Rusteloze benen en het verschil met etalagebenen

In onze winkel krijgen we regelmatig vragen over beenproblemen. De meest voorkomende vragen hebben te maken met een onrustig gevoel in de benen (meestal ’s avonds) of etalagebenen, waarbij je pijn kan ervaren tijdens het lopen. Daarom de term etalagebenen: je stopt even voor een winkelraam om de pijn te laten wegtrekken. Beide klachten kan je op een vergelijkbare manier qua leefstijl proberen te verminderen. Rusteloze benen en het verschil met etalagebenen.

Wat is het verschil tussen deze klachten?

Rusteloze benen
Rusteloze benen hebben vaak te maken met een onbedwingbare behoefte om te bewegen. De klachten zijn relatief onschuldig, maar wel wat vervelend. De klachten die je kan hebben zijn:

 • ‘s Avonds en ‘s nachts last van een tintelend gevoel of kriebelig gevoel. Daarnaast heb je het gevoel dat je even moet bewegen.
 • In bed wat schrokkerige bewegingen maken waardoor je slechter slaapt.

De oorzaken hiervan zijn wat onduidelijk, maar er zijn wat aanwijzingen dat het te maken kan hebben met

 • Zwangerschap
 • Medicatie
 • Nierproblemen
 • IJzergebrek
 • Foliumzuurtekort
 • Schildklierproblemen
 • Reuma
 • Polyneuropathie (een aandoening van de uiteinden van zenuwen in armen en benen)

Andere factoren lijken het erger te maken, zoals:

 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Overmatig koffiegebruik
 • Overgewicht
 • Te weinig beweging

Medicatie

Medicijnen waarvan bekend is dat ze de klachten verergeren (en in enkele gevallen zelfs veroorzaken) zijn o.a. medicijnen tegen misselijkheid, sommige middeltjes tegen verkoudheid en allergie (antihistamines), en de meeste antidepressiva en antipsychotica.

Buiten de tips aan het einde van dit blog passen de volgende adviezen hier ook bij; sport niet te intensief in de avond, drink geen koffie ’s avonds.

Als de tips genoemd in dit blog niet helpen, dan zijn er medicijnen mogelijk. Maar vooralsnog is het het beste om eerst de tips in dit blog te proberen.

Etalagebenen is een vaatziekte


Bij etalagebenen zijn de problemen wel serieuzer, want dit heeft te maken met dat de spieren in de benen te weinig zuurstof krijgen. Dit kan leiden tot kramp. Dit heeft te maken met verkalking van de slagaderen van de benen. Als je stopt met lopen, krijgen je benen weer meer bloed en dus meer zuurstof. 1 op de 5 volwassenen van 50 jaar of ouder heeft last van etalagebenen. De medische naam daarvoor is claudicatio intermittens.

De plek waar je de pijn kan voelen kan in je voet zijn, je kuit, dijbeen of billen. Je voet kan ook koud aanvoelen. Kou verergert trouwens sowieso de klachten, want dan vernauwen de vaten zich extra.

Claudicatio intermittens is dus een vaatziekte en dat houdt in dat je hierdoor ook een grotere kans hebt op een beroerte of andere hart- en vaatziekten.

De factoren die tot risico op vernauwing van de slagaderen kunnen leiden zijn:

(mee)Roken
Overgewicht
Te weinig bewegen
Hoge bloeddruk
Hoog cholesterol
Diabetes
Erfelijkheid

Beide aandoeningen zijn aan te pakken door veel te wandelen, gezond te eten, af te vallen, en te stoppen met roken.

Voeding

 • Veel verschillende gevarieerde gekleurde soorten groenten en fruit vanwege de antioxidanten, vitaminen en mineralen.
 • Twee keer per week vette vis met MSC-keurmerk voor wilde vangst vanwege de omega-3-vetzuren; zoals haring, makreel, tonijn, sardines en zalm. Geen gekweekte ASC-vis, dit bevat nagenoeg geen gezonde omega-3-vetzuren en deze vis wordt met verkeerde voeding zoals soja, mais, en tarwe gevoed.
 • Peulvruchten liefst dagelijks op het menu vanwege de vezels die bijdragen aan een gezonde stoelgang en verlaging van het cholesterolgehalte.
 • Voldoende andere goede oliën uit olijfolie, noten en zaden. Deze laatste zijn ook rijk aan vezels en eiwitten.
 • Liefst zo min mogelijk rood vlees zoals varkensvlees en rundvlees vanwege de slechte invloed op hart- en vaatziekten.
 • Liefst zo min mogelijk suikerrijke producten of geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte rijst, witte pasta. Geen vruchtensappen en frisdranken.
 • Zo min mogelijk alcohol.

Wandelen


Doe mee met een wandelgroep en anders wandel minimaal een half uur tot een uur per dag. Om dit behapbaarder te maken: ga voor je werk, in de pauze en na je werk een stuk wandelen. In sommige gevallen moet je dit opbouwen. Wandel dan om te beginnen tot je klachten krijgt en neem dan nog 10 stappen. Het is niet erg als dit wat pijn doet. Rust uit tot de klachten minderen en  loop verder. Herhaal nog een paar keer, gedurende 15-30 minuten. Het liefst dit 3 keer per dag herhalen 15-30 minuten herhalen.

Stop met roken

Lees daarvoor het volgende blog.

Het is altijd raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met je huisarts! Mede om extra onderzoek te doen naar wat er bij jou aan de hand kan zijn.

Natuurlijk aan de slag


Wil je natuurlijk aan de slag met je beenproblemen? We hebben uiteraard diverse kruiden en supplementen die de doorbloeding kunnen verbeteren of het zenuwstelsel kunnen ondersteunen. Daarnaast hebben we ook uitwendige verzorgingsproducten die kunnen helpen. Tevens hebben we de mogelijkheid tot een natuurgeneeskundig consult met een van onze natuurgeneeskundige specialisten.

https://www.stichting-restless-legs.nl/wat-is-rls-2/

https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/vernauwing-van-de-beenslagader

 

 

Het bericht Rusteloze benen en het verschil met etalagebenen verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *