Voeding kan zowel voor als tegen je werken. Als je last hebt van ontstekingen in je lichaam (bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen) dan is het sterk aan te raden om ontstekingsremmende voeding te eten. In het boek The inflammation Free Diet Plan, wordt voeding ingedeeld in onstekingsbevorderende voeding en ontstekingsremmende voeding. Monica Reinagel gebruikt daarvoor het IF-scoresysteem.
Ontstekingen zijn niet altijd superduidelijk in je lichaam. Er bestaat ook nog zoiets als laaggradige ontstekingen die continu actief zijn. Dit heeft onder andere te maken met de zogeheten systemische reacties.
Wat houdt de IF-score in?
Dit is een systeem dat meer dan 20 verschillende voedingsfactoren verwerkt in een score: essentiële vetzuren, de glycemische index (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere anti-inflammatoire factoren. De hoogte van deze score is elke dag van belang of je iets wel of niet moet eten.
Niet alleen helpt de IF-score voor het remmen van ontstekingen, maar het helpt ook om af te vallen en bij allergische reacties en pijn. Het kan zelfs het verouderingsproces afremmen en op die manier helpen om ouderdomsziekten tegen te gaan. In het boek staan meer dan 1500 voedingsmiddelen die beoordeeld worden aan de hand van de IF-score.
Wanneer is er sprake van ontstekingsreacties in het lichaam?
Soms zijn ontstekingsprocessen heel duidelijk, zoals bijvoorbeeld met een gewrichtsontsteking. Maar er zijn tal van moderne ziekten waarbij ontstekingsprocessen een rol spelen zonder dat je door hebt dat je een ontsteking hebt. Dit noem je ook wel laaggradige ontstekingsreacties. Bij een laaggradige ontsteking is er als het ware continu een licht brandje in het lichaam aanwezig, zonder dat het zich openbaart in een flinke fik. Dit zie je bijvoorbeeld terug in ziekten als hart- en vaataandoeningen, diabetes, depressie, Alzheimer, osteoporose, astma, auto-immuunziekten en kanker. Doordat veel mensen tegenwoordig kampen met overgewicht en diabetes, neemt het aantal problemen dat daardoor ontstaat ook enorm toe.
De risicofactoren voor een verhoogde kans op ontstekingsactiviteit
- Roken
- Overgewicht
- Een zittende leefstijl
- Stress
- Onbeschermde blootstelling aan zonlicht
- Hormoontherapie
- Degeneratieve ziekten waarbij geleidelijk een of meer lichaamsfunctie minder worden. (hart- en vaataandoeningen, diabetes, depressie, Alzheimer, osteoporose, astma, auto-immuunziekten en kanker).
Wanneer geeft je lichaam aan dat er sprake is van een disbalans?
Denk daarbij aan uitingen in de vorm van
- Allergieën
- Gewrichtspijn en stijfheid
- Astma
- Huidaandoeningen als eczeem en psoriasis
- Versnelde huidveroudering
- Prostaatproblemen
Door chronische stress kan je lichaam dusdanig uit balans raken dat allerlei klachten kunnen ontstaan waardoor ontstekingsprocessen aangewakkerd worden. (Het lichaam produceert dan een overdaad van ontstekingseiwitten waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.)
Welke testen kan je doen om het een en ander uit te zoeken over verhoogde ontstekingswaarden?
- Een CRP-test (er is ook nog een mogelijkheid tot een sensitive-CRP-test; deze is nog gevoeliger voor lage verhogingen)
- Het testen op fibrinogeen; dit stofje geeft vooral de neiging van het bloed aan om bloedklonters te vormen.
- Het testen op verhoogde witte bloedcellen, vooral bij vrouwen.
Welke voeding is ontstekingsremmend en kan je dus prima eten?
Wilde vis (met MSC-keurmerk) met omega 3, zoals haring, oesters, makreel, zalm, tonijn, heilbot, sardines, zeebaars.
Kruiden zoals knoflook, uien, cayenne, gember, geelwortel, chilipepers, chilipoeder, kerriepoeder.
Noten zoals hazelnoten, macadamia, pecannoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, walnoten.
Groente zoals chilipepers, uien, knoflook spinazie, alle bladgroenten en koolsoorten, zoete aardappels, wortels, alle kleurtjes van de regenboog qua groente zijn goed.
Mager rood vlees zoals schenkel, stoofpot, flank steak, entrecote, karbonades, varkenshaas, ossenhaas, rosbief, kogelbiefstuk. Vlees heeft de naam ontstekingsbevorderend te zijn, maar daar moet een kanttekening bij geplaatst worden. Mager vlees van biologische oorsprong bevat ook ontstekingsremmende onverzadigde vetzuren. Daarnaast is vlees een goede bron voor foliumzuur, selenium en zink. Alles staat of valt overigens ook met de bereiding van het vlees.
Suikerarm/fructosearm fruit zoals West-Indische kersen (acerola), aardbeien limoenen en citroenen, rabarber, frambozen, grapefruits, bramen, bosbessen, granaatappels.
Granen zoals meergranenbrood, roggebrood, volkorenbrood. Let op: over brood en granen valt heel veel te zeggen. Let vooral op bij het vermoeden van een glutenintolerantie. Daarnaast is er veel verschil in kwaliteit van brood. Wij eten met z’n allen vaak te veel koolhydraten en te weinig vezelrijke groenten. Dus matig met granen en ga uit je dak met groente.
Voeding die er een beetje tussenin valt
Bonen/peulvruchten zijn licht ontstekingsbevorderend, maar mogen met mate wel gegeten worden. Dit heeft te maken met dat het wel effect heeft op de glycemische index door het zetmeel dat erin zit. Bonen zijn onmisbaar als vegetarische eiwitbron dus zeker niet vermijden dan.
Vlees van jonge dieren zoals lamsvlees is meer ontstekingsbevorderend dan van volwassen dieren.
Vetarme zuivel is minder ontstekingsbevorderend dan de volvette soorten. Rauwmelkse biologische producten zijn eerder ontstekingsremmend dan de gangbare gepasteuriseerde soorten.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Fruit is gezond maar met mate vanwege het gehalte aan suikers.
Vermijd de volgende voeding
Voeding die je beter kan vermijden: suiker, witmeelproducten zoals witte suiker, witte pasta en wit brood, gekweekte vis uit visbassins (ASC-keurmerk), frisdranken, sterk bewerkte dus geraffineerde voeding, niet biologisch vlees, eieren en zuivel, transvetrijke producten met geharde vetten, suikervervangers zoals aspartaam, zonnebloemolierijke producten, orgaanvlees.
Slot
Als je hiermee wilt gaan experimenteren, dan raden we je vooral aan om het boek aan te schaffen. Het is fijn om alle tabellen in het boek te kunnen raadplegen en het boek zit vol met heerlijke recepten. Ontstekingsremmend eten is eigenlijk voor iedereen een must die gezond oud wil worden. Naast een gezonde voeding is een actieve leefstijl heel belangrijk. Je kan je lichaam nog meer ondersteunen met een frisse koude douche in de ochtend. Als je dit combineert met de Wim-Hof-ademhaling, kan je de ontstekingsremmende werking in je lichaam positief beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks ontspanning te creëren.
Er valt nog veel meer te zeggen over gezonde voeding en ontstekingen en wat je daaraan kan doen. Lees hierover meer in dit interessante blog van Rineke Dijkinga.
Het genoemde boek is ‘The inflammation free Diet Plan’ van Monica Reinagel.
Een ander leuk boek is The Anti-inflammatory Diet & Action Plans.
Ook nog interessant is het boek Food Pharmacy waarin de darmflora en ontstekingsremmend voedsel wordt toegelicht.
Het bericht Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.