Overstappen van scheerapparaat naar scheermes

13 jun. 2016 00:00:00

Manier van scheren

Meestal ligt het ontstaan van huidirritatie door een scheerapparaat aan de wijze waarop je jezelf scheert en welk soort scheerapparaat er gebruikt wordt. Te vaak over dezelfde plek scheren, te hard drukken, een oud apparaat met botte mesjes en een warme scheerkop kunnen de oorzaak van een huidirritatie zijn. Het is vaak dan ook niet zozeer de scheermethode (elektrisch of scheermesje) maar vaker het gebruik en/of het product (bijv. oud apparaat) dat problemen kan gaan geven.

Toch kan het absoluut geen kwaad om te testen of het scheren met een scheermesje voor minder huidirritatie zorgt. We adviseren je om ongeveer 20 dagen te scheren met een scheermesje om te kijken of dat verschil uitmaakt. Die 20 dagen is gebaseerd op het feit dat als je wisselt naar een nieuwe scheermethode je de eerste dagen meer last kunt krijgen van irritatie aan de huid. Dit komt mede omdat je huid moet wennen aan de nieuwe manier van scheren. Schrik dus niet meteen als je ineens meer last krijgt, maar houdt het even vol om een goede vergelijking te kunnen maken.

Regelmatig wordt er als vraag gesteld welk scheermesje en welke scheerschuim het beste gebruikt kan worden voor de gevoelige huid. Investeer (net als met een scheerapparaat) beter één keer in een goed scheermes, het kost je enkele euro’s meer maar bespaart je een hoop problemen. We adviseren je de Gillette Fusion Proglide, dat is uitvoerig getest door de fabrikant en speciaal ontwikkeld om zo min mogelijk van de huid te beschadigen.

Werkwijze scheren met een scheermesje

Zoals we aan het begin van dit artikel reeds beschreven:Overstappen-van-scheerapparaat-naar-scheermes

veel hangt af van de manier waarop je scheert. Een samenvatting van de juiste manier van scheren lees je dan ook hieronder: Voor een goed resultaat met zo min mogelijk rode plekjes, jeuk en ingegroeide haartjes is een goede voorbereiding van groot belang. Die voorbereiding is gelukkig simpel en kost je verder weinig tijd.

Neem voordat je begint met scheren eerst een korte douche of maak de huid met een handdoek nat met lauwwarm water en leg die een minuut op je gezicht en nek. Hierdoor worden de te scheren haartjes rechtop gezet en worden ze door het water en warmte zachter. Ook zorgt het water voor een eerste beschermend laagje op je huid (tegen de scheermesjes).

Breng vervolgens een dun laagje scheerschuim aan en start daarna met scheren met een scherp scheermesje. Begin daarbij met de makkelijk af te scheren haartjes op je wangen, bakkenbaarden en nek en eindig met de stuggere haartjes op je kin en snor. Scheer van boven naar beneden. Als je regelmatig last hebt van huidirritatie raden we je aan niet tegen de haarrichting in te scheren tenzij je huid al gewend is aan het scheermesje.

Spoel het scheermes na elke haal af onder de kraan om het vrij van water en haartjes te maken. Na het scheren spoel je het gezicht schoon met koud water, dit heeft tevens een kalmerend effect op de geschoren huid. Eventueel kun je nog een vocht inbrengend product opsmeren maar bij de meeste mensen is dat niet nodig.

Gebruik absoluut geen aftershave, dit bevat alcohol en leidt tot huidirritatie. Belangrijke andere tips zijn: Vervang scheermesjes tijdig, botte mesjes kunnen voor huidirritatie zorgen. Laat je huid af en toe even een dagje rusten door niet te scheren.

Blijf je last houden van huidirritatie, of kost het scheren met een scheermesje te veel tijd? Overweeg dan alsnog om een nieuw modern scheerapparaat aan te schaffen!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *