Reinigen met water en kou

Reinigen met water en kou, detoxen, purifyen, cleansen, ontgiften, even wat termen die gebruikt worden voor het zich ontdoen van je lichaam van afvalstoffen. Maar wat betekent dit nu eigenlijk en vooral ook: waarom zou je het doen?

Hippocrates

In de natuurgeneeskunde gaan we uit van de balans tussen lichaam en geest. Elke verstoring van deze balans gaat ten koste van de lichaamseigen geneeskracht en kan ziekte tot gevolg hebben. Genezing vindt plaats door herstel van het evenwicht en de versterking van het zelfgenezend vermogen. Hippocrates (bekend van de eed die artsen nog steeds afleggen) was de grondlegger van deze theorie (460-377 voor Christus). Ook in andere culturen en geneeswijzen werd en wordt op zo’n manier gekeken naar het herstellen van het evenwicht in het lichaam.

Reinigen kan dit zo gewenste evenwicht bevorderen en speelt dan ook een belangrijke rol in de natuurgeneeskunde. De natuurgeneeskundige visie richt zich op een aantal doelen en het reinigen van je lichaam is belangrijk voor:

  • verbetering van de (vocht-)circulatie
  • versterking van de weerstand
  • uitscheiding van afvalstoffen via huid, nieren en darmen

Wat kun je ervan verwachten?

Voordat je begint, is het goed om te weten wat je kunt verwachten als je je lichaam gaat reinigen. Waar kun je zoal mee te maken krijgen? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Het kan gebeuren dat

  • een symptoom dat je al had verergert
  • je gaat transpireren of last krijgt van hoofdpijn en moeheid
  • je verkoudheidsklachten krijgt: het slijm voert de afvalstoffen af
  • je misselijk wordt of zelfs moet braken
  • de menstruatie heviger of donkerder van kleur wordt
  • er veranderingen optreden in het ontlastings- of urineerpatroon
  • je huidklachten krijgt, omdat je lichaam op die manier afvalstoffen probeert kwijt te raken
  • er psychische ontlading plaatsvindt

Klinkt dit laatste effect je wat vreemd in de oren? Het is bekend dat als mensen hun leveractiviteit stimuleren met leverkruiden of door te reinigen, er meer boosheid kan ontstaan. Je uiten is dan ook een manier om toxische gedachten te lozen, het detoxen van je gedachten. En denk ook maar eens aan de uitspraak ‘iets op je lever hebben’.

Waarom dan toch reinigen?

Maar waarom zou je je lijf door zoiets als een reinigingsproces heen laten gaan? Het klinkt als heftig en ellendig. Je doet het voor het herstellen van de hierboven genoemde balans van lichaam en geest. Maar wat brengt dat je dan? Merk je er iets van als die balans weer op orde is? Zeker wel.

Een van de eerste dingen die je kunt merken – nadat je het eerste, lastige stukje hebt gehad – is een heleboel meer energie. In een schoner lijf zonder blokkades kan de energie vrijelijk stromen en kun je optimaal genieten van het effect daarvan. Je voelt je schoner, lichter en opgeruimder. Je kunt daarmee waarschijnlijk alles in het leven beter aan. Je draagkracht en incasseringsvermogen zijn groter in een schoon en energiek lijf.

Daarnaast zul je het zien aan je huid, haar en nagels. Alles wordt weer sterk, schoon en glanzend. En natuurlijk merk je dat kwalen verminderen, je weerstand toeneemt en dat je je sterk en energiek voelt. En om er dan nog maar een cliché tegenaan te gooien: in een schoon huis woont een opgeruimde geest. Je zult merken dat wanneer je lijf lekker opgeruimd is, je jezelf ook een stuk positiever voelt. Daarom dus. Wat ons betreft allemaal goede redenen om een poosje “af te zien” en door het reinigingsproces heen te gaan.

Hoe pak je het aan?

Ontgiften/reinigen kun je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt het rustig aan doen door bijvoorbeeld reinigende klei te gebruiken, je dieet aan te passen en meer water te drinken. Radicaler is het om bijvoorbeeld een periode te (sap)vasten, klisma’s te gebruiken en een darmreiniging te doen.

Op wat voor manier je wilt (en kunt) reinigen, hangt geheel van je situatie en doel af. Heb je nog nooit eerder een reinigingskuur gedaan, heb je een ziekte of aandoening, of is er iets in je gezondheidssituatie veranderd, dan is het altijd verstandig om je te laten begeleiden.

Voor de website hebben we al een paar blogs geschreven over ontgiften. Bijvoorbeeld deze over ontgiften met voeding en deze over het zuur-base-dieet als reinigingskuur. Hierin wordt bijvoorbeeld beschreven hoe de darmen gereinigd kunnen worden met psylliumvezels, klei of bitterzout.

Hydrotherapie

We willen graag ook een andere vorm van reinigen voor het voetlicht brengen. Een waarbij, heel toepasselijk, water wordt gebruikt: hydrotherapie, ook wel watertherapie, watergeneeskunde of waterkuren genoemd.

Geschiedenis

Het gebruik van water als geneesmiddel is zo oud als de mensheid zelf. In het oude Sparta was men zich al bewust van de weerstandverhogende werking van koud water: iedere jongere moest zich daarom wassen met koud water.

In de 19e eeuw wordt de watertherapie herontdekt door meneer Kneipp wanneer hij er in een boek over leest. Meneer Kneipp heeft zelf longtuberculose en besluit de proef op de som te nemen: hij neemt in de winter een kort bad in de Donau. Het blijkt dat hij zich daarna al direct wat beter voelt. Hij herhaalt het baden en zijn gezondheid verbetert stukje bij beetje.

Hoewel je bij hydrotherapie misschien gelijk aan koud water denkt, wordt ook warm water gebruikt. De temperatuur van het water is zelfs heel belangrijk, omdat dit een effect heeft op de bloedvaten. De vaten reageren verschillend op een warme of koude prikkel, of een korte of lange prikkel. Daarnaast is er ook nog sprake van twee typen reacties: een eerste, directe reactie en een tweede, indirecte reactie.

Maar hoe werkt dat dan? En waarom heeft je lijf er iets aan?

Zowel bij warme als koude prikkels ontstaat eerst een vaatvernauwing (vasoconstrictie), gevolgd door een vaatverwijding (vasodilatatie). Er ontstaat door de prikkel van water ook histamine wat zorgt voor een verbeterde doorbloeding, bloedverdeling en uitscheiding.

De werking van een koude prikkel is sterker en dieper. Het lichaam wordt zelf tot actie aangezet en de stofwisseling wordt verhoogd. Ook werkt kou normaliserend op de bloeddruk en hartslag doordat de buitenste zijden van het lichaam beter doorbloed raken. Korte, krachtige, koude prikkels kunnen weerstandverhogend werken. Koude prikkels zijn geschikt voor vitale mensen met een goed reactievermogen.

Warme prikkels zijn geschikt voor mensen die nog niet zo bekend zijn met hydrotherapie of van wie de weerstand moet worden verhoogd. Verder werken ze pijnstillend en ontspannend. Warme prikkels kunnen ook toegepast worden in combinatie met koude prikkels (ook wel: wisselbaden of wisseldouches) om de weerstand te verhogen.

Natuurgeneeskunde

Laten we even terugkijken naar de visie van de natuurgeneeskunde die zich richt op de verbetering van de (vocht-)circulatie, de versterking van de weerstand en de uitscheiding van afvalstoffen. De eerste twee punten zijn hierboven al aan de orde gekomen. Uitscheiding van afvalstoffen gebeurt onder andere doordat de circulatie verbetert. Bij een verbeterde circulatie worden afvalstoffen beter opgenomen in het lymfestelsel en daardoor beter afgevoerd/uitgescheiden.

Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen uit de cellen en helpt in de bestrijding tegen allerhande ziekteverwekkers. Het lymfestelsel bevat geen bloed, maar lymfevocht. Dit vocht zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en witte bloedcellen. Door het samentrekken van de spieren komt de lymfe in het bloedvatenstelsel terecht. Van daaruit wordt het naar verschillende (uitscheidings-)organen getransporteerd en via deze weg uitgescheiden. Door de koude zullen alle spieren in het lichaam samentrekken waardoor het lymfatisch systeem beter zal functioneren.

Reiniging

Een ander gevolg van de spiersamentrekkingen door het koude water is de afscheiding van rommel en afvalstoffen via de huid. Je huid zal er schoner en jonger uitzien. Bovendien heeft de koude ook een positief effect op je haar. Het samentrekken van haarzakjes zorgt ervoor dat je haar gezonder wordt en meer gaat glanzen.

Nieuwjaarsduik

Met de Nieuwjaarsduik is er – afhankelijk van hoe lang je in het water blijft – sprake van een korte of lange, koude prikkel. Bij een korte, koude prikkel wordt de stofwisseling aangezet en begin je te rillen en te bewegen. Na enige tijd ontstaat er een vaatverwijding (vasodilatatie), een felrode verkleuring van de huid. Dit is dus normaal, maar kan tot wel twee uur aanhouden.

Het is na de Duik van belang je lichaam de tijd te geven de kou te verbannen. Zorg dat je warm blijft, maar trek niet direct veel kleren aan. Houd je voeten warm door bijvoorbeeld slippers aan te trekken, zet een muts op om niet verder af te koelen via je hoofd, en trek in eerste instantie alleen een badjas aan in plaats van al je kleren.

gemberthee met mint en citroen

Ayurvedische waterkuur

Mocht dat koude douchen iedere dag je toch iets te ver gaan, maar wil je wel graag op een milde, vriendelijke manier met water je lijf reinigen? Dan kan een drieweekse Ayurvedische waterkuur uitkomst bieden. Al heel lang een beproefde methode uit de Ayurvedische geneeskunde waarmee zonder al te veel gedoe en moeite de spijsverteringskracht wordt vergroot, de reiniging wordt bevorderd en de energievoorraad wordt aangevuld.

Je doet het zo

Kook ’s morgens 1200 ml water. Laat het water gedurende 20 minuten doorkoken op een laag vuur tot er ongeveer 1 liter over is. Je kunt eventueel na het koken een paar schijfjes gember- of kurkumawortel toevoegen. Giet het hete water in een thermosfles. Drink hier gedurende de dag telkens kleine slokjes van. Het is belangrijk dat het water zo heet mogelijk gedronken wordt. Zorg er daarnaast voor dat het water voor drie uur ’s middags opgedronken is.

Drink aanvullend voldoende (bron)water en/of kruidenthee en vermijd belastende voeding. Stop na elke vijfde dag voor twee rustdagen en start dan weer met de volgende vijf kuurdagen. Probeer voor een optimaal effect de kuur drie weken vol te houden.

Binnen de Ayurvedische leer is het geheim van de kuur dat door het lange koken het “spijsverteringsvuur” wordt aangezet. Daarmee wordt de lever extra ondersteund en dat ondersteunt weer de reiniging.

Tijdens de heetwaterkuur kunnen zich ontgiftingsreacties voordoen. Denk daarbij aan de reacties zoals beschreven onder het kopje ‘Wat kun je verwachten?‘. Als dat gebeurt, kun je de hoeveelheid water halveren en met de helft verder gaan en dan gedurende de volgende dagen geleidelijk opvoeren tot de starthoeveelheid van 1200 ml.

Belangrijk om te weten

Hoewel watertherapie heel onschuldig klinkt (want wat kan er nu misgaan met water?) moet ook hiermee voorzichtig omgegaan worden. Bij zowel een te plotselinge of een te grote hoeveelheid van een koude prikkel als een te langdurige of te grote hoeveelheid van een warme prikkel is er het gevaar van het optreden van hartkloppingen en kans op een verhoging van de bloeddruk. In het algemeen geldt dat personen met een afwijkende bloeddruk en een zwak hart geen volbaden maar plaatselijke toepassingen krijgen omdat het lichaam onvoldoende in staat is om de grote veranderingen met betrekking tot de stroomsnelheid en de weerstand in het vaatsysteem goed op te vangen.

Verder geldt natuurlijk dat bij ziekten, auto-immuunaandoeningen of andere lichamelijke ongemakken altijd eerst advies ingewonnen dient te worden bij een arts of behandelaar alvorens deel te nemen aan reinigingskuren, waterkuren of andersoortige kuren.

Dit blog is onderdeel van een drieluik over (koud) water, we hebben ook hele interessante blogs over de waarde van koud water en de hoe je kan leren koud te douchen.

Het bericht Reinigen met water en kou verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *