Makkelijk groente kweken? De 9 beste groenten & tips

18 jun. 2018 10:51:38

Wil je graag kweken maar je weet niet waarmee je moet beginnen? Of loop je vast? Dan is deze blog alles wat je nodig hebt! Je vind de beste tips over groente kweken en je komt meer te weten over allerlei groentes die je kunt kweken.

De beste tips voor het kweken van groenten

Wil je het kweken van groenten net wat makkelijker maken? Dat kunnen deze tips misschien wel heel handig voor jou zijn!

Begin binnen

Veel groenten kun je zowel buiten als binnen zaaien. Als je het binnen doet kun je vaak al in maart beginnen, maar als je buiten zaait moet je vaak een maand langer wachten. Dus als je het binnen doet kun je eerder oogsten en in sommige gevallen kun je daardoor op hetzelfde stukje grond nog een keer iets anders verbouwen in hetzelfde jaar. Zo spreid je de oogst beter en heb je meer opbrengst van je kleine tuintje. Het beste kun je werken met turfpotjes, die kun je later met potje en al in de tuin graven omdat de wortels van je plantje er gewoon doorheen groeien als ze sterk genoeg zijn. Zet de turfpotjes in een kweekbak zodat ze wat warmer worden en beter beschermd zijn.

De truc is vervolgens om goed te timen wanner je plantjes er klaar voor zijn om naar buiten te gaan. Ben je te vroeg dan krijgen ze het een paar weken koud buiten, ben je te laat dan hebben ze binnen al even honger gehad. Het beste moment lijkt te zijn als de eerste worteltjes door de turfpotjes komen.

Kruiden in potten

Koop bij het tuincentrum een handjevol aardewerken bloempotten. Je moet potten met een gat onderin hebben, anders stromen ze vol als het veel regent. Het helpt om wat verschillende maten te kopen omdat sommige kruiden een stuk harder groeien dan anderen. De oregano, tijm en munt gaan in kleine potten, bieslook en krulpeterselie hebben al wat meer ruimte nodig en de dille heeft de grootste bloempot nodig. Door de kruiden in potten zitten kun je ze makkelijk verplaatsen.

Voordelen:

  • Aardewerk potten warmen door de zon op, zodat de planten wat warmer worden en sneller groeien.
  • Potten met een gat onderin zorgt dat hij niet vol raakt.

Nadelen:

  • Je moet ze vaker water geven.

Bouw een groentebak

Door een groentebak te maken kun je makkelijker werken en krijg je minder snel ongedierte in je moestuintje.

  1. Koop 4 geïmpregneerde planken en schroef ze in een rechthoek aan elkaar.
  2. Schep er aarde in en je verhoogde groentebak is klaar.

Verbouw tomaten en pepers in potten

Tomaten en pepers houden van een warm klimaat. In Nederland kun je ze ook verbouwen, maar dan moet je ze wel wat extra aandacht geven. Gelukkig groeien ze omhoog en kun je veel oogsten van een kleine plant. Vooral de pepers zijn een aanrader omdat je van één plant met een beetje geluk 20 japalenos en chilipepers kunt plukken. En vaak zijn ze ook niet allemaal tegelijk klaar maar juist verspreid over een periode van 1 maand. Tomaten en pepers kweek je ook eerst in een turfpotje. Maar voordat je ze buiten zet kun je ze het beste verpotten in goedkope plastic bloempotten van 15 a 20 cm breed. Daarin zet je ze in de vensterbang zodat ze lekker warm binnen doorgroeien. Koop wat bamboestokken van ca. 1 meter zodat je elke plant kunt begeleiden om mooi omhoog te groeien. Pas als het buiten definitief mooi weer wordt en de planten binnen misschien al 70 cm zijn verhuis je de potten naar buiten. Zet ze daar op een beschutte warme plek.

Gebruik de hoogte

In een kleine tuin heb je weinig ruimte. Daarom is het slim om te kijken wat je in de hoogte kunt doen. Een klimrek is eenvoudig aan je schutting te maken en zorgt ervoor dat klimplanten meer houvast hebben als ze tegen de schutting klimmen. En een pergola geeft klimplanten nog meer mogelijkheden. En het laat je tuin ook nog is groter lijken!

Biologische groenten zijn lekkerder

Vind jij groentes niet zo geweldig? Probeer dan biologische groenten! Koop biologische zaden, plantjes en aarde voor in je tuin. Als je het zelf maakt weet je ook dat er geen bestrijdingsmiddelen of andere rommel in zit en je oogst puur is.

Geef je groenten niet elke dag water

Dan ‘denken’ groenten dat ze zich niet te diep moeten wortelen om water te zoeken. Om de twee à drie dagen bewateren is voldoende. Geef bij voorkeur ’s avonds water aan de voet van de plant, dan hebben de aarde en genoeg tijd om het op te nemen en kan het niet verdampen door de zonneschijn. Vriest het ’s nachts nog, dan geen je beter ’s morgens water.

Een laagje aarde als bescherming

Leg altijd een laagje aarde over je gezaaide of geplante groenden en kruiden. Dat voorkomt dat vogels de zaadjes oppikken of dat ze wegwaaien. De aarde zorgt er ook voor dat vocht wordt vastgehouden en dat de zaden op zonnige dagen niet verbranden.

Groenten kweken in kas

Bovenstaande tips zijn meer van algemene aard. Maar hoe kweek je de gewassen? Hieronder hebben we een uitleg gegeven over een paar gewassen.

Een kropsla:

Wanneer? 
Sla kun je van maart tot augustus direct buiten zaaien. Het is verstandig om kleine beetjes te zaaien, zo kun je de oogst goed bij houden, want als de sla te lang staat zonder geoogst te worden, schiet de sla door. Als je sla eerder wilt zaaien, kun je binnen voor zaaien, maar dat raden wij niet aan. Het is te donker en te warm in huis, hierdoor krijg je lange dunne sprieten die zwak zijn.

Hoe?
Meestal gebruiken wij bakjes van de supermarkt waarin bijvoorbeeld vlees heeft gezeten. De Sla moet breedwerpig dun gezaaid worden op potgrond met wat grof zand erdoor. Wel moet in de bodem wat gaatjes zitten voor de afwatering. 
Bedek de zaden heel dun. Slazaden hebben graag wat licht bij de kieming. Tussen de 1 en 2 weken ontkiemen de zaden en week of 2 later kun je de zaailingen uitplanten. Als je de grond goed vochtig maakt kun je de zaailingen met worteltjes heel voorzichtig uit het bakje scheppen. Daarna kunnen ze op hun definitieve plaats uitplanten. De sla kan binnen 8 tot 12 weken, al klaar zijn om te oogsten (gerekend vanaf het zaaien)

Aubergines:

Wanneer?
Een aubergines moet binnen gezaaid worden in de maand februari. De aubergines kan in de maand mei gekweekt worden, zowel in kweekkas, kleine kweekkas en buiten. Het beste is om aubergines in een kleine kweekkas of tuinkas te kweken want onder de 20 graden houdt ze op met groeien. Daarom zijn er weinig aubergines die het in de buitenlucht succesvol doen.

Hoe? 
Aubergines houden van een grond die luchtig is, voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. Een aubergines houdt zeker niet van een zure grond! Als je de aubergines in de pot houdt is potgrond met 1-5e deel grof zand of vermiculiet prima. Als je de zaailingen in de volle grond plant is het handig om wat rijpe compost door de grond te mengen.

Aanvullende tips: 
Aubergines doen het beter in de pot. Een pot warmt sneller op dan de volle grond. Ook kun je de pot in de meest gunstige omstandigheden zetten, en je hebt meer controle over het vocht en de voeding.

Uien:

Wanneer?
Als je een ui in de kweekkas wilt kweken is dat verstandig om dat eind januari en in de maand februari te doen. Als je de uien buiten wilt kweken raad ik aan om dat in maart of begin april te doen.

Hoe?
Zaaiuien kun je het eerste jaar zaaien en ook in het eerste jaar oogsten! Je hebt uien die er 2 jaar over doen, maar de zaaiuien hebben maar 1 jaar nodig. Je kunt de uien meteen ter plaatse zaaien, maar je kunt ze ook voor zaaien, in een koude kas, eind januari. Het stukje grond moet goed los zijn. De kiemduur duurt zo’n 3 tot 4 weken, dat is vrij lang. 
Je kunt het voorzaaien natuurlijk ook buiten doen, de kiemduur is dan wel wat langer. Het is dan wel verstandig om er een perspexplaatje overheen te doen. Zo bescherm je de zaden tegen regen of hagel. Als de uitjes kiemen (je ziet dan een groen lusje boven de grond) moet je het plaatje weghalen zodat ze ruimte krijgen om te groeien. 
Als je gaat voorzaaien in de kas plant je ze rond maart uit. De ui heeft dan ongeveer een grote spriet van zo’n 10 tot 15 cm.

Wortel:

Wanneer?
Het handige aan een kweekkas en kleine kweekkas is dat wortels vroeger gezaaid kunnen worden. Ze kunnen dan al geplant worden in de maand februari. In de zomer kunnen de wortels buiten worden gezaaid van maart tot augustus en geoogst worden van juli tot december.

Hoe? 
Wortels kunnen niet worden voor gezaaid, ze moeten echt ter plaatse gezaaid worden. De zaadjes ontkiemen langzaam, ongeveer 3 weken. Wel kun je de zaadjes voorweken in zand dat een beetje vochtig is, zo ontkiemen ze iets eerder. 
Zorg voor een geul van ongeveer 1 centimeter, en zaai daar zo dun mogelijk in. Dek het geultje daarna af met wat zand. Geef ze zaadjes zeer regelmatig water met een gieter.

Spinazie:

Wanneer?
Spinazie groeit snel, ze doen het vooral heel goed in het voorjaar en najaar . Scherpzaad kun je zaaien tussen half februari tot half april of in september. Rondzaad kan in de zomer worden gezaaid.

Je kunt Spinazie dus het hele jaar telen maar pas wel op in de donkere tijden van het jaar. De zomer schiet ze heel snel door. Wij vinden wel dat spinazie heel moeilijk is om te zaaien, wij zaaien nu alleen nog maar in het voor- en najaar en zelfs dan nog met wisselend resultaat, soms groeien ze slecht, het blad verkleurt, de bladeren gaan rotten van het vele regen, ze is opgegeten door slangen of het zaad is al opgegeten door de muizen. Maar wat het meest gebeurt is dat ze doorschieten. 
Maar je kunt het altijd proberen, want iedereen heeft een andere grond en andere omstandigheden. Wie weet lukt het jou wel!

Hoe? 
Spinazie zaai je niet voor maar je zaait ter plaatse. Als je Spinazie in rijen zaait met niet teveel ruimte krijg ze een klein, mals lichtgroen blad. Bij ruimer zaaien wordt het blad stugger en donkerder. Spinazie wilt een luchtige bodem die vochtvasthoudend is maar niet kletsnat. Spinazie houdt niet van een zure grond, dis als je een zure grond hebt, helpt het om wat kalk te strooien. 
Spinazie heeft veel bemesting nodig, wij kiezen altijd voor bloedmeel of een andere stikstofrijke meststof. Als Spinazie vroeg of laat word geteeld is het belangrijk om een zonnig plekje te hebben, terwijl ze in de zomer juist schaduw en koelte wilt.

Aanvullende tips:
Er moet niet een te hoog nitraatgehalte in Spinazie komen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat er in de grond niet teveel stikstof zit. Maar stikstof is belangrijk voor de ontwikkeling van de bladeren van de Spinazie. Je zult een balans moeten vinden tussen voldoende stikstof voor de bladeren maar niet teveel dat ze nitraat op gaat slaan.  

Rode Biet:

Wanneer?
Rode bieten zaaien kan vanaf maart in de kweekkas of mini kweekkas. Als je in de open lucht zaait kan dat in april tot juni. Als je de biet wilt bewaren kun je het beste de tweede helft van mei zaaien.

Hoe?
De afstand tussen de rijen moet 30 cm zijn, later moet het worden uitgedund op zo’n 8 cm, niet verplanten! Rode bieten vinden het niet fijn om in een vers bemeste grond te staan. Een rode Biet vraagt naar een stikstofbemesting. Compost of voldoende geteerde stalmest kunnen ook goed gebruikt worden. Kalium is van groot belang, het zorgt voor een goede oogst, maar is ook goed voor de smaak en bewaarbaarheid van de bietjes. Wacht niet te lang met oogsten, grote bieten zijn fletser van smaak

Aanvullende tips: 
Rode Bieten kunnen tot november geoogst worden. Ze moeten met loof en al uit de grond worden getrokken, als de loof verwelkt is kan de loof eraf. Zorg wel dat de bieten niet beschadigen

Andijvie:

Wanneer?
Andijvie kan worden gezaaid in de maanden maart tot augustus. Andijvie wordt het meest in de zomer geteeld, terwijl ze in de zomer, wanneer de dagen het langst zijn, heel snel doorschieten. Als er in de kweekkas of mini kweekkas wordt gekweekt wordt dat gedaan in het vroege voorjaar. Andijvie kiemt en groeit snel.

Hoe?
Als de andijvie eind januari gezaaid worden in het kweekkasje, kun je ze vaak in april al eten. De andijvie die later in het voorjaar buiten wordt gezaaid kan vaak binnen 8 weken gegeten worden. Onze ervaring met binnen zaaien is dat de andijvie vaak lange dunne sprieten krijgen in plaats van plantjes. Zaaien onder koud glas gaat beter. Ze doen langer over het kiemen en groeien, maar groeien wel veel voller. 
Later in het voorjaar kunnen ze breedwerpig buiten worden gezaaid, en later de zaailingen verspenen. Wij zaaien zelf altijd in zaaitrays en dan 1 zaadje per plug. Zo kunnen de wortels bij het uitplanten niet beschadigen. Op welke manier je ook zaait, de zaailingen moeten diep genoeg worden uitgezaaid. Als de andijvie wordt uitgeplant, geef ze dan meteen water.

Aanvullende tips: 
Andijvie groeit op de gronden die vocht vasthouden en voedzaam zijn. Andijvie heeft basisbemesting nodig met stalmest en/of compost.

Tomatenplanten:

Wanneer?
Als de temperaturen het toelaten kunnen tomaten worden geplant rond april en mei.

Hoe?
Tomaten kunnen buiten worden geteeld, als er niet een te natte zomer is. Ook is het belangrijk dat ze op een zonnige, beschutte plek staan. Als de zomer koud en nat is, groeien tomatenplanten niet goed. Ook komt er dan een schimmel om de hoek kijken. De schimmel heet ‘Phytophthora’, die schimmel is zeer besmettelijk voor tomaten en aardappelen. Als je toch buiten een goede oogst wilt, maak dan een afdakje. 
Als je in een kas kweekt ben je niet afhankelijk van het weer en is de kans op een goede oogst veel groter.

Aanvullende tips:
Tomaten groeien op elke grondsoort en groeien vrij snel. Ze maken grote planten, de wortels zijn diep maar ook breed, hierdoor vinden ze een goede bodembewerking en een luchtige grond prettig. Geef tomaten niet teveel stikstofrijke mest want dat zorgt voor veel blad maar minder goede vruchtzetting en dus een minder goede opbrengst.

Paprika:

Wanneer?
Paprika’s hebben behoefte aan warmte. Voor de buitenteelt is het belangrijk om op tijd te beginnen. Zaai ze binnen voor in de maanden februari en maart. Als de plantjes 10 cm groot zijn kunnen ze verspeent worden naar afzonderlijke potten. Daarna kunnen ze in eind mei of begin juni, wanneer het warm weer is buiten worden geplant. Plant voorzichtig over om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Hoe?
Zoals we al zeiden hebben paprika’s behoefte aan warmte. Als je een vroege en goede oogst wilt hebben kun je ze het beste zaaien in een mini kweekkas of kweekkas. Als je ze toch buiten wilt planten moeten ze zo vroeg mogelijk worden gezaaid, het liefst in februari, als de planten dan in mei naar buiten kunnen heb je al forse planten. Als ze dan buiten zijn kies dan voor het zonnigste, warmste en het meest beschutte plekje. Het is verstandig om de grond 3 weken van te voren op te warmen door er een zwart plastic overheen te spannen.

Aanvullende tips: 
Paprika’s hebben geen voorkeur voor grondsoort, wel moet de grond voldoende vocht en voeding bevatten. In de kleine kweekkas en kweekkas geven we rond april nog een handje algemene organische moestuinmeststof. Geef de paprika’s niet teveel voeding want dat zorgt voor grote planten met veel blad maar weinig paprika’s.

 Zo ziet u maar! Genoeg opties voor het telen van groene in uw tuinkas!

Lees meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *