Ons kleurrijke plantrijk staat bol van natuurlijke antioxidanten die samen de verzamelnaam polyfenolen dragen. Door héél gevarieerd te eten, te kiezen voor veel kruiden, planten en fruit kun je bijdragen in deze belangrijke stoffen. Quercetine, paard van Troje onder de polyfenolen staat bekend om zijn rol als zinkionofoor.
Polyfenolen zijn ingedeeld in diverse subgroepen waaronder bioflavonoïden, die dan ook weer ingedeeld zijn in diverse stoffen omdat ze ook verschillende werkingen hebben.
Wat polyfenolen – de pigmentstoffen uit de planten – gemeen hebben is dat ze
- een antioxidantenwerking hebben en hierdoor weefsels en cellen beschermen
- het immuunsysteem ondersteunen
- op natuurlijke wijze het vrijkomen van histamine tegengaan
- ontstekingen remmen
- vaten versterken
- een antibacteriële en antivirale werking hebben.
- de werking van vitamine C ondersteunen (bij supplementen met vitamine C zie je geregeld staan dat het bioflavonoïden bevat)
- een gunstige invloed heeft op de insulinegevoeligheid
Rineke Dijkinga https://rinekedijkinga.nl/ heeft in haar boeken en op haar website dit prachtige overzicht staan van een paar groepen polyfenolen en hun rijkste voedingsbronnen.
Reken je zelf niet rijk
Uit onderzoeken blijkt dat we met ons huidige voedingspatroon te weinig van deze essentiële stoffen binnenkrijgen. Niet alleen omdat we er weinig van eten, maar ook door alle bewerkingen. Verschraling van de voedingsbodem speelt een rol, alsmede onvoldoende ontwikkeling van polyfenolen omdat veel fruit en groeten te onrijp wordt geplukt. Door producten te koken en schillen verliest de voeding ook quercetine. Zoals waarschijnlijk bekend zijn onbespoten voedingsmiddelen rijker aan deze antioxidanten.
Quercetine
In het schema hierboven is zichtbaar hoe we quercetine kunnen eten: appels, bessen, rode druiven, citrusvruchten, ui, knoflook, venkel, broccoli, witlof, koolsoorten en groene thee.
Paard van Troje en Covid 19
Binnen de polyfenolen verdient quercetine momenteel extra aandacht omdat het van belang kan zijn bij de ontwikkeling van Covid-19.
De rol van quercetine is in dit geval gelijk aan HCQ (hydroxychloroquine) het antimalaria-medicijn dat veel is besproken rondom de behandeling van Covid-19. Wat de rol is van HCQ , maar dus ook van dit volledig natuurlijke product quercetine, is dat het een zinkionofoor is. Een zinkionofoor is in dit geval niets anders dan de transporteur van zink naar de cellen. Als zink eenmaal in de cel is, kan het de virusreplicatie remmen. Dan komt zink aan op de plek waar je het wilt hebben. Er is uiteraard al veel mee gewonnen als je lichaam hierin kan voorzien in een vroeg stadium van Covid-19.
Een andere rol voor quercetine is dat het de plaatjesaggregatie (samenklontering) remt, waarmee het een van de spelers is om trombusvorming (bloedstolsels) te voorkomen. Trombusvorming is waar we angst voor hebben bij een uit de hand gelopen immuunreactie, maar ook als een van de complicaties van de vaccinaties.
Het bericht Quercetine, paard van Troje onder de polyfenolen verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.