De overgang is voor veel vrouwen niet de gelukkigste tijd door de vele ontregelingen die de verandering in de hormonen bewerkstelligt. Fysieke ongemakken en emotionele ontregelingen in allerlei vormen: opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, prikkelbaarheid, hoofpijn, gewrichtsklachten, hartkloppingen, verlaagd libido. Niet bepaald een feestpakketje. Hoe kan je bij overgangsklachten met voeding het beste benaderen?
Meest bekend is de ontregeling van de temperatuur waardoor opvliegers en nachtelijke zweten ontstaat. (En dat heeft uiteraard weer een negatief effect op de nachtrust). Belangrijkste verklaring is een minder goed werkende thermostaat in de hersenstam omdat één van de signaalstoffen – oestrogeen – minder aanwezig is. De thermostaat vertaalt de lagere hoeveelheid oestrogeen alsof er een hoge lichaamstemperatuur is. Om warmte kwijt te raken gaan de bloedvaten in de huid openstaan, je voelt de nattigheid al…
In dit blog ga ik iets specifieker naar voeding kijken, want in algemene zin zijn er een paar pijlers in je leefstijl van belang om prettig door de overgang te rollen. Naast voeding gaat het dan om beweging, omgevingsfactoren en rust.
Roseline heeft eerder overgangsklachten en mogelijke oplossingen beschreven: Wat kan je doen tegen overgangsklachten
Wat in je voeding kan opvliegers uitlokken waardoor je meer klachten krijgt
- suikers
- cafeïne (in koffie, zwarte thee én chocola)
- alcohol
- pikante voeding, hete dranken
- onvoldoende water of kruidenthee drinken
Roken is uiteraard geen voeding, maar gaat wel degelijk via de mond en is zeker een aanjager voor opvliegers.
Bloedsuiker
Op tijd eten, dat wil zeggen: 3 uur voor het slapen niet meer eten. Ontregeling van de bloedsuikerspiegel kan namelijk tot extra opvliegers leiden. Alle snelle suikers: geraffineerde witmeelproducten, suiker en alcohol zetten de verbrandingsmotor aan. Dan loeit het interne kacheltje en moet de deken worden gelicht om wat stoom af te blazen.
Omgekeerd geeft een onstabiele bloedsuikerspiegel waarbij de suikerspiegel te laag is, een stressrespons. Hierbij wordt adrenaline ingezet om het bloedsuiker te verhogen. Ook dit leidt tot nachtelijke onrust en opvliegers of zweetaanvallen.
Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft een gunstige bijdrage tegen diverse overgangsklachten.
Opstijgend levervuur
Vanuit de TCM (Traditionele Chinese Geneeswijze) kijken we naar het beeld van de klachten. Daarbij herkennen we “opstijgend lever vuur” of zien we ”windhitte in de lever”. De lever is verantwoordelijk voor het vloeiend verspreiden van energie en wanneer iemand plotseling een opvlieger krijgt of snel boos of geagiteerd is, staat de lever even niet in zijn kracht. Dat kan ook gelden voor acute hoofdpijn.
Nu kan je met voeding de lever ondersteunen (Zo werkt ontgiften met voeding) en je ontgiftingsproces ondersteunen en ook de aanmaak en omvorming van hormonen. Je zal zien dat dezelfde stoffen die een goede leverontgifting verstoren ook in bovenstaand rijtje worden genoemd als trigger voor een opvlieger.
Het is mogelijk om de lever te ondersteunen met kruiden; neem daarvoor contact met ons op.
Onze lever is verantwoordelijk voor de afbraak van lichaamseigen hormonen. Maar tevens voor de afbraak van de nare xeno-oestrogenen in zowel je voeding als in je omgeving. Als die processen minder smooth verlopen kan je ook diverse overgangsklachten krijgen.
Xeno-oestrogenen zijn stoffen uit onze omgeving die zich gedragen als oestrogenen, maar veel moeilijker af te breken zijn. De belangrijkste verstoorders op dit vlak zijn de weekmakers in plastics, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, benzine, verzorgingsproducten, parfums, shampoos, zoetstoffen en nog veel meer.
Nier-deficiëntie
Als “Hemelsdauw” is opgedroogd, transformeert de vrouw van vruchtbaar naar niet vruchtbaar. Haar essentiële vitale energie vermindert. De menopauze-klachten wordt binnen de TCM gezien als een tekort aan nier-energie, nier-deficiëntie.
Vanuit een nier-Yin-deficiëntie zie je ontregelingen van het hart en de lever (zoals hierboven beschreven). De aardende yin is verantwoordelijk voor het bevochtigen en koelen van het lichaam. Typische klachten die hierbij horen opvliegers, lage rugpijn, droge keel en nachtelijke transpiratie.
Nier-Yang-deficiëntie heeft weer invloed op de milt en dat uit zich in verminderde spijsvertering en interne kou in het lichaam. Hierbij zijn juist verwarmende voedingsmiddelen van belang en is koude en rauwe voeding af te raden. Typisch klachten zijn: brijige ontlasting, veelvuldig plassen, gewichtstoename en interne kou en/of koude ledematen.
Energie opbouwen
Afhankelijke van je klachten kan je met je voeding je vitale nier-energie opbouwen. Bij veel hittesymptomen vermijd je vooral sterk verwarmende voeding. En bij een zwakke spijsvertering gebrek aan Yang-energie ga je koude voeding beperken.
Overlappende voedingsadviezen
- Eet veel groenten (en fruit, let op de hoeveelheid suikers), liefst biologisch
- Eet veel noten, zaden en biologische eieren
- Eet gezond vlees (liever niet rood) en vis, wild of biologisch
- Eet niet teveel koolhydraten. Beperk alle geraffineerde vormen. Varieer met alle ongeraffineerde granen.
- Neem regelmatig sojaproducten op in je dagelijkse eten
- Drink voldoende
Opbouwende levensstijl Qi
- Beweeg
- Verzorg je lichaam met natuurlijke verzorgingsproducten
- Neem je nachtrust
- Breng je lijf in balans door bijvoorbeeld meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, maar dat kan uiteraard ook door te tuinieren o.i.d.
- Zoek ontspanning
Het “Hemelsdauw” is opgedroogd, de lucht zal klaren en de zon schijnt nog even hard.
Wist je dat we naast onze natuurgeneeskundige specialisten ook een speciale overgangsspecialist hebben? Donalda heeft ons team versterkt. Wil je een afspraak met haar maken? Je kan haar mailen.
Het bericht Overgangsklachten en voeding verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.