Schurft in India

Het schiet niet zo lekker op met de schurft in Nederland. Of beter gezegd: het gaat hartstikke fantastisch met schurft in Nederland, want de mensen – veelal studenten – die eraan lijden hebben het zwaar. Eerder schreef ik een blog over schurft, waar veel reacties op kwamen. Zo veel reacties, dat meteen duidelijk werd hoe dit probleem nog steeds woekert. Schurft is een rotaandoening, en men lijkt er steeds moeilijker vanaf te komen. Mogelijk speelt resistentie voor het meest gebruikte middel tegen schurft, permetrinecrème, daar een rol in. Hoe zit het met schurft in India?

Hoe bestrijden ze schurft in niet-westerse landen?

Dit zette ons aan het denken. Want schurft is al zo oud als de mensheid, wat betekent dat mensen in alle tijden en culturen al met deze ziekte moesten dealen. Dus: hoe doet men dat in niet-westerse landen dan? Denk aan de sloppenwijken van bijvoorbeeld India, waar de mensen hartstikke veel kennis hebben over hoe ze met infectieziekten (zoals cholera) moeten omgaan. Hoe zouden ze dat met schurft doen?

Zoals dat gaat, ontmoette ik dezelfde dag nog onze vaste klanten Shobhendra en Annewil. Hij komt uit India, zij is Nederlandse. Ze stonden op het punt om naar India te reizen. Ik vroeg hen of ze eens navraag zouden willen doen bij een arts of apotheker in India, hoe men daar met schurft omgaat. “Doen we!” zeiden ze.

Indiase middeltjes

En zo geschiedde. Een krappe twee maanden later werd ik getrakteerd op een volledig schurftprotocol uit India, inclusief een verpakking van alle middelen. (Je kunt ons niet blijer maken dan met allerlei uitheemse potjes en middeltjes en poedertjes die we nog niet kennen…!) Shobhendra en Annewil namen de tijd om me uitgebreid te informeren over het Indiase schurftprotocol en hielpen me geduldig met vertalen vanuit het Hindi.

Graag delen wij deze informatie met jullie. Het is niet bepaald een protocol waar je direct zelf mee uit de voeten kunt, gezien deze middelen in Nederland niet verkrijgbaar zijn én gezien een aantal van deze middelen bestanddelen bevatten die, ofwel vanwege hun aard, ofwel vanwege de gebruikte concentraties, in Nederland mogelijk niet toegestaan worden op de markt.

Gebruik wat bruikbaar is – en gebruik je gezonde verstand

Maar: toch worden we er wijzer van. De manier waarop schurft behandeld wordt met dit protocol is mogelijk wel bruikbaar; bepaalde onderdelen van deze therapie kun je zelf implementeren in je eigen bestrijdingsprotocol. Blijf wel altijd je gezonde verstand gebruiken en blijf strenge hygiënemaatregelen toepassen om herbesmetting van jezelf en anderen te voorkómen.

Woord vooraf bij het protocol

Onderstaand protocol is afkomstig uit een centrum voor homeopathische en Ayurvedische geneesmiddelen in de stad Jabalpur in de provincie Madhya Pradesh. Jabalpur is de op 34-na-grootste stad in India en de woonplaats van zeker een miljoen mensen. De klanten van deze apotheek zijn zowel afkomstig uit de stad als de suburbs, dorpen en het omliggende platteland. De allerarmsten en allerrijksten komen er niet; de informatie afkomstig van dit centrum beslaat dus een zeer brede sociaal-economische groep, maar omvat niet de populaties in de onder- en bovenmarges. Dit is relevant, omdat in dat allerarmste segment ziekten zoals schurft mogelijk een meer relevante rol spelen in het dagelijks leven.

De mensen in de apotheek die Shobhendra en Annewil bezochten, keken namelijk best verbaasd op van het verhaal dat schurft in Nederland een probleem vormt. Dat hadden deze Indiase heren niet verwacht van een land als Nederland. Schurft is niet zo wijdverspreid in India. (Dat zou overigens wel eens anders kunnen zijn geweest in de sixties en seventies.)

Huidaandoeningen in India

De meeste delen van India kennen een flink heet en vochtig klimaat, waarin huidaandoeningen in het algemeen welig tieren. Indiërs zijn dus over het algemeen goed bekend met huidaandoeningen, en hun traditionele geneeskunde (Ayurveda) biedt veel oplossingen en handvatten voor huidproblemen. Daardoor is er ook meer acceptatie in de maatschappij voor huidaandoeningen en een afwijkend huidbeeld.

In het algemeen zijn ze in India minder huiverig voor mensen met schurft. Veel mensen wonen in een klein huis, en blijven in hetzelfde huis wonen als hun niet-besmette huisgenoten. Ze delen echter geen handdoeken, kleding of beddengoed met elkaar. Textiel wordt zorgvuldiger en vaker gewassen. Maar mensen worden niet geïsoleerd van hun familie, en er is minder of geen schaamte. Ze nemen wel afstand van elkaar en gaan bijvoorbeeld niet knuffelen.

Het protocol

Het Indiase protocol tegen schurft bestaat uit drie verschillende strategieën:

  1. Het doden van de schurftmijten;
  2. Het zuiveren van het bloed;
  3. Het optimaliseren van de spijsvertering.

Alle stappen vinden tegelijkertijd plaats en je gebruikt dus alles tegelijk.

Let op: binnen dit protocol duurt het minimaal 3 maanden om schurft te behandelen en er vanaf te komen. Schurft in een verder gevorderd stadium duurt nog langer om curatief te behandelen. Je hebt dus veel geduld en een lange adem nodig!

Strategie 1: het doden van de schurftmijten

Voor het doden van de mijten gebruiken ze in India een vloeistof bestaande uit een mengsel van 84 – 87% alcohol met 9% salicylzuur, 2% benzoëzuur, wat Benzoëhars en Indiase meekrap (Rubia cordifolia). Dit vloeibare bruine spul doe je op een watje, en daarmee dep je de aangedane plekjes op je huid. Dus: plekjes waar schurftmijten zitten (te zien aan rode bultjes en/of kleine gangetjes en/of te merken aan jeuk) behandel je met dit spulletje. Dit doe je niet één keer, maar elke dag opnieuw dep je steeds de plekjes aan waar zichtbaar mijten aanwezig zijn, of waar het jeukt.

Indiaas middel: Sapat Lotion. Itch, eczema & ringworm

Merk: Dr Skin

Indicatie: doodt de mijten.

Samenstelling:

Salicylic acid 9% w/v (= salicylzuur)

Lobhan Phool/Loban phool (=Benzoe hars)

(Benzoic acid) 2% w/v (= benzoezuur)

Manjistha 2% w/v (= Indiase meekrap, Rubia cordifolia)

Alcohol 84-87% w/v

Colour: Chocolate brown FCF (C.I. No.: 15985 + 16255 + 42090)

Gebruik: Deppen (met een watje) op de plekken. Dit doodt de mijten. Dit spul brandt en bijt uit op de huid. Om de huidirritatie die dit middel veroorzaakt te koelen, gebruik je Mahamarichyadi tel (zie verderop).

NB: uit onderzoek wordt duidelijk dat er voor enkele etherische oliën, waaronder kruidnagelolie en neemolie, een goede anti-schurftwerking kan worden vastgesteld.

Huid verzachten

Je kunt je voorstellen dat een mengsel met zo’n hoog alcoholpercentage (en salicylzuur en benzoëzuur) de mijten goed en effectief doodt, maar dat het ook je huid sterk irriteert en kan beschadigen. Om dit te verzachten gebruikt men een verzachtende olie. De olie die ik uit India mee heb gekregen, bestaat uit zeker 35 verschillende ingrediënten, allemaal kruiden in het Hindi. Een mooi Westers alternatief zou bestaan uit aloë vera met een keur aan hoogwaardige plantaardige oliën, calendula en vitamine E.

Indiaas middel: Mahamarichyadi Tel

Merk: Ayurved Sar Sangraha of Siddhayu Ayurvedic Research Foundation Pvt. Ltd.

Er staat ook nog op: Ayurvedic Granthokta Medicine

Indicatie: voor acne, puistjes, jeuk, zweren, ontstekingen en urticaria. In dit protocol gebruikt om de huidirritatie die ontstaat door het afdodende spul hierboven, te verzachten.

Samenstelling:

Quantity for 10 ml:

Murchan Dravya: (=”bedwelmende vloeistof”)

Manjishtha – 0.62 g

Haldi – 156.25 mg

Murchit KatuTaila (Sarso Tel) – Q.S. to 10 ml

Kalimirch, Nishoth, Dantimool, Aakkapanchang, Gobarkarasa, Devadaru, Haldi, Daruhaldi, Jatamansi, Kutha [P.D.-Pushkarmool], Lalchandan[P.D. – Khasa], Indrayanimool, Kanermool, Harital, Mainsil, Chitraka, Vaividang, Pawadbeej, Sirasachhal, Kutajachhal, Neemchhal, Saptaparnachhal, Snoohipanchang, Giloy, Amaltas, Karanjabeej, Nagarmotha, Khadirakashtha, Pipal, Bach, Malkangani – 78 mg each, Vatsanabhavisha – 156 mg

Gomutra – Q.S.

Gebruik:

Inmasseren op de aangedane plekken 

Jeuk stillen

Schurft jeukt als de duvel. Die jeuk ontstaat met name door de immuunreactie van je lichaam op de indringers in de huid die daar niet horen. Een actieve schurftinfectie jeukt, maar ook een infectie die al effectief bestreden is, geeft najeuk. Deze najeuk kan soms maandenlang na het afdoden van de mijten blijven bestaan. Najeuk ontstaat doordat er nog steeds dode mijtresten in de huid aanwezig zijn, die het immuunsysteem blijven triggeren tot een histaminereactie (jeuk).

Om de jeuk te bestrijden gebruiken de Indiërs een poeder, gemaakt van zinkoxide, borax (dit wordt in Nederland als giftig beschouwd), gezuiverde zwavel, neem en ajowan-zaadextract (trachyspermum ammi) in een basis van talk, zetmeel en siliciumdioxide.

Een goed Nederlands alternatief zou verzachtende en jeukstillende bestanddelen bevatten zoals aloë vera, lavendelolie en pepermunt.

Indiaas middel: Cutis dusting powder

Merk: Vasu

Indicatie: poeder tegen huidjeuk. Cutis Dusting Powder is a herbal anti-fungal, anti itching powder. Cutis Dusting powder is empowered with goodness of Pushpanjana powder, Shuddha tankana powder, Shuddha gandhaka powder, Nimba (Neem) and Ajamoda taila. It has antifungal and antibacterial herbal agents which help to prevent and treat fungal infections such as ringworm infection, dhobi itch, athlete foot, diaper rash and prevents other fungal infections due to excessive perspiration.

Is used as: Fungicidal and bacteriostatic, Anti-itching and cooling action, Absorbent and deodorant.

Cutis Dusting powder offers icy cool effect and relieves irritation caused by persistent itching.

Samenstelling:

Pushpanjan Powder A.S.S. (= zinkoxide)                                Mineral            5.00%

Shuddh Tankan Powder Bh.P. (= borax)                                 Mineral            5.00%

Shuddh Gandhak Powder A.S.S. (= gezuiverde zwavel)       Mineral             2.50%

Azadirachta indica (Neem) extract Bh.P.                               Leaves              2.00%

Trachyspermum ammi (Ajwain, Thymol) oil Bh.P.                 Fruit                  0.20%

Excipients                                                                               Q.S.

Talcum IP, Starch IP, Silicon dioxide IP, Fragrance

A.S.S. = Ayurved Sar Samgraha, Bh.P. = Bhavprakash Nighantu

Gebruik: strooi een voldoende grote hoeveelheid poeder over de aangedane plaatsen.

Najeuk of herbesmetting?

Najeuk is erg moeilijk te onderscheiden van jeuk door een herbesmetting. Direct na het effectief afdoden van de mijten neemt de jeuk vaak juist toe (door een versterkte immuunrespons op afgedode mijtresten), maar als deze na enkele weken tot maanden nog steeds aanwezig is, wordt het van belang om goed te gaan checken of er geen sprake is van herbesmetting.

Klinisch gezien zal een arts afgaan op de vraag of er nieuwe plekjes ontstaan op de huid, en zo niet, de jeuk bestempelen als najeuk. Echter inmiddels hebben wij vele verhalen gehoord van mensen met sterke najeuk die maandenlang aanhield en bij wie geen nieuwe plekjes ontstonden. Toen zij na aandringen toch een huidschraapseltje lieten maken door de dermatoloog bleken zij opnieuw actieve mijten in de huid te hebben. Kortom, bij twijfel: laat de dermatoloog beoordelen hoe het zit.

Binnen de Indiase methode blijf je gedurende minimaal 3 maanden alle jeukende of tekenende plekjes op de huid behandelen met afdodend spul, waardoor deze najeuk-of-herbesmetting-limbo-situatie dus deels ondervangen wordt.

Doden van binnenuit

Naast de uitwendige afdodende therapie, worden er in India ook inwendige middelen gebruikt om de mijten te doden. Deze kruidenmiddelen zijn niet specifiek toegespitst op schurftmijten, maar bevatten doorgaans bestanddelen die allerlei parasieten, wormen, schimmels en schadelijke bacteriën doden. Bij nadere inspectie van het middel dat ik uit India ontving, blijkt er helaas kwik in te zitten als actief bestanddeel, naast zwavel en een lange lijst met kruiden.

Natuurlijke stoffen die wél veilig gebruikt kunnen worden tegen parasieten, schadelijke bacteriën en schimmels, zijn: knoflook, oregano-extra, grapefruitzaadextract, caprylzuur, colloïdaal zilver, olijfbladextract, pau d’Arco, zwarte walnoot, absintalsem, enzovoort.

Als je gaat afdoden, is het altijd van groot belang om je lichaam ook te helpen zich te ontdoen van de dode resten, die je immuunsysteem kunnen irriteren. Daartoe is het “zuiveren van het bloed” de volgende stap.

Strategie 2: het zuiveren van het bloed

Hier begeven we ons natuurgeneeskundig gezien op interessant terrein. Regulier gezien ben je met het bovenstaande namelijk klaar met je verhaal: je doodt de mijten, behandelt de jeuk, houdt je aan alle hygiënemaatregelen, en dan is het afwachten. Vanuit de reguliere visie wordt er dan wel gezegd dat een goede weerstand en een gezond immuunsysteem belangrijk zijn voor een effectieve afweer tegen infecties zoals schurft, maar hoe je dat vervolgens concreet voor elkaar bokst, is niet opgenomen in het behandelprotocol.

Gelukkig weten we daar vanuit de traditionele natuurgeneeskunde, zo ook de Ayurveda, wél een heleboel over. Binnen deze visie staat een zuiver lichaam centraal. Het idee is: een zuiver lichaam is een gezond lichaam. Hoe dat principe fysiologisch precies in z’n werk gaat, lees je in dit blog over bloed zuivering.

Ergo: een lichaam dat vrij is van parasieten en ander gespuis, is beter weerbaar tegen parasitaire infecties. Een lichaam vol parasieten, is gevoeliger voor besmetting met meer parasieten en andere naarlingen.

Uit India ontving ik pilletjes, gemaakt van een lange lijst kruiden, om het bloed te zuiveren en dus gifstoffen adequater af te voeren. Er bestaan talloze goede Europese equivalenten.

Strategie 3: verbeter je spijsvertering

Zoals je kunt lezen in het blog over bloedzuivering, zorgt een gezonde, goed lopende spijsvertering voor een goede opname van voedingsstoffen en een minimum aan afvalstoffen. Het belang van een goede spijsvertering bij de behandeling van schurft staat daarom volledig ten dienste van het zuiver houden van je lichaam, zodat je immuunsysteem goed kan werken.

Plantaardig dieet bij schurft

Naast de behandeladviezen in bovenstaand protocol, adviseren Indiase artsen, apothekers en natuurgeneeskundigen om gedurende de volledige behandeling, dus minimaal 3 maanden lang, volledig onbewerkt plantaardig te eten. Want vlees en dierlijke producten, met name de dierlijke vetten, zorgen er volgens hen voor dat parasiterende micro-organismen beter kunnen overleven en groeien.

Volgens deze Indiase visie maakt het eten van vlees en vis het lichaam gevoeliger voor infecties door micro-organismen. Vlees is een drager van schadelijke micro-organismen, waardoor parasieten zoals wormen maar ook schurftmijten beter in het menselijk lichaam zouden kunnen overleven. Ik ken geen onderzoeken die deze zienswijze bewijzen; daartegenover staat echter een duizenden jaren lange vegetarische gezondheidstraditie in India. Doe met deze informatie wat het beste bij jou past.

Om dezelfde reden adviseren ze het gebruik van specifieke zeep die volledig vrij is van dierlijke bestanddelen (met name vetten) om te gebruiken tijdens een scabiësinfectie. Ook moet de zeep vrij zijn van caustic soda, een sterke zeepstof, omdat het de huid te veel uitdroogt.

Samenvattend

In India beslaat de behandeling tegen schurft een periode van minimaal 3 maanden, waarin de huid dagelijks pleksgewijs wordt behandeld met een mijten dodend middel. Om de daardoor geïrriteerde huid tot rust te brengen wordt het lichaam dagelijks volledig ingesmeerd met een verzachtende olie. Om de jeuk te stillen wordt er gebruik gemaakt van een jeukstillend poeder.

Van binnenuit worden de mijten gedood door een mengsel van kruiden en afdodende stoffen. Naast het afdoden van de mijten bestaat een belangrijk deel van de behandeling uit het ontgiften van het lichaam en het zorgdragen voor een goede spijsvertering. Deze zaken samen zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem, waardoor het lichaam de infectie sneller onder controle heeft.

Het is de moeite waard om het Nederlandse behandelprotocol tegen schurft, dat bestaat uit éénmalig smeren met permetrinecrème (eventueel gecombineerd met ivermectine-pillen), aan te vullen met een dagelijks aanstippen van aangedane en/of jeukende plekken. Kruidnagelolie (let op de kwaliteit!) komt hier onder andere voor in aanmerking.

Daarnaast verschaft het Indiase protocol ons waardevolle informatie over het verbeteren van de immuunrespons door te ontgiften en zorg te dragen voor een goede spijsvertering.

In zowel het Nederlandse als het Indiase protocol blijven de hygiënemaatregelen (veel wassen, alle textiel gescheiden houden, geen huidcontact, et cetera) centraal staan.

Het bericht Schurft in India verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *