Meloen is heerlijk verfrissend en dorstlessend in de zomer. Op warme zomerdagen bij de barbecue kan je deze heerlijke Aziatische meloensalade serveren, gemaakt van 3 soorten verschillende soorten meloen. In Aziatische landen weten ze goed om te gaan met de warmte. Je denkt vaak dat je verkoelende dingen moet eten en drinken om koel te blijven, maar juist soms pittige dingen helpen om de warmte van buiten beter te weerstaan. Rode peper zorgt ervoor dat je gaat zweten, het bloed naar je gezicht stroomt waardoor je makkelijker afkoelt. Je lichaamstemperatuur neemt wat toe en daardoor voelt de lucht om je heen koeler aan. Daarnaast helpt een pittige peper tegen bederf van voedsel. Er zit het stofje capsaïcine in.
In watermeloen zit naast veel water ook de volgende voedingsstoffen:
- Kalium
- IJzer
- Vitamine C
- Lycopeen
- Betacaroteen
Niet verkeerd!
Hoe weet je of een meloen rijp is?
Een meloen is op zijn lekkerst als hij goed rijp is.
Je kunt het zo controleren:
- De meloen voelt zwaar aan
- De meloen ruikt zoet en aangenaam
- De onderkant van de meloen geeft mee als je deze licht indrukt
Er zijn veel soorten meloenen, elke meloen heeft zijn eigen uiterlijk en smaak. Vaak heeft te maken met waar de meloen geteeld is. Meloenen vallen, misschien niet geheel verrassend, in de familie van de pompoenen en komkommers. Meloenen kunnen ook prima in Nederland groeien, mits je ze teelt in een kas. Buiten de kas komt hij in ons klimaat niet goed tot groei.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1/2 kleine watermeloen, in blokjes
- 1/2 kleine cantaloupe meloen, in blokjes
- 1/2 kleine galia meloen, in blokjes
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel sojasaus
- Stukje gember ter grootte van een halve duim, geraspt
- Het sap van 1,5 limoen
- 1 kleine peper, fijngesneden
- Handje pinda’s
- Verse munt, fijngehakt
- (Thaise) basilicum, fijngehakt
https://www.culy.nl/recepten/hartige-aziatische-meloensalade/
Veel plezier met koken en eet smakelijk!
Het bericht Pittige Aziatische meloensalade bij de bbc verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.