Mooi haar met de perfecte haarborstel? Haarverzorging voor beginners!

16 jan. 2018 14:06:55


U vindt ze vrijwel in iedere kamer: slaapkamer, badkamer en ook een salon!
Ze worden elke dag gebruikt door professionals, beautyliefhebbers of gewoon mensen zoals we.
Ze helpen uw haar te ontklitten, helpen het haar glad en soepel te maken en ook creëren ze volume of krullen.
U vindt ze in bijna iedere slaapkamer, badkamer en salon.
U kent het allemaal wel, de haarborstels!

Haarborstels zijn een onmisbare stylingtool en zijn in grote aantallen aanwezig in webshops en winkels. Maar het stopt niet daar! Haarborstels zijn in verschillende varianten beschikbaar. Hoewel het kiezen van de perfecte haarborstel enigszins wel een hele klus lijkt, is het niet onmogelijk. Bij het kiezen van de perfecte haarborstel vragen mensen zich dan vraag af: Welke haarborstel moet ik kiezen? Welke soorten haarborstels heb je? En welke haarborstel is de juiste voor mijn haar? Voor dat probleem kunt u terecht bij deze blog! In deze blog kunt u met maar slechts 3 vragen achterhalen welke haarborstel aan uw wensen voldoet en geschikt is voor uw haar.

Met deze blog zal ik u in drie onderdelen begeleiden, op zoek naar uw perfecte haarborstel. Bij elk onderdeel wordt één van de bovenstaande vragen behandeld met daarbij een advies! Bij elke vraag wordt uitgebreid uitgelegd hoe u uiteindelijk er achter kunt komen welke haarborstel het meest geschikt voor uw haar is!

De 3 vragen die u uzelf moet afvragen zijn:

1.) Wat wil ik met de haarborstel doen?

– Ontklitten en Glad maken? Kies dan voor een Paddle Brush, Pneumatische Borstel, Detangler Brush of Looper Brush.
– Stylen, Krullen of Volume Creëren? Kies dan voor een Föhnborstel, Ronde Borstel, Toupeerborstel, Styling Borstel en Vent Brush. 

2.) Wat voor haartype heb ik? Welke pennen of haartjes moet ik kiezen voor mijn haartype?

– Heb ik fijn haar? Kies dan een haarborstel met Natuurlijk Zwijnenhaar.
– Heb ik dik haar? Kies dan een haarborstel met Synthetisch Haar.

3.) Aan welke specifieke eigenschappen moet mijn haarborstel aan voldoen?

– Hier wordt uitgebreid uitgelegd waar u moet opletten bij het kiezen van de perfecte haarborstel. 

1.) Wat wil ik met de haarborstel doen?

U kunt veel dingen doen met een haarborstel. In deze blog gaan we die delen in 2 groepen:

1.) Ontklitten & Glad Maken.
2.) Stylen, Krullen of Volume Creëren.

Hieronder zullen we in 9 subcategorien de meest voorkomende soorten haarborstels bespreken. De borstels van nummer 1 tot 4 zijn geschikt om uw haar te onklitten en glad te maken. De borstels van nummer 5 tot 9 zijn afwisselend en zijn geschikt om te stylen, haar krullen of volume te creëren.

 

Borstel 1.) Paddle Brush

– Vorm: Vierkant
– Ideaal voor: Lang Haar
– Resultaat: Ontklit Haar – Glad Haar
– Ook wel bekend als: Platte Borstel – Flat Brush – Peddel Borstel

De Paddle Brush is herkenbaar aan zijn grote, hoekige oppervlak en dankt zijn naam aan de peddel. Deze borstel is vaak voorzien van nylon pennen met een kunststof bolletje erop, maar soms ook van zwijnenhaartjes zonder bolletje. Door de veerkracht van dit kussen bewegen de pennen of haartjes flexibel mee tijdens het borstelen en glijden ze voorzichtiger door uw haar.

Paddle Brushes worden met name gebruikt om lang haar te ontklitten en glad te maken. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld een paardenstaart. Ook wordt deze haarborstel gebruikt in combinatie met de föhn om het gladder te maken.

Borstel 2.) Pneumatische Borstel

– Vorm: Ovaal
– Ideaal voor: Elke haarlengte
– Resultaat: Ontklit Haar – Glad Haar
– Ook wel bekend als: Classic Brush – Ovale Borstel – Opkamborstel – Cushion Brush

De Pneumatische Borstel verschilt niet veel van de Paddle Brush. Alles is hetzelfde, behalve de vorm. De Paddle Brush is namelijk vierkant en de Pneumatische Borstel is ovaal. In de meeste gevallen heeft de Pneumatische Borstel een kleiner oppervlak en dat maakt de borstel dus ook geschikt voor kort haar. U kunt deze haarborstel dagelijks gebruiken om uw haar te ontklitten en glad te maken. 

Houd er wel rekening mee dat als u de Pneumatische Borstel in combinatie met een Föhn gebruikt, u niet zo’n glad kapsel krijgt als met de Paddle Brush. Dat komt omdat de Pneumatische Borstel overal een ronde rand heeft.

 

Borstel 3.) Detangler Brush

– Vorm: Verschillend
– Ideaal voor: Elke haarlengte
– Resultaat: Ontklit Haar – Glad Haar
– Ook wel bekend als: Detangling Brush – Detangle Brush – Tangle Teezer – Antiklit Borstel

De Detangler Brush is een verzamelnaam voor haarborstels die op de Tangle Teezer lijken. Ze zijn bekend om hun pijnloze ontklittingen. De vorm verschilt, maar het materiaal is vrijwel altijd kunststof. Dit geldt ook voor de pennen die eraan vast zitten. De pennen zijn dun en flexibel, wat ze ideaal maakt voor ontklitten. En omdat de pennen van kunststof zijn, maakt dat de haarborstels meer geschikt voor dik en weerbarstig haar, dan fijn en dun haar.

 

Borstel 4.) Looper Brush

– Vorm: Ovaal
– Ideaal voor: Extensions
– Resultaat: Ontklit Haar – Glad Haar
– Ook wel bekend als: Lushious Brush – Wig Brush – Pruikborstel – Looper Borstel

Kenmerkend aan de Looper Brush zijn zonder twijfel de lusjes in plaats van pennen of haren. Hoe u het ook wendt of keert, pennen en haren hebben ‘punten’. De lusjes van de Looper Brush hebben dat niet en hebben een bol uiteinde door de lus. Dit maakt ze veel zachter en dus ook ideaal voor extensions en pruiken. Daarnaast kunt u ze ook gewoon gebruiken voor uw eigen, halflange of lange haar.

 

Borstel 5.) Föhnborstel

– Vorm: Cilinder
– Ideaal voor: Elke haarlengte
– Resultaat: Volume – Gekruld Haar
– Ook wel bekend als: Krulborstel – Krulföhn – Roterende Borstel – Elektrische föhnborstel – Elektrische krulborstel – Warme Lucht Borstel – Hot Brush

De namen Föhnborstel, Krulborstel en Ronde Borstel worden onmiskenbaar het meest door elkaar gebruikt. 

De Föhnborstel en Krulborstel zijn hetzelfde. De Ronde Borstel onderscheidt zich van deze twee haarborstels. De Föhnborstel heeft veel weg van de Ronde Borstel. Beide hebben een cilindervormige kop met openingen waar pennen of haren uitsteken. De kop is vaak keramisch. Dit materiaal verspreidt de warmte optimaal, versnelt de droogtijd en heeft een anti-statisch effect. En dat is niet alleen beter voor uw haar, maar levert ook betere resultaten. Het verschil tussen de Föhnborstel en de Ronde Borstel zit echter in de föhn. De Föhnborstel heeft een haardroger of föhn aan de kop bevestigd. De Ronde Borstel heeft dat niet. Bij een Föhnborstel zit u daarnaast wel vaak ‘vast’ aan de bijgeleverde föhn. En deze föhn heeft meestal maar 1 wattage en een vaste diameter. In sommige gevallen kunt u variëren met opzetstukken.

Sommige professionals en beautyliefhebbers hebben de voorkeur voor een Föhnborstel, omdat het gemakkelijker in gebruik is dan de Ronde Borstel. De Ronde Borstel biedt u echter wat meer vrijheid tijdens het stylen.

 

Borstel 6.) Ronde Krulborstel

– Vorm: Cilinder
– Ideaal voor: Elke haarlengte
– Resultaat: Volume – Gekruld Haar
– Ook wel bekend als: Ronde Haarborstel

De Ronde Krulborstel lijkt dus op de Föhnborstel, maar dan zonder een föhn eraan vast. Deze haarborstel heeft een cilindervormige kop met of zonder openingen. Ronde Borstels met openingen zijn vaak van keramiek en hebben haartjes uit de openingen steken. Ronde Borstels zonder openingen zijn meestal van hout. Bij dit soort haarborstel zijn de haartjes dan ook direct aan het hout bevestigd. U kunt de Ronde Borstel gebruiken om krullen en volume te creëren, maar deze borstel wordt vaak ook voor styling gebruikt.

 

Föhnborstel en Ronde Borstel

Zowel de Föhnborstel als Ronde Borstel worden over het algemeen gebruikt om meer krullen, slag en volume in het haar te creëren. Er zijn niet voor niets borstels met diameters die variëren van 12 millimeter tot en met 70 millimeter. 

Ronde Borstels met een kleinere diameter zijn het meest geschikt voor kort haar en geven een wat stevigere krul. Alhoewel, kleine borstels gebruiken in lang haar geeft een minder fijn effect af omdat dit vrijwel altijd klitten en knopen als gevolg heeft. En als u echt pech heeft, kan dit alleen opgelost worden door u haar eraf te knippen. 

Krulborstels met een grotere diameter zijn meer geschikt voor halflang en lang haar. Krulborstels geven daarnaast meer slag en volume. Daarnaast worden deze formaten ook vaak gebruikt bij een boblijn.

 

Borstel 7.) Toupeerborstel

– Vorm: Smal en Rechthoekig
– Ideaal voor: Halflang Haar – Lang Haar
– Resultaat: Volume
– Ook wel bekend als: Backcomb Brush – Teasing Brush – Dressing Out Brush

De Toupeerborstel is herkenbaar aan zijn smalle, rechthoekige vorm. Toupeerborstels komen voor met nylon haartjes en zwijnenhaar. Er bevinden zich slechts 2 of 3 rijen haartjes op de borstel. Deze zitten rechtstreeks vast aan het hout of kunststof.

De toupeerborstel wordt gebruikt om meer volume te creëren in halflang haar en lang haar. Door tegen ‘de draad’ in te kammen, valt het haar niet meer glad samen, maar ontstaat er juist een vollere volumineuze haardos. Toupeerborstels zijn dus ideaal om volume in uw haar te creëren.

Waarschuwing: Touperen is zeer effectief voor volume. Maar doe dit niet te vaak en als u het doet, zorg dan dat voor een goede haarverzorging. Touperen is namelijk schadelijk voor uw haar!

 

Borstel 8.) Styling Borstel

– Vorm: Halve Cilinder
– Ideaal voor: Kort Haar – Halflang Haar
– Resultaat: Stylen – Ontklitten – Volume
– Ook wel bekend als: Styling Brush – Sculpting Brush

De Styling Borstel is volgens velen de meest veelzijdige haarborstel die bestaat. De borstel zelf is meestal gemaakt van kunststof en metaal. De pennen zijn gemaakt van kunststof.

De pennen zitten vast in een rubberen basis en zijn verdeeld in rijen van 5, 7 of 9. Bovendien zijn ze ook voorzien van een bolletje op de punt. U herkent de Styling Borstel aan de halve-cilinder-vorm. En het is precies deze vorm die de haarborstel zo veelzijdig maakt.
Stylen? Ontklitten? Volume? Met de Styling Borstel kan het allemaal!

 

Borstel 9.) Vent Brush

– Vorm: Plat en smal
– Ideaal voor: Kort Haar – Halflang Haar
– Resultaat: Styling – Volume
– Ook wel bekend als: Spijkerborstel – Vented Brush – Visgraatborstel

De Vent Brush wordt gekenmerkt door openingen in de borstel. ‘Vent’ is afgeleid van het woord ventilatie, ofwel de gaten bieden de mogelijkheid tot luchtverplaatsing. Daarnaast is er veel ruimte tussen de kunststof pennen, die vrijwel altijd voorzien zijn van een bolletje op de punt.

U kunt de Vent Brush het beste gebruiken om kort- en halflang haar te föhnen. Met de pennen lift u het haar, zodat de warmte eronderdoor kunt en u volume kunt creëren. De openingen van de Vent Brush zorgen er vervolgens voor dat de lucht ook door de haarborstel gaat en u haar dus sneller droogt. De Vent Brush wordt ook nog wel eens gebruikt als voorbereiding op Föhnborstel. De grote ruimtes tussen de pennen zorgen namelijk dat de natuurlijke beweging van uw haar behouden blijft. Zo kunt u het haar wat droger maken en behoud u tegelijkertijd de ideale basis om met de Föhnborstel aan de slag te gaan.


 

2.) Wat voor haartype heb ik? Welke pennen of haartjes moet ik kiezen voor mijn haartype?


Omdat er een breed aantal soorten aan haarborstels is kunt u bepalen welke u nodig heeft om een bepaald soort resultaat te bereiken. Maar welke haarborstel is nou passend voor welk soort haartype? Die vraag ligt grotendeels aan de bristles, oftewel de haartjes en pennen op de borstels.

Hier zijn 4 soorten borstels:

1.) Zwijnenhaar / Boar Bristle
2.) Synthetisch haar / Nylon Bristle
3.) Boar & Nylon Bristle
4.) Metalen Pennen / Metal Bristle

 

Haarborstel 1.) Zwijnenhaar / Boar Bristle

Zwijnenhaar is 100% natuurlijk en ideaal om fijn en kort haar mee te borstelen. Dit komt omdat de meeste boar bristle brushes een hoge dichtheid van stugge, echter flexibele haartjes hebben en u dus veel grip op het haar houdt. Bovendien sluit zwijnenhaar de haarschubben, waardoor de vochtbalans in uw haar behouden blijft en uw haar zacht en glanzend wordt.

Haarborstel 2.) Synthetisch Haar / Nylon Bristle

Over het algemeen wordt de benaming Nylon gebruikt, maar dit gaat in het algemeen over allerlei synthetische haartjes of pennen. Nylon bristles of haartjes worden met name gebruikt om dik, langer en weerbarstig haar te ontklitten. Ditzelfde geldt voor de dikkere kunststof pennen. Niet voor niets ziet u dit soort bristles vaak terug bij de Paddle Brush en Ovale Brush.

Haarborstel 3.) Boar & Nylon Bristle

De haarborstel met Boar en Nylon haartjes is voor zowel professionals als beautyliefhebbers een ideale borstel om te hebben. De Boar Bristles maken uw haar glad en glanzend. Tegelijkertijd zorgen de Nylon Bristles ervoor dat u haar optimaal ontklit en glad wordt. Deze combinatie maakt de haarborstel geschikt voor zowel dik als dun haar.

Haarborstel 4.) Metalen Pennen / Metal Bristle

Metalen pennen komen tegenwoordig minder vaak voor en worden voornamelijk nog gebruikt bij dieren, pruiken of poppen. Ze zijn het meest onvriendelijk voor uw haar en we raden dan ook af om dergelijke bristles te gebruiken. Vooral omdat de pennen niet flexibel zijn en uw haar sneller beschadigen. Helemaal als u ze gebruikt tijdens het föhnen; ze worden héél heet!

3.) Aan welke specifieke eigenschappen moet mijn haarborstel aan voldoen?


Welke haarborstel de juiste is voor u, hangt natuurlijk ook af van een aantal specifieke eigenschappen. Hieronder zijn 9 eigenschappen van een haarborstel vermeld. U kunt het dan net zoals een checklijst afvinken welke eigenschappen de borstel heeft en zo weet u zeker weet of u de juiste haarborstel koopt.

Eigenschap 1.) Bolletjes op de pennen

Bolletjes op de kunststof pennen zijn het meest belangrijk. De bolletjes zorgen ervoor dat u haar minder snel afbreekt, en dat de hoofdhuid beschermd wordt tegen krassen. Ook zorgen de bolletjes op de pennen ervoor dat de hoofdhuid gestimuleerd wordt. De natuurlijke oliën zullen zich dan eerder verspreiden door het haar en wordt zo gelijk uw haar lekker glad.

Eigenschap 2.) Een haarborstel met kussen

Bij een Paddle Brush, Pneumatische Borstel en een Looper Brush zijn de pennen en haartjes vaak aan een kussen bevestigd. Haarborstels met kussen worden ook wel Cushion Brushes genoemd. Door de veerkracht van het kussen bewegen de pennen flexibel mee tijdens het borstelen en glijden ze voorzichtiger door uw haar. Als een kussen een wenselijk voor u is, let daar dan goed op.

Eigenschap 3.) Anti-statische haarborstel

Veel borstels maken u haar wat statisch. Met name als u glad haar wilt, is dat erg vervelend. Overweeg daarom of u een anti-statische haarborstel wilt. Vooral een keramische borstel en een houten haarborstel voorkomen verdwaalde statische haren.

Eigenschap 4.) Handvat of niet én de grip van uw hand

Een belangrijk onderdeel van een haarborstel is hoe u deze vasthoudt. Een borstel met handvatmaakt dat u overal makkelijker bij kan. Immers, het handvat dient als verlengstuk van uw hand. Maar in sommige gevallen wilt u juist dat u een volledige druk kunt uitoefenen op een borstel. In dat geval heeft u geen handvat nodig, maar juist een borstel waar u uw hand op kunt leggen tijdens het borstelen. Houd in beide gevallen rekening met de grip die uw hand op de haarborstel heeft.

Eigenschap 5.) Grootte van de borstel

Gaat u uw nieuwe haarborstel met name thuis gebruiken of wilt u deze ook vaak meenemen tijdens een vakantie, zakenreis of logeerpartij? U kunt u voorstellen dat een grote haarborstel minder praktisch is om mee te nemen en een kleine juist wel. Een grote haarborstel is daarentegen wel iets makkelijker om u haar mee te borstelen, dan een kleine. Denk dus goed na over de grootte van uw haarborstel.

Eigenschap 6.) Waterbestendig?

Hoewel het niet handig is uw haren onder de douche te borstelen, sinds nat haar zeer kwetsbaar is, kan het zo zijn dat u toch een waterbestendige haar borstel wilt. Zorg dan wel dat u altijd een conditioner in uw haar heeft én dat u haar borstel waterbestendig is. 

Eigenschap 7.) Hittebestendig?

Vaak gaan haarborstels samen met de hitte van een föhn. Maar dit is echter niet altijd het geval! Kijk daarom goed of een borstel die u op het oog hebt, hittebestendig is.

Eigenschap 8.) Grip van de borstel op uw haar

De grip die de borstel op uw haar heeft kan ook belangrijk zijn. Wil u een goede grip? Kies dan een haar borstel met veel rijen van stevige pennen of haartjes of een hoge haardichtheid. Dat laatste wil zeggen dat de pennen en haartjes dicht bij elkaar staan. Des te meer rijen, pennen en haartjes, des te meer grip.

Eigenschap 9.) Met of zonder klein verdeelstukje

Ook ziet u bij sommige haarborstels dat u aan de onderkant van het handvat een klein verdeelstukje uit de borstel kunt halen. Dit is een puntig stukje, waarmee u uw haar in lokken kunt verdelen. Handig voor als u met afzonderlijke haarlokken moet werken, zoals bij het draaien van krullen.

 

Met deze blog hopen we u genoeg te hebben geïnformeerd over het kiezen en vinden van de perfecte haarborstel die aan uw wensen voldoen. Het kan wel zo zijn dat bepaalde begrippen en naamwoorden kunnen verschillen per plaats. Neem ook gerust een kijkje bij onze haarborstels. Gebruik ook de handige productfilters voor een optimaal resultaat.

Bent u er nog niet helemaal uit welke haarborstel geschikt is voor u of heeft u aanvullende vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 038 – 460 71 21 van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 17 uur of via onze e-mail.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *