Tandvleesontsteking en spoelen – een goed idee?

22 jan. 2016 16:11:22

Mondwater, spoelen, goed, slecht, mond, verzorging, smaak, gebit, tanden, gezond

Wat is de connectie tussen tandvleesontsteking en spoelen? Is het goed om te spoelen en zo ja, kan ik dan ook mondwater gebruiken? Misschien heb je op dit moment tandvleesontsteking en wil je de beste behandeling voor je gebit. Behoort spoelen met mondwater of water tot zo’n passende behandeling? Graag geven wij je hier meer informatie over. Gezond tandvlees is immers roze en ligt stevig om je gebit. Je merkt bij een ontsteking dat gedurende het poetsen het tandvlees begint te bloeden, en een pijnlijk gevoel geeft bij je tanden.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking is een zeer ernstige aandoening aan het tandvlees, waarbij het tandvlees erg rood en opgezwollen is en los rondom je tanden en kiezen ligt. Gezond tandvlees is immers roze en ligt stevig om je gebit. Je merkt bij een ontsteking dat gedurende het poetsen het tandvlees begint te bloeden, en een pijnlijk gevoel geeft bij je tanden. Het slechte tandvlees wordt donker rood en begint te irriteren. Dat komt omdat er teveel tandplak rondom de tandhalzen zit of er is sprake van verminderde mondhygiëne.

Spoelingen met mondwater

Het is gebruikelijk om mondwater te gebruiken bij een tandvleesontsteking doordat je dan de ‘slechte’ bacteriën verwijderd en daardoor het tandvlees weer langzaam kan herstellen. Het is niet gebruikelijk om het meerdere keren op een dag te spoelen met mondwater. Beperk het tot eén keer per dag of om de dag te gebruiken. Met behulp van mondwater zullen bacteriën worden verwijderd, dat is juist de bedoeling om het tandvlees weer te laten herstellen.

Spoelingen met water

Gedurende een tandvleesontsteking kun je spoelen met kraanwater, om bijvoorbeeld de tandpasta weg te halen. Het is wel beter om het niet door te slikken. Bij een tandvleesontsteking kan koud kraanwater zeer gevoelig zijn helemaal net na het tandenpoetsen en daarbij bloedend tandvlees heeft. Het beste is om een beetje water te spoelen en meteen weer uit te spugen om zo ook het bloed uit uw mond te verwijderen.

Het spoelen met kraanwater gebeurd meestal na het tandenpoetsen. Over het algemeen is dit gezond en kan het eigenlijk altijd doordat je daarnaast ook water drinkt uit de kraan. Alhoewel er is altijd een mogelijkheid dat er paar bacteriën weer in je mond terecht komen. Het beste is om je mond te spoelen met water maar het niet door te slikken.

Tandvleesontsteking voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Om tandvleesontsteking te voorkomen is het essentieel dat uw elke dag minimaal twee keer uw tanden poetst op een uitgebreide manier. Het is goed te voorkomen en te behandelen. Een tandarts of mondhygiënist kan je tandvlees grondig schoonmaken. Bij een tandvleesontsteking kunnen er immers bacteriën voorkomen die steeds weer voor nieuwe ontstekingen zorgen. Er zijn een aantal methodes om je mond gezond te houden,

Gebruik maken van flossen om zo plekken te bereiken die met een tandenborstel moeilijk zijn.
Gebruik maken van ragertjes, tandenstokers zo kom je beter tussen tandvlees en kiezen om nog beter het tandplak te bestrijden.
Spoelingen met water/mondwater om zo bacteriën te bereiken die je met een tandenborstel niet verwijderd.

Gebitsverzorging

Een volledige verzorging van het gebit staat uit regelmatig uw tanden te poetsen, flossen en stoken. Op deze manieren haal je het vuil uit de mond en geeft de bacteriën geen kans om gaatjes aan te richten in het gebit. Alhoewel krijgen alle plekken in het gebit wel genoeg aandacht als we terugvallen op deze dagelijkse ochtendrituelen? Biedt mondwater hierin nog enige toegevoegde waarde?

De juiste mondverzorging leidt tot een beter en fijne mondgezondheid, echter met alleen tanden poetsen, stoken en flossen bereik je niet altijd optimaal alle plekjes in je gebit. Tegenwoordig gebruiken mensen daarnaast ook nog eens mondwater, om er zo zeker van te zijn dat ze hun hele mond goed gereinigd hebben. In de meeste mondwater zitten jammer genoeg twijfelachtige ingrediënten die schade aan kunnen brengen aan de gezondheid van je mond.

Tandenstokers, tandpasta, tandenborstels, floss, mondwater

Tandenstokers, floss en ragers; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/tanden-stokers-flos-en-ragers

Tandpasta; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/tand-pasta

Tandenborstels; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/tanden-borstels

Mondwater; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/mondwater-en-spray

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *