Oma weet raad: keukentips voor de weerstand

Iedereen kent het wel; je lieve omaatje heeft altijd gouden tips voor als je je niet lekker voelt. Oma tovert nog een middeltje uit de oude doos om je te helpen. En het leuke is, dat je vaak al de producten in huis hebt die je kunnen helpen om je beter te voelen bij een verkoudheid, of als je last hebt van je darmen. Oma weet raad: keukentips voor de weerstand.

Kippenbouillon

Onze oma’s wisten dit al als volkswijsheid: kippenbouillon bij griep en verkoudheid sterkt aan. Maar het werkt ook ondersteunend bij gewrichtsproblemen (onder andere artrose), botaandoeningen (waaronder botontkalking) en voor de huid (veroudering, psoriasis). Grootmoeders voedzame kippenbouillon, is een ouderwetse remedie in de moderne wereld.

Bouillon getrokken van kip inclusief de botten, aangevuld met groenten zoals wortelen en selderij, is een eeuwenoude remedie tegen verkoudheden. Uit recent onderzoek is gebleken dat kippenbouillon meerdere ontstekingsremmende eigenschappen heeft; zoals bijvoorbeeld in de bovenste luchtwegen in het geval van een verkoudheid. Dit zorgt ervoor dat de ontsteking minder hevig wordt. Daarnaast zorgen de macrofagen (soort pacmans die indringers opruimen) veel efficiënter in het aanvechten van virale en bacteriële infecties door bepaalde stofjes die in de kippenbouillon zitten.

Warme kruidenthee met honing

Heb je last van keelpijn? Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember. Je kunt trouwens ook een theelepel koud geslingerde honing zo in je mond stoppen, want dan heb je nog baat bij de antibacteriële stofjes die erin zitten.

Knoflook

Knoflook is een van de meest gebruikte medicinale planten ter wereld en maakt deel uit van de uienfamilie. Dagelijks gebruik van knoflook in de keuken is een beproefd preventief middel tegen bacteriële en virale infecties. Bovendien kan knoflook bij infectie worden ingezet om de ontsteking te remmen. Knoflook heeft antivirale, antibacteriële, antischimmel en anti-oxidatieve eigenschappen. Je kunt de knoflook dagelijks toevoegen aan je eten. Het beste is het om het onverhit te gebruiken. Het mooist is om 2 à 3 teentjes per dag te eten. Voordat je de knoflook in het eten verwerkt, plet dan de teentjes en laat ze even 10 minuten staan. Daardoor heb je minder verlies van de heilzame eigenschappen.

Levertraan

Ja dit is wel eentje uit de oude doos hoor. Maar eigenlijk nog steeds actueel. De meeste ouderen gruwelen ervan want vroeger kreeg je als kind een lepel walvislevertraanolie en dat was nou niet bepaald smakelijk. Maar levertraan bevat vitamine A en D en die zij beide belangrijk voor een goed immuunsysteem. Nou kan ik me voorstellen dat niet iedereen dit nog in huis heeft, maar oma wist ervan!

Appelazijn

Deze remedie is niet de meest smakelijke, maar wel effectief. Appelazijn kent antibacteriële, antivirale en antifungale (antischimmel) eigenschappen. Het blijkt actief tegen infecties met E.Coli, Staphylococcus Aureus en de schimmel Candida Albicans. In welke mate appelazijn ook effectief is tegen virussen wordt nog onderzocht. Appelazijn zet je dus het beste in bij bacteriële infecties of schimmelinfecties, maar met zijn sterke anti-oxidatieve werking is breed toepasbaar.

Anijsmelk

Dit is een oude remedie bij slaapproblemen en buikpijn. Melk kan wel slijmvormend zijn, dus als je al last hebt van slijm is het niet altijd aan te raden. Anijs werkt ontkrampend en rustgevend. Wie kent het niet een glaasje anijsmelk van je oma als je niet kon slapen? Je hebt nog een verschil tussen anijszaad en steranijs. Anijsblokjes uit de winkel bevatten relatief veel suiker. Als je de smaak uit de echte anijs wilt trekken moet je hem wel een tijdje laten sudderen. Uiteraard kun je ook plantaardige melk gebruiken, maar alleen echte melk bevat ook nog tryptofaan, een stof die helpt om te slapen.

Een warme kruik

Een heerlijke warme kruik met een doek eromheen en dan lekker in je bed liggen helpt tegen een koud gevoel en buikpijn. Als je niet lekker bent is het altijd goed om te zweten, des te eerder ontgift je ook van de infectie.

Havermoutpap

Havermout is super verzachtend voor je darmen. Het bevat slijmstoffen en vezels die je darmen verzachten als je buikpijn hebt.

Ui

Een gesneden ui naast je bed: ja lekker ruiken is anders, maar het helpt om je luchtwegen open te houden. Uien maken een zwavelachtige stof aan als ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen mogelijke belagers. De stof zou lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken.

Zout water opsnuiven

Zout heeft een slijmverdunnend effect, dus als je neus dichtzit verdun je zout met warm water en daarvan snuif je een beetje op. In veel neussprays zit een zoutoplossing. Het milieu in je neus en holten is ook heel licht zout. Je hebt vast wel eens gemerkt dat wanneer je niet gezouten water in je neus krijgt dat dit pijnlijk is.

Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.

Een zoutwatermondspoeling kan ook heel goed helpen bij geïrriteerd tandvlees.

Water drinken

Ja zo simpel kan het zijn! Water is DE manier om afvalstoffen van een infectie sneller kwijt te raken en bij koorts is het tevens belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Dus als je ziek bent, vooral veel water drinken.

Slaap!

Slaap is essentieel als je ziek bent. Vaak geeft je lichaam dit al aan. Je bent niet lekker en eigenlijk ben je ook doodmoe. Dit heeft te maken met dat je lichaam heel druk bezig is om indringers te verdrijven en daar is veel energie voor nodig. Dus geef er lekker aan toe en kruip onder de wol!

Kompressen

Dit is echt een oma-dingetje. Tegenwoordig doen wij dit nagenoeg niet meer, maar dit kan toch zeker wel bijdragen. Afwisselend warme en koude kompressen gebruiken, verlicht de druk in je holten en bevordert de doorbloeding. Je kunt 3 à 4 minuten een warme vochtige handdoek (om slijm los te maken) over je gesloten neus en holtegebied heen leggen. Dit wissel je voor een halve minuut af met een koel exemplaar (vermindert eventuele pijn).

Stomen

Het enige wat je nodig hebt is een bak heet water en een grote handdoek. Mocht je nog kruiden in huis hebben als kamille, salie of tijm, dan kun je deze nog toevoegen aan het stoomwater. Kook een liter heet water, giet het in de kom, laat het wat afkoelen tot een verdraagbare temperatuur en ga met je hoofd boven de bak zitten. Pas altijd op met verbrandingsgevaar. Stomen kan goed helpen bij een verstopte neus of verstopte holten.

Al deze tips zijn uit de oude doos en niet van allemaal is wetenschappelijk aangetoond dat ze werken, maar het zijn wel handzame goedkope tips als je niks anders voor handen hebt.

Het bericht Oma weet raad: keukentips voor de weerstand verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *