Vaatwasser of Handwas?

Er is niks zo vervelend als na het avond eten op de bank gaan zitten en dat je dan bedenkt dat en

 nog een berg met vieze vaat staat. Wat doe je dan ga je alles met de hand afwassen of zet je de vaatwasser aan. Veel mensen zouden zeggen “ik zet de vaatwasser aan’’ maar is dat wel altijd zo handig? Je kan het lezen in deze blog.

Wat is het voordeligst?

Veel mensen zouden zeggen dat met de hand wassen beter voor het milieu maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat was vroeger wel het geval toen bleek dat een vaatwasser ongeveer 23 liter per was gebeurd gebruikte maar omdat de wasmachines steeds zuiniger geworden is dat tegenwoordig gemiddeld 13 liter per wasbeurt.

In een gemiddeld afwasteiltje gaat ongeveer 8 liter maar je laat het water natuurlijk eerst even warm worden en je moet de vaat eerst afspoelen als je naar gaat dat ongeveer 7 liter per minuut door de kraan stroomt ben je zo over die 13 liter van de vaatwasser heen.

Wat is beter voor het milieu?

Milieu Centraal geeft aan dat de vaatwasser gemiddeld twee keer zoveel energie per wasbeurt verbruikt als bij het wassen van de handen. Door het hogere energieverbruik is de impact van vaatwassers op het milieu veel groter. De vaatwasser moet het water continu op temperatuur houden, dat is bij een gemiddeld wasprogramma 1,5 uur. Met een eco wasprogramma kan je een kwart van het stroomverbruik besparen. wat betreft de handwas gebruikt het alleen je eigen energie maar dat is natuurlijk niet erg voor den natuur.

Reinigen van de vaat

je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je voor de vaatwasser bijvoorbeeld ontkalker nodig bent en natuurlijk vaatwastabletten verder ben je ook nog een vaatwasreiniger nodig. Wat de voor het ontkalken betreft kan je het beste een voorspoelprogramma draaien en daarna een beetje schoonmaakazijn in de machine gieten.

Voor de vaatwas tabletten zijn de Finish Vaatwastabletten Classic Lemon. Als je de vaatwasser wil reinigen kan je het beste de Finish Vaatwasmachinereiniger gebruiken.

Maar je bent natuurlijk ook schoonmaakproducten nodig voor de handwas bijvoorbeeld een afwasborstel en natuurlijk afwasmiddel. Wat de afwas borstel betreft kan je een is de Betra Afwasborstel. Het Neusje van de zalm met een mooi handvat dat van hout is is het de perfecte afwasborstel. Je mag natuurlijk niet het afwasmiddel vergeten de Ajax Afwasmiddel Delicious Orchid is altijd een geweldige keuze.

Conclusie

Financieel scheelt het niet zoveel en je zou het voor het milieu ook niet hoeven doen. dus het hangt helemaal van jezelf af wat jij het fijnste vindt ga je na het eten liever nog in de keuken bezig of ga je gelijk op de bank zitten. 

 

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *