Shapewear en figuurcorrigerende ondergoed – van A tot Z

22 jan. 2016 14:37:08

figuurcorrigerend ondergoed en shapewear

De laatste jaren is de populariteit van figuurcorrigerend ondergoed toegenomen, tegenwoordigwordt ook steeds vaker ‘shapewear’ genoed. Voor bijna elke lichaamsbouw en kledingwens zijn er tal van verschillende soorten. Corrigerende kledingstukken die ieder in soort en werking verschillen. Alleen wat zijn die verschillen precies? En waar hoor je bij het gebruik en aanschaf van corrigerende ondergoed op te letten? Drogistblog maakt je graag wegwijs in allerlei verschillende soorten shapeware en figuurcorrigerend ondergoed.

Wat is shapewear?

Shapewear (ook wel Figuurcorrigerend ondergoed genoemd) is ondergoed dat het lichaam van de drager (tijdens een bepaalde periode) aanspant of aanduwt zodat het een wenselijk resultaat geeft. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat je graag wilt shapen, zijn er verschillende producten te koop. Effectieve shapewear zorgt ervoor dat een jurk of kledingstuk perfect staat en dat je je buik, benen, billen of armen (een lichte) optimaal naar voren komen.

De voordelen van shapewear?

Buiten dat shapewear zorgt voor meer zelfvertrouwen zijn geeft het ook de volgende resultaten.

Het geeft gelijk resultaat en maakt je op de juiste plaatsen slanker
Strijkt hobbels en bobbels glad
Voor een platte buik en mooie taille
Billen en borsten worden gelift en gevormd
Maakt cellulitis onzichtbaar
Zorgt ervoor dat je ondergoed niet zichtbaar is onder je kleding
Zorgt voor steun in de rug
Ademt goed

Verder zijn shapewear en figuurcorrigerend ondergoed in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar.

Shapewear onder de Nederlandse vrouwen

Bij de Nederlandse vrouwen draagt 43% vaak corrigerend ondergoed. Het is bovendien verre van een bijzonder verschijnsel. Shapewear verschilt verder in gebruik, afhangende van leeftijd en gewenste lichaamsvorm.

De reden voor het gebruik van shapewear

De voornaamste reden waarom vrouwen shapewear dragen, is om hun buik platter te laten lijken. Zelfs 67 procent geeft aan soms ondergoed te dragen dat speciaal bedoeld is om de buik te corrigeren. Dit blijkt uit onderzoek van GFK, in opdracht van Textilia, onder 2000 vrouwen.
Buiten het corrigeren van de buik, dragen veel vrouwen shapewear om de vorm van hun borsten te verbeteren (23%) of om hun heupen slanker te laten lijken (21%). Opvallend is dat vrouwen uit het noorden van Nederland betrekkelijk vaker ondergoed dragen om de bovenbenen er slanker uit te laten zien, dan vrouwen uit andere delen van het land.

Leeftijd en shapewear

Onder de jongeren is vooral de push-up bh populair. Vrouwen vanaf 30 jaar en ouder kiezen juist sneller voor corrigerend ondergoed die de buik platter doen lijken. Shapewear om de bovenbenen te corrigeren, is in deze leeftijdscategorie niet populair. Vrouwen vanaf 30 jaar of ouder hebben een voorkeur voor shapewear die heupen, billen en bovenbenen corrigeren. Meer dan de helft van alle ondervraagde vrouwen geeft aan dit af en toe te dragen.
Vrouwen die jonger zijn dan dertig jaar dragen betrekkelijk vaak shapewear om de vorm van hun borsten mooier te laten lijken, dan oudere vrouwen. Het zijn meestal meisjes in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar en vrouwen tussen de 20 en de 29 jaar die ervoor kiezen om een voorgevormde of een push-up bh te dragen.

Kledingadvies shapewear

De meeste soorten corrigerend ondergoed zijn gemaakt om één of twee specifieke ‘probleemzones’ aan te pakken. Andere soorten corrigerend ondergoed shapen juist het volledige figuur. Afhankelijk van je wensen zijn sommige soorten corrigerend ondergoed dus geschikter dan andere. De veel voorkomende wensen en bijpassende soorten corrigerendzijn hieronder terug te vinden.

Slankere benen
Kies een corrigerend broekje uit met pijpjes of een corrigerende jurk.
Slankere billen
Selecteer een corrigerende body of corrigerend broekje met extra versteviging op de billen.
Lovehandles verbergen
Bijna alle shapewear is hiervoor geschikt!
Plattere buik
Bijna alle shapewear is geschikt! Heb je een “hoge buik”? Ga dan voor shapewear met een hoge taille of schouderbandjes.
Gladde rug
Kies een corrigerende body, jurk of top met brede schouderbanden of een hoge rug.
Slankere heupen
Kies een corrigerend broekje, body of jurk
Slankere taille
Kies een corrigerende body of jurk, of een corrigerend broekje met een hoge taille.
Volledig silhouet corrigeren
Kies een corrigerende body met pijpjes of een corrigerende jurk.

Kies de juiste shapewear

Handige tips voor het dragen van shapewear

De tips hieronder kunnen je beschermen voor een miskoop, daarbij zijn er belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van shapewear en figuur corrigerende ondergoed.

De juiste maat kiezen

Genoeg vrouwen denken dat ze corrigerend ondergoed in één of meerdere maten kleiner moeten kopen dan ze normaal dragen. Dit is maar een fabeltje! Corrigerend ondergoed kun je het beste in je normale maat kopen. Wanneer je twijfelt tussen twee maten kun je beter de grotere maat kopen. Dat is om te voorkomen dat de randjes in de huid snijden of gaan omrollen.

Scherpe voorwerpen

Let er daarbij goed op dat je scherpe voorwerpen als ringen, armbanden en horloges afdoet voordat je je corrigerende ondergoed aantrekt om beschadigingen te voorkomen. Wees daarnaast ook voorzichtig met lange nagels.

Het aantrekken van shapewear

Stap bij het aantrekken altijd ín het product in plaats van het over je hoofd aan te doen, dat geldt óók bij hemdjes en jurkjes. Het is niet alleen eenvoudiger, maar versterkt daarnaast ook het “slimming” effect van de shapewear. Let op: sommige producten hebben een sierrand. Trek hier niet aan bij het aantrekken, omdat deze dan kan afscheuren.

Maak er niet een gewoonte van

Ondergoed dat alles gladstrijkt kan best geschikt zijn voor een bijzondere gelegenheid, alleen probeer het niet elke dag te dragen. Heel wat mensen gebruiken corrigerend ondergoed o.a. als steuntje in de rug voor een goede houding, maar het is belangrijk om je spieren zelf aan het werk te zetten. Iedere dag shapewear aantrekken en urenlang zitten met een corrigerende onderbroek is geen goed idee. Kies ook altijd voor lingerie die past en dus absoluut niet in de huid snijdt of je in je bewegingen beperkt.

De verschillende typen shapewear

Shapewear bestaat er in allerlei verschillende soorten die ieder op eigen manier ondersteuning geven aan het lichaam. Bepaalde shapewear maakt de buik plat, andere geven vorm aan het gehele figuur. De nadruk kan ook liggen in de verbetering van de bloedsomloop of vermindering van cellulitis.

Steunkleding

Deze kledingstukken oefenen druk uit, vernauwen uitgezette aderen, verminderen de pijn en helpen bij zware benen. Deze kledingstukken zijn bedoeld voor verlichting en comfort. Lanaform Beautyshape geven op handige wijze invulling hieraan.

Bodyforming

Van deze kledingstukken slank je niet af, alleen hebben ze een omhullend effect. Daarom ziet het figuur er meteen slanker uit. Ze kunnen gedragen worden om ontsierende vetrolletjes te verbergen. Maar ze hebben alleen een esthetisch effect. Slim’lift jeans zorgt ervoor dat het figuur er slanker en strakker uit ziet, terwijl normale leggings juist behoorlijk tekenen.

Afslankkleding

Afslankende kleding maakt gebruik van de bewegingen die het lichaam creëert om cellulitis te voorkomen en weg te halen door op een logische manier een voortdurende micromassage te combineren met extra warmte en vocht. De uitwisselingen tussen de cellen worden ook bevorderd. Deze afslankende kleding heeft vaak een samenstelling dat bestaat uit meerdere lagen: polyester, polyamide, elasthaan, latex, katoen.
De afslankbroeken- en leggings die hieronder staan weergegeven zijn bedoeld om cellulitis aan te pakken.

Lanaform Mass & Slim Legging
Afslankbroek Lanaform Classic Line
Lanaform Cosmetex afslank legging
Lanaform Action Afslankbroek
Lanaform Legging (Fuseau)

Afvallen door te zweten

Door te zweten verlies je gewicht. Deze afslankbroeken maken gebruik van een bepaalde samenstelling van textiel om snel gewicht te verliezen. Met deze broeken worden giftige stoffen geëlimineerd terwijl de huid gezuiverd en gevormd wordt.

Hot Shaper Sportbroek
Power Shaper Sportbroek

Wees tevreden met jezelf

Het klinkt harstikke mooi om met figuurcorrigerend ondergoed en andere verschillende shapewear een strak lichaam te krijgen. Toch berusten de vele promotie uitingen niet op waarheid. In reclames worden uiteraard altijd slanke modellen gebruikt, hoewel dit niet reëel is! Je ziet wel duidelijk verschil bij het dragen van figuurcorrigerend ondergoed, alleen het effect zal altijd beperkt blijven. figuurcorrigerende ondergoed en andere shapewear kunnen er wel voor zorgen dat je net wat meer zelfvertrouwen krijgt en je hierdoor lekkerder in je vel zit, maar wees vooral ook tevreden met jezelf!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *