Ostara

Op maandag 20 maart valt dit jaar de lente-equinox, dan is de dag even lang als de nacht. Dat is voelbaar als ‘evenwicht’.

De natuur volgt de seizoenen en niet andersom: de boom laat zijn blaadjes weer terugkeren in de lente, want de temperatuur stijgt weer, de dagen worden langer en is er meer zonlicht op te vangen door de blaadjes. Diezelfde boom reageert dus op de seizoenen door diverse processen die in de stam, aarde en lucht plaatsvinden weer op áán te zetten nadat hij bijna volledig stil heeft gestaan in de winter.

De boom staat dus volledig in contact met alles om hem heen. Alles wat voor hem van belang is: temperatuur, water, zuurstof en licht.
In ons huis zorgen we het hele jaar door voor een aangename temperatuur en we kunnen ook nog eens naar andere werelddelen reizen om de zon of juist de sneeuw op te zoeken die we in onze eigen leefomgeving niet hebben.
Zou dat ook betekenen dat wij daardoor iets verder van de seizoenen af zijn komen te staan en dus kunnen vergeten dat ook wij mensen een cyclus hebben die verdacht veel lijkt op die van de vier seizoenen? Wat doen wij er nog mee? Daarom is het eigenlijk nog belangrijker om op bepaalde momenten stil te staan bij wat de natuur, de energie van de natuur, ons brengt.

We gaan je helpen

Er is nog meer dat energetisch op ons inwerkt. Dat is naast de energie van de cycli van de natuur, ook de energie van de planeten en sterren en de energie van het landschap zelf. En als we die drie combineren kun je je voorstellen dat er echt heel veel energie bij jou wordt vrijgemaakt. Wow. En die energie die door je heenstroomt is per seizoen weer verschillend. Een voorbeeld:
Bij de herfst-equinox is de dag ook even lang als de nacht, maar toch verschilt de energie ervan enorm met die van de lente-equinox. In de lente gaat alles weer beginnen, je voelt de natuur bijna trappelen van vreugde om zich weer te laten zien. De vogels laten van zich horen en wie ziet niet huppelende lammetjes voor zich in dit seizoen? In iedere knop aan een tak van een struik herken ik de belofte. Alles zit er al in. En je krijgt er zin in om te blijven kijken totdat die knop openbarst.

De energie van de planeten en sterren

Om te beginnen is er een zonsopgang en een zonsondergang. Wanneer je bij jezelf naar binnen kijkt, voel je dat dat ook verschillend is. Het is dezelfde zon, maar het is een ander gevoel wanneer hij opkomt dan wanneer hij ondergaat. Dan is er de maan: we kennen allemaal de sensatie bij een volle maan: er is wat rusteloosheid, je kunt het waarnemen als een trilling en hoe vaak hoor je niet dat er veel meer onrust is in het uitgaansleven bij volle maan. Dat is geen afspraak die mensen met elkaar maken, dat ís. Heb je onlangs al die foto’s op de socials langs zien komen van Jupiter en Venus? Zichtbaar als twee bollen van licht die dicht bij elkaar staan? Waarom trekt ons dat zo aan? Het geeft een bepaalde energie, sterrenkundigen noemen dit verschijnsel van twee planeten die schijnbaar naar elkaar toe bewegen ‘kissing planets’. We hebben astrologen die ons kunnen vertellen wat je sterrenbeeld voor jouw ontwikkeling betekent, dus de planeten en sterren hebben wel degelijk invloed op ons.

De energie van de cycli

De seizoenen, de jaargetijden, zijn een voorbeeld van een cyclus van een jaar. Een jaar dat eigenlijk 365 dagen en zes uur lang is. En er verandert in de natuur enorm veel in de seizoenen. Een mens groeit op en doorloopt verschillende cycli, volgens oude begrippen duurt een cyclus 9 jaar, vandaar dat een klassiek labyrint 7 wendingen heeft, waarbij iedere wending staat voor 9 levensjaren. Het getal 63 komt ook voor in het Ganzenbord. In de antroposofie spreekt men weer van een cyclus van 7 jaar. Wat ik ermee wil zeggen is dat er altijd behoefte is geweest aan het indelen in fases, aan het begrijpen van energieën en aan het duiden van gevoelens.

De energie van een landschap

De aarde heeft als eigenschap om de energie van gebeurtenissen op te slaan. Als schrijnend voorbeeld noem ik Westerbork. Je hoeft het terrein maar te betreden om een zekere zwaarte te ervaren. Voelbare zware energie, veroorzaakt door het leed van de gebeurtenissen. Zo zijn er ook plekken waar je hele fijne energie ervaart, dat kan een plek zijn waar je kracht uit kunt putten.

De energie van de technologie

Ja, dat is waar ik ook even over moest nadenken. Wat wordt daarmee bedoeld? Dat is de energie van de kunstmatige licht- en warmtebronnen, de energie van het geautomatiseerd vervoer, de energie van de computer, de tablet, je smartphone. Dat is de energie van Bluetooth, Wifi, de radio en tv. Er kan een heel negatieve bijklank aan zitten, maar dat is niet per se mijn boodschap. Het kan wel verklaren waarom we ons vaak in een verhoogde staat van paraatheid voelen. Alsof we altijd ‘aan’ staan. We kunnen leren die apparatuur ook eens uit te zetten of thuis te laten. Net zoals dat we een plek met voelbare zware energie vermijden als we daar op dat moment geen behoefte aan hebben, of als we merken dat het ons uit verbinding met onszelf haalt. Die verbinding met onszelf waarbij we ook in contact met de natuurenergieën blijven. Immers: ooit was een houtvuur een kunstmatige warmtebron.

De energie van Ostara

En straks komen al deze energieën bij elkaar tijdens de lente-equinox. En nu in dit blog, bestemd om je aan te zetten om zelf een ritueel te doen tijdens Ostara. Een ritueel om even heel bewust stil te staan bij het feit dat de lente in aantocht is en welke energie jou dat kan geven.

Het ritueel voor Ostara

  • Maak een fikse wandeling om contact te krijgen met de energie van het landschap. Voel vlak van tevoren even goed aan waar je behoefte naar uitgaat: strand, bos, stad, heide, en maak die spieren goed los: laat je lichaam ontwaken.
  • Vind vervolgens een plek waar je je prettig voelt om de aandacht naar binnen te kunnen richten, dat kan thuis aan tafel zijn.
  • Zet een kaars neer en steek hem aan.
  • Kijk in de vlam en adem rustig in en uit.
  • Voel of je kunt bedenken waar je dit jaar aandacht aan wilt besteden.
  • Schrijf dat op (in een mooi boekje) en schrijf er iedere maand in op wat hierin is veranderd, wat er is gebeurd, en wat je verder is opgevallen.

Ik heb met de intentie om de verbinding aan te gaan dit blog geschreven en door deze woorden te lezen voel ik dat we met elkaar verbonden zijn. Ik wens je een mooie lente-equinox in verbinding met de natuur, met de energie en bovenal met jezelf.

Het bericht Ostara verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *