Kruidnagel is bekend van het gebruik in de keuken. De plant komt van oorsprong uit tropisch Azië (onder andere Indonesië), maar wordt inmiddels ook gekweekt op andere plekken, zoals in Zuidoost Afrika. Kruidnagel is een loofboom, die afhankelijk van de omstandigheden, vijf tot twintig meter hoog kan worden.
Familie van de mirte
Kruidnagel is een loofboom uit de myrtaceae of mirtefamilie. Deze familie wordt vertegenwoordigd door enkele honderden groenblijvende bomen en struiken. Alle soorten vinden hun oorsprong in tropische en subtropische regenwouden. De bomen bevatten kleine rode bloemen.
Kegelvormig met roze, jonge blaadjes
Kruidnagel zelf is een kegelvormige boom. De stam van de boom is niet zo breed en krijgt een diameter van slechts 30 cm. Hij kan tot ca. 15 meter hoog worden. De bladeren staan tegenover elkaar. Als de bladeren gekneusd worden, komt de geur van de plant vrij. De bladeren zijn zo’n 10 cm lang en half zo breed. Nieuwe, jonge bladeren zijn roze. Na verloop van tijd worden ze lichtgroen.
De bloemen worden langzaam rood
In de eerste jaren bloeit de boom nog niet. Pas na vijf tot zeven jaar begint de boom te bloeien. Bevruchting van de bloemen vindt plaats door bijen. De boom is tweeslachtig, wat inhoudt dat hij zichzelf kan bevruchten.
De geurende bloemen zitten aan het uiteinde van de takken in clusters van drie stuks. De bloemknoppen zijn eerst groen, maar wanneer de bloemknoppen open gaan, worden ze langzaam rood. De vrucht, een bes, is rood of paars en bevat 1 of 2 zaden.
En waar houdt kruidnagel zelf van?
De plant heeft een voorkeur voor neutrale of lichtzure zandgrond of zandige klei (overgang naar klei), maar kan ook groeien op zeer zure en zoute gronden, waar de meeste andere planten het niet redden. De bloemen houden wel van een droog klimaat, maar dan heeft de boom in verband met zijn gevoeligheid voor droogtestress wel vochtige of (vrij) natte grond nodig. Kruidnagel kan ook groeien in vrij natte gebieden die bijna geen droogte kennen.
De boom groeit in de zon en halfschaduw. Als hij veel zon krijgt, heeft hij ook veel water nodig. Kruidnagel kan niet tegen wind, maar houdt wel van een (redelijk) vruchtbare bodem.
De VOC was ook dol op kruidnagel
Kruidnagels werden van oudsher gebruikt in de Aziatische wereld vanwege hun ontsmettende eigenschappen, maar ook omdat men er erotiekbevorderende eigenschappen aan toedichtte.
In de 17e en 18e eeuw werd er door de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) een levendige handel gedreven in kruidnagels. De plant groeit en groeide welig op de Molukken in Indonesië.
In de keuken
Kruidnagels worden vaak gebruikt in allerlei Oosterse gerechten, zoals curry’s. Ze staan ook bekend om hun toepassing bij glühwein, waarbij je een sinaasappel met wat kruidnagels erin gestoken laat meetrekken in de warme wijn. Maar je kan er ook een verwarmende drank van maken zoals thee met sinaasappelschil, kaneel en kruidnagel.
Geneeskracht
In de natuurgeneeskunde wordt vooral de etherische olie gebruikt. Kruidnagel staat bekend om zijn verdovende eigenschappen, dat komt omdat het de zenuwgeleiding verhindert. Vandaar de werking bij tandpijn; doe wat olie op een wattenschijfje en druk dit tegen de tand of kies.
Ook heeft kruidnagel een ontsmettende en antimicrobiële werking. Het is dus verfrissend en deodoriserend voor de mond, kortom je krijgt er een betere adem door.
En tot slot kan het innemen van de olie helpen bij maagproblemen en luchtwegproblemen. Dit moet wel in overleg met een aromatherapeut worden gedaan.
Het bericht Syzygium aromaticum – Kruidnagel verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.