Relaxed op reis

De zomervakantie is in aantocht en velen maken zich op voor de lange tocht naar andere oorden. Tijd om te genieten, te feesten, uit te rusten en vooral: lekker.even.helemaal.niks. Ontspannen kun je het beste op plekken waar je je thuis voelt en noodzakelijkheden onder handbereik zijn, zodat je eventuele gedoetjes meteen onder controle hebt. Daar bestaan natuurlijk een aantal goede spulletjes voor, die ik graag met je deel voor op reis.

Muggen, teken en ander gespuis

Altijd vervelend: muggen. De vraag is: hoe vermijd je ze en wat doe je om de boel een beetje dragelijk te houden als ze je toch te grazen hebben genomen?

Muggen weren doe je het beste door een geurend barrièremiddel op te smeren dat muggen niet lekker vinden. Care plus anti-insect natural is een dergelijk middel: werkt goed, ruikt goed en is niet schadelijk of giftig. Care plus anti-insect natural mag je gebruiken bij kinderen vanaf 3 maanden en is geschikt voor de gevoelige huid.

Voor heel jonge baby’s en kindjes van alle leeftijden zijn er Squitos. Dit zijn stickers die een natuurlijke, onschadelijke geurstof afgeven die muggen gedurende 72 uur op afstand houden. Hartstikke handig! Je kunt ze op de kleding of in het wiegje van je baby plakken.

Ook Ecocosmetics heeft een fijn product ontwikkeld, genaamd outdoor body oil. Deze olie bevat natuurlijke geurstoffen die gespuis op afstand houden. Met 5 ml kun je je hele lichaam insmeren, en een flesje van 50 ml is dan een perfect formaatje om mee te nemen voor 10 dagen.

Toch gestoken?

Als het kwaad al is geschied zijn er verschillende spullen om op je huid te smeren die ervoor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Nadebeet van Chi is een compositie van etherische oliën die heerlijk is om op te smeren na de beet, zoals de naam al aangeeft. En stiekem vinden muggen dit geurtje ook helemaal niet lekker, dus dit is best een heel handig twee-in-één-product in een lekker klein rollertje. Chi Nadebeet mag je gebruiken bij kinderen vanaf 3 maanden. Verder is er een heel fijn gelletje dat ik hier niet mag noemen.

DIY tekenspul

Natuurlijk kun je ook prima zelf een lekker spraytje in elkaar heksen. Lees je ook even goed in over het hoe en wat rondom teken en tekenbeten; een goede voorbereiding kan je een hoop ellende besparen. Vergeet ook je superhandige tekenkaart niet mee te nemen!

Uit de hand gelopen reacties

Sommige mensen reageren zeer sterk op muggenbeten en krijgen daar echt hele grote plekken van. Voor hen zijn er verschillende middelen, die ik hier helaas niet mag noemen. Deze middelen kunnen samen preventief worden gebruikt in de hele vakantieperiode, of alleen worden ingenomen als het leed al is geschied, om een uit de kluiten gewassen reactie te temperen. (Houd sterke reacties op muggenbulten altijd goed in de gaten en waarschuw onmiddellijk een arts wanneer er naast kriebel ook echte niet-pluis-verschijnselen optreden, zoals onwel worden, benauwdheid of zwelling van hele ledematen.)

Zon en huid

Als we het toch over irritante bultjes hebben: naast vervelende beesten kun je ook flink de pineut zijn door de zon zelf. In dit blog lees je hier meer over. Ook hier bestaat een goed middel voor: vraag ons om raad. Het innemen van betacarotenoïden en astaxanthine is trouwens een goede tip om je huid voor te bereiden op de zon! Meer daarover lees je in het artikel over huidverzorging van binnenuit.

Sowieso is het zaak om je huid (en het huidje van je kinderen) goed tegen de zon te beschermen met een minerale zonnebeschermingsfactor die hoog genoeg is voor jullie huidtype. Bijvoorbeeld met Huidbalans Jojoba Zonnemelk.

Verbrand?

Toch te lang in de zon gezeten? Een perfect middel voor je rode huid is Aloe Vera Huidgel. Deze gel combineert alle heerlijke verkoelende eigenschappen van aloë vera met hoogwaardige oliën van jojoba en macadamia zodat je huid niet uitdroogt. Daarnaast heeft het een aantal slimme verzachters zoals haver en lavendel. Kortom: hop, in je koffer!

Extra bruinen?

Ook onmisbaar voor een mooie bruine huid: Haarlemmerbruin!
Deze heerlijke huidolie verzorgt je (droge) huid en maakt je al bruine huid nog mooier. In de zomermaanden gaan deze flesjes werkelijk als zoete broodjes over de toonbank. En dat is niet voor niets! Haarlemmerbruin bevat uitsluitend natuurlijke bestanddelen, ruikt heerlijk en werkt als een trein. Smeer het over je zonnebrandcrème met beschermingsfactor heen, want Haarlemmerbruin bevat zelf geen beschermingsfactor.

In de auto, het vliegtuig en op de boot

Veel volwassenen en kinderen worden niet blij van reizen in een auto, vliegtuig of boot. Handig om dan bij je te hebben zijn gembercapsules (Metagenics, Vitortho). Er is ook nog een goed middel dat ik hier niet mag noemen dat ook door kinderen, zwangeren en tijdens borstvoeding mag worden gebruikt en geen interacties met geneesmiddelen heeft. Ook Sea Band kan een uitkomst zijn: dit is een acupressuur polsbandje dat tegen misselijkheid werkt. In het polsbandje zit een stevige nop die een bepaald acupunctuurpunt op de pols stimuleert, wat misselijkheid tegen helpt te gaan. Sea Band mag door iedereen worden gebruikt, er is een speciale kindermaat beschikbaar voor kids. Zijstraatje: er is ook een Sea Band Mama, tegen zwangerschapsmisselijkheid!

Poepen, niet poepen & braken

Prettig poepen is een serieus belangrijke zaak, en zeker op vakantie kan het delicate evenwicht van een goede stoelgang nog wel eens verstoord raken. De belangrijkste problemen op vakantie zijn diarree en obstipatie.

Diarree

Diarree wordt op vakantie meestal veroorzaakt doordat je daar ander voedsel eet dan je spijsvertering en darmflora gewend zijn, waardoor je stoelgang een andere consistentie kan krijgen dan normaal. Een dunne ontlasting kan bovendien samenhangen met warm weer en niet te vergeten met een mogelijke slechte hygiëne op locatie of bij de voedselbereiding. Bepaalde voedingssupplementen zijn ideaal om mee te nemen op reis tegen reizigersdiarree. Tasectan is een goed en veilig zelfzorgmiddel tegen diarree. Het legt je darmperistaltiek niet plat, zoals loperamide (diarreeremmer) dat bijvoorbeeld wel doet. Tasectan is ook geschikt voor baby’s en kinderen.

Als je iets verkeerds hebt gegeten of de boel om andere redenen de spreekwoordelijke spuigaten uit blijft lopen, zijn samentrekkende kruiden of bepaalde zachte vezels die veel water en afvalstoffen kunnen binden, een uitkomst. Vraag ons in de winkel om een persoonlijk advies. Vergeet niet om norit mee te nemen om de ellende zo snel mogelijk te stoppen, en neem ORS (Oral Rehydration Salts) mee om goed gehydrateerd te kunnen blijven.

Obstipatie

Obstipatie is een bijna even vaak gehoord euvel als diarree. Obstipatie voorkom je door zachte vezels te gebruiken die veel water vasthouden en je ontlasting op die manier zacht houden. Ook het ondersteunen van je gezonde darmflora is een slimme manier om obstipatie te voorkómen. Hier zijn voedingssupplementen voor; vraag ons in de winkel om advies. Verder zijn ontspanningsoefeningen erg belangrijk: obstipatie op vakantie ontstaat vaak ook door onbewuste spanning in je lijf door een gebrek aan privacy op het gehorige campingtoilet, lange autoritten, ander gezelschap en de andere omgeving dan je gewend bent.

Hitte, zweten en uitdroging

Van grote hitte kun je flink last krijgen. Lees je goed in op de juiste maatregelen bij flinke hitte voor jou en je gezin. Belangrijk om goed in beeld te houden is dat het drinken van water bij grote hitte niet voldoende is om je vochtgehalte op peil te houden, omdat water zonder elektrolyten niet door je cellen wordt opgenomen en je ook je elektrolyten moet aanvullen. Uitstekende producten om dit mee te doen zijn de Multi trace en de Elete sportdruppels van Vitals.

Ook Nutergia heeft hiervoor een goed product: Oligomax multimineral. Dit zijn waardevolle elektrolyten in druppelvorm, zonder verdere toevoegingen van suiker of andere zooi: deze mineralen conserveren zichzelf. Het zijn ideale middelen om mee te nemen naar hete plekken waar je veel zweet, rondom het sporten (vooral in de hitte) en als je regelmatig naar de sauna gaat. Een paar druppels in je waterfles en je bent klaar. Ook een beetje Keltisch zeezout in je water werkt eventueel goed.

Tips om echte ellende te voorkomen

Veel ziekteverwekkers komen via besmet voedsel of (drink)water het lichaam binnen. Vooral in verre landen is het extra opletten geblazen. Met de volgende maatregelen kun je veel ellende voorkomen:

  • Zorg voor een goede hand- en lichaamshygiëne: was je handen regelmatig en gebruik desinfecterende handgel als je niet de beschikking hebt over water en zeep.
    Zorg voor een goede voedselhygiëne.
  • Vermijd: rauwe groenten, ongeschild fruit, rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten, rauw of onvoldoende gebakken vlees, niet-gepasteuriseerde of ongekookte melk en melkproducten (o.a. rauwmelkse kazen), voedsel van straatverkopers met een dubieuze reputatie, een restaurant of verkooppunt met veel vliegen of ongedierte, water uit de kraan, ijsblokjes en ijsjes.
  • Kies voor: vers bereide voedingswaren die voldoende doorbakken of verhit zijn en warm worden opgediend, fruit dat je zélf schilt, brood met gelei of siroop, water of frisdrank uit flessen die je zélf openmaakt, gekookt, ontsmet of gefilterd water (daar zijn verschillende systemen voor op de markt), hete thee of verse koffie.

Slapen

Lekker slapen op vakantie kan een behoorlijke uitdaging zijn: je bent in een andere omgeving, met andere geluiden, een ander bed, een ander klimaat en een ander ritme.  Sensitieve mensen raken in een nieuwe omgeving vaak (veel) sneller prikkelbaar dan thuis, omdat je systeem vooral de eerste dagen onbewust doorlopend bezig is met “ben ik hier wel veilig?”. Hierdoor sta je meer “aan” dan normaal, hoe zen je je ook zou “moeten” voelen. Om dit sneller te laten wegebben zijn dagelijkse meditaties of ontspanningsoefeningen echt onmisbaar. Verder kan Tilia Compositum fijn zijn om mee te nemen op reis. Dit is een ontspannend kruidenmiddel voor sensitieve mensen en snel overprikkelde kids en kan helpen om lekkerder te slapen. Vergeet verder je oordopjes niet en vermijd cafeïne. Meer over lekker leren slapen lees je hier.

Oepsies

Vakanties zitten vol opportune momenten voor kleine gedoetjes, met bijbehorende gevolgen.

Vergeet daarom tot slot niet om deze klassiekers mee te nemen:

  • Zilverspray is een fijn uitwendig middel dat niet prikt. Geschikt voor vrijwel alle gedoe die je met je huid kan oplopen. Kan ook veilig en effectief in je ogen, neus en oren worden gebruikt. Echt een heel handig middel.
  • Traumeel is een soort heel uitgebreide arnica, dat naast het klassieke arnica nog veel meer handige componenten bevat, zoals calendula, symphytum, kamille en nog veel meer. Te gebruiken in de vorm van gel, crème, tabletjes of druppels.
  • Spierliniment is een heerlijk wrijfmiddel voor je spieren als je na de eerste nachten ’s ochtends van je campingmatrasje af komt kruipen of ietsjes te fanatiek was met badmintonnen. Hetzelfde geldt voor magnesiumspray of magnesium wrijfolie.
  • Kattenvet is een fijne neutrale balsem die zo zacht is dat hij écht op ieder lichaamsdeel gebruikt mag worden, zelfs die allergevoeligste delen. Kattenvet houdt je huid soepel en beschermt tegen wrijving en uitdroging. Ook perfect voor kloven en zielige babybilletjes.
  • Glycerine en kamferspiritus worden al sinds jaar en dag gecombineerd gebruikt om de huid van je voeten voor te bereiden op echt lange marsen. Ga je dus flink wandelen, vergeet dan niet je voeten hierop voor te bereiden door ze vanaf ongeveer een week van tevoren dagelijks in te smeren met een mix van kamferspiritus en glycerine. Ook wandelwol is zo’n ontzettend handige manier om de huid van je voeten te beschermen als je heel lang te voet bent.

Zo

Nu bent je op alles voorbereid! (Zó goed dat je straks waarschijnlijk de “Van der Pigge” van de hele camping bent. Veel plezier daarmee trouwens hè!)

We wensen je een verrukkelijke, zwoele, onbezorgde zomer. Heb het goed!

PS: zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet is het bij wet verboden om over bepaalde natuurlijke producten die je verkoopt te vertellen waar ze voor zijn. (Tenzij je ze laat registreren als geneesmiddel.) Daarom kan ik in dit blog een aantal middelen niet bij naam noemen en is een aantal dingen behoorlijk omfloerst beschreven. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact met ons op.

Het bericht Relaxed op reis verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *