Tinnitus; hoe ontstaat het?

Als je getroffen wordt met tinnitus of oorsuizen, dan is dit vaak heel moeilijk. Tinnitus komt onder jongeren steeds meer voor door onbeschermde en soms zelfs beschermde concerten en festivals. Met beschermt bedoel ik gehoorbeschermingsmaatregelen als oordoppen dragen. Kan je bij bescherming nog steeds gehoorschade oplopen dan? Ja dat kan nog steeds helaas. Ik leg je dat graag uit. Als je eenmaal tinnitus oploopt, kom je er niet meer zomaar vanaf. Het is een levenslange aandoening waar je mee om moet leren gaan. Naast geluidsoverbelasting lijkt stress en spanning ook een trigger te zijn voor tinnitus. Naast muziek zijn er natuurlijk ook beroepen waar de blootstelling aan geluid groot is.

Tinnitus ontstaan

Tinnitus kan ontstaan als gevolg van korte of langdurige gehoorsoverbelasting. Ja ook bij korte gehoorsoverbelasting kan je al beschadiging krijgen van de gehoorgang. Tinnitus ontstaat als gevolg van het beschadigen van de trilhaartjes van je gehoorgang. Er bestaat ook nog zoiets als subjectieve tinnitus. In dit geval is er geen oorzaak – zoals geluidsoverbelasting –  aan te wijzen. Dit is veruit de grootste groep namelijk naar schatting 95% van de 1 tot 2 miljoen mensen die nu ongeveer bekend zijn. 20% van de jongeren in Nederland lopen tinnitus op als gevolg van het luisteren naar te harde muziek op feesten, festivals, concerten en via hun oordopjes.

Bekijk deze video om te zien hoe gehoorschade ontstaat:

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Mogelijke oorzaken tinnitus

  • Gehoorschade
  • Plotselinge of chronische geluidsoverbelasting
  • Stress en spanning
  • Hoge bloeddruk

Burn-out en overspanning

Maar wist je dat een burn-out oorsuizen kan veroorzaken? Een burn-out wordt altijd voorafgegaan en gekenmerkt door een hoge chronische stress, zowel lichamelijk als psychologisch. Dit brengt symptomen met zich mee, waaronder een hoge bloeddruk en cholesterol, een verlaagd immuunsysteem en nog veel meer klachten. En dat kan dus tinnitus laten ontstaan.

Gevolgen van tinnitus

Veel mensen die hiermee te maken krijgen, krijgen last van aanverwante klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, angst, boos worden, overprikkeld, slapeloosheid, somberheid en depressiviteit. Immers, wat als je je beseft dat je nooit meer stilte kent en altijd die irritante piep in je oren hebt? De impact die dit heeft – zeker in het begin – is niet te onderschatten. Het is er ALTIJD. Een ander gevolg van tinnitus is dat je overgevoelig kan worden voor allerlei omgevingsgeluiden. Dit noem je hyperacusis. Dus bijvoorbeeld te hard pratende mensen, bestek en borden tijdens het eten, rinkelende glazen, brommers en auto’s op straat geven al een vervelende prikkel.

Tinnitus door decibels

Gehoorregistratie vind plaats door middel van decibels. De decibel geeft de grootte van het geluidsniveau aan. Een gemiddeld festival heeft al gauw een decibel van 100-120 dB. Gehoorschade ontstaat al snel boven de 80 dB.

Bij een aantal dB van 80 kan je 8 uur achter elkaar muziek luisteren (of 40 uur per week). Maar de clou zit in de vermeerdering met iedere 3 dB erbij, dat betekent namelijk voor iedere 3 dB halvering van de tijd aan blootstelling. Dus 83 dB is dus eigenlijk maximaal 4 uur per dag blootstelling (of dus 20 uur per week). Dus als je lang achter elkaar op een festival bent en meerdere dagen, is de blootstelling erg groot en kan je meer gevaar lopen op tinnitus. Dus ondanks gehoorbescherming, heeft de tijdsduur zeker ook invloed.

103 dB is al erg hard, dan kunnen je oren al binnen 5 minuten beschadigen! Dit is bijvoorbeeld het geluid van een machine in een fabriek. Alpine van het merk oordoppen, heeft een schema voor aantal decibel per soort geluid gemaakt. Daarnaast zijn er ook zogenaamde decibelkaarten.

Vanaf 70 dB wordt geluid al als storend ervaren. Als je otoplastieken (oordoppen) draagt bij een feest of concert, neemt het aantal decibellen wel af, maar dit varieert per soort oordoppen. En het geluid zakt dus qua belasting, maar kan nog steeds soms teveel zijn. Vooral als je jezelf langdurig blootstelt aan muziek bijvoorbeeld bij een meerdaags festival.

Oorbeschermingsdopjes

Oordopjes bestaan van veel merken. Alpine party plugs, Plugerzzz,  Loop is een nieuwe Belgische speler opgericht door 2 mannen die zelf allebei getroffen zijn door tinnitus door festivals. De Loop oordoppen hebben een wat meer trendy uitstraling gekregen, wat het aantrekkelijker maakt voor jongeren om ze te dragen als een soort sieraad.

De verschillende oordopjes verminderen het aantal decibels met gemiddeld 15 tot 28 db. Dus als je op een feest, festival, concert bent waar het aantal decibellen al rond de 100 is en je gebruikt oordoppen, dan zit je net onder de grens van 80 db dat je gehoorschade vermijdt. Alleen zodra de muziek al richting de 110 of 120 db gaat, is de geluidsbelasting nog steeds te hoog. Het gebeurt dan ook helaas dat mensen met oordoppen op een feest nog steeds gehoorschade oplopen.

Gelukkig groeit het bewustzijn omtrent gehoorsbeschadiging steeds meer en nemen jongeren zichzelf meer in bescherming.

Behandelen tinnitus

Helaas is het niet mogelijk om tinnitus te herstellen als het door geluidsschade komt. Er is geen medicijn of operatie mogelijk. Wat vaak wordt gedaan is het maskeren van tinnitus door middel van andere geluiden zoals natuurgeluiden, white noise, of muziek. Daarnaast is het mogelijk om cognitieve therapie te volgen. Want het is zeker wel zo dat hoe meer aandacht je het geeft, hoe meer het geluid op de voorgrond treedt. Tinnitus is een verstoorde waarneming van geluid wat er eigenlijk niet is, in de hersenen. Dus je kan je hersenen daar ook mee trainen anders mee om te gaan.

Eigen ervaring

Ik heb zelf tinnitus door een feest opgelopen. In het begin sliep ik slecht en was ik neerslachtig en in paniek erover. Maar nu 8 jaar later, kan ik het ook helemaal negeren. Dat leerde ik destijds in de loop van de maanden door er geen aandacht aan te besteden. Het is er wel, maar ook weer niet. Behalve als het helemaal stil is, dan is het weer aanwezig, maar daar kan ik nu wel rustig onder blijven. Helaas zijn muziekfestijnen wel verleden tijd. Dat risico durf ik niet meer te nemen. Want immers, oordopjes beschermen maar voor maximaal 30 dB. En je weet nooit precies hoe hard de muziek staat. Korte sessies durf ik wel aan met bescherming, maar urenlang ergens verblijven is een no go. Ik heb ze ook altijd op zak voor onverwachtse situaties.

Maatregelen op festivals/concerten/feesten

  • Houdt altijd minimaal 2 meter afstand van speakers. Dit scheelt al 10 dB.
  • Neem om de 2 uur een kwartier afstand van de muziek om je oren even rust te geven.
  • Draag oordoppen die zeker het maximaal aantal decibels beschermen
  • Check feestorganisaties of ze aangesloten zijn bij ilovemyears. Ze streven ernaar om niet harder muziek te maken dan 103 dB.
  • Stel jezelf niet langer bloot dan 8 uur of maximaal 40 uur p/w aan niet meer dan 80dB.

Conclusie

Geniet van muziek en feesten, maar neem jezelf alsjeblieft in bescherming! Voorkomen is in dit geval beter dan niet genezen. Let op dat je de bovengenoemde maatregelen toch probeert na te leven. Probeer in je leven voldoende ontspanningsmomenten te creëren, zodat de spanning niet te hoog oploopt. Bewaak je grenzen. Let goed op met het dragen van oordopjes dat ze niet te hard staan.

Extra bronnen om te raadplegen

https://www.oorcheck.nl/gehoorschade/hoe-ontstaat-schade/wat-te-hard/

Oorsuizen bij burn-out, overspannenheid en stress. (ruudmeulenberg.nl)

Decibelkaarten

https://www.klinktgoed-gehoorbescherming.nl/over-ons/wanneer-gehoorbescherming/

https://www.alpine.nl/blogs/advies/5-geluidsniveaus-in-decibel

stichting hoormij

infographic omgaan met tinnitus

www.ilovemyears.nl

 

Het bericht Tinnitus; hoe ontstaat het? verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *