef de paprika’s niet teveel voeding want dat zorgt voor grote planten met veel blad maar weinig paprika’s.

Zo ziet u maar! Genoeg opties voor het telen van groene in uw tuinkas!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *