Resveratrol; een belangrijke antioxidant

Resveratrol is een belangrijk fytonutriënt wat de laatste jaren steeds bekender is geworden. Je hebt het misschien al meerdere keren in de media voorbij zien komen dat resveratrol goede eigenschappen heeft voor je gezondheid. Resveratrol wordt veel gelinkt als een gezonde stof in rode wijn, wat ook klopt. Alleen alcohol heeft toch behoorlijk negatieve impact op je gezondheid. Daarover hebben we een ander blog. Ontwijnen is een term die wat dat betreft ook steeds populairder wordt. Of Dry January; een maand lang geen alcohol drinken.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een stof die valt onder de polyfenolen. Polyfenolen zijn ingedeeld in diverse subgroepen waaronder bioflavonoïden, die dan ook weer ingedeeld zijn in diverse stoffen omdat ze ook verschillende werkingen hebben.

Wat polyfenolen – de pigmentstoffen uit de planten – gemeen hebben is dat ze

  • een antioxidantenwerking hebben en hierdoor weefsels en cellen beschermen
  • het immuunsysteem ondersteunen
  • beschermen tegen kanker
  • op natuurlijke wijze het vrijkomen van histamine tegengaan
  • ontstekingen remmen
  • vaten versterken
  • een antibacteriële en antivirale werking hebben.
  • de werking van vitamine C ondersteunen (bij supplementen met vitamine C zie je geregeld staan dat het bioflavonoïden bevat)
  • een gunstige invloed hebben op de insulinegevoeligheid

Waar zit resveratrol in?

Het komt veel voor in rode druiven, pinda’s, dadels, chocolade, aardbeien, tomaten en soja. Als je graag pindakaas eet, kies dan wel altijd voor 100% natuurlijke pindakaas, want pindakaas bevat vaak geharde vetten (transvetten) en suiker. Dat is echt totaal niet nodig. Tegenwoordig kan je overal 100% pindakaas krijgen die makkelijk te roeren en te smeren is. Wil je veel polyfenolen uit voeding binnenkrijgen? Kies dan het liefst voor biologisch. Want een biologisch gewas moet meer moeite doen om zichzelf te beschermen tegen allerlei foute knabbelaars en de zon, waardoor hij meer polyfenolen aanmaakt.

Hoeveelheid resveratrol voldoende in voeding?

We zijn groot voorstander van allereerst gezond en heel gevarieerd eten, met veel groente, paddenstoelen, eiwitbronnen als biologisch vlees en MSC (wild gevangen) gekeurde vis, noten, zaden, volwaardige granen, fruit en gefermenteerde soja zoals tempé. Uit groente en fruit kun je dus al polyfenolen halen, zeker als het biologisch is. Trouwens worden sommige gewassen zoals avocado’s van nature weinig bespoten, dus daar kan je ook altijd nog eens naar kijken. Resveratrol komt relatief in lage hoeveelheden in voeding voor. Wil je het therapeutisch gebruiken dan kan je soms beter een supplement erbij nemen. Let dan wel op een goed merk en een goede dosering per capsule en goede opneembaarheid. De dosering ligt meestal tussen de 200-500 mg. Hiervoor zou je teveel groente en fruit moeten eten om dit binnen te krijgen. Maar het geheel vormt meer dan de som der delen, want voeding bevat nog veeeel meeeer goede polyfenolen waar je baat bij kan hebben.

Conclusie

Gezond en gevarieerd eten met veel groente is de basis van een gezond lichaam. Uit groente en fruit kan je duizenden verschillende polyfenolen halen waar je baat bij kan hebben en die de balans in je lichaam kunnen handhaven. Mocht je last hebben van bepaalde aandoeningen, dan kan je altijd natuurlijke middelen die bij jouw situatie passen inzetten. Resveratrol en andere polyfenolen zoals quercetine kunnen een uitgebreide bijdrage aan je gezondheid leveren.

Het bericht Resveratrol; een belangrijke antioxidant verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *